5 tips voor een dagje uit dit weekend

Wat is er te doen op 13 en 14 mei?

Dagje uit dit weekend Redactioneel door
Foto 1. Molen de Hoop in Horn bestaat 200 jaar! Foto: Frans Verstappen.

archief oud artikel 11 mei 2017 Toerisme Landelijk Neem dit weekend een kijkje in een molen bij jou in de buurt tijdens de Nationale Molendag of kom bier proeven bij het Nederlands Bierproeffestival. En omdat het Moederdag is mogen moeders bij sommige musea op zondag 14 mei gratis naar binnen! Dit zijn onze tips voor dit weekend. Fijn weekend!

Feest bij de molen

LANDELIJK - Zo gaan de wieken, de wieken, de wieken...Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is het Nationale Molendag! In heel Nederland stellen ruim 950 molens hun deuren open voor bezoekers en worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Neem een kijkje in de molen samen met de molenaar en bak pannenkoeken of brood met meel dat versgemalen uit de molen komt. Struin rond op de molenmarkt waar je tulpen, klompen, stroopwafels en streekproducten kunt kopen. In Limburg viert Molen De Hoop in Horn haar 200ste verjaardag met een dorpsontbijt en groot molenfeest. Op de website van De Hollansche Molen vind je een overzicht van alle activiteiten van de molens bij jou in de buurt. Let op: niet alle molens zijn ââk op zondag 14 mei open.

Zeg eens Aaa

ENKHUIZEN - Gapers: exotische mannenhoofden met open mond en uitgestoken tong. Sommigen met snor, tulband of doek om het hoofd. Ze dateren uit een tijd waarin nog niet iedereen kon lezen en waren het uithangbord van Nederlandse apothekers met als doel klanten te trekken. Leuk weetje: de mond van een gaper staat niet open omdat hij gaapt, maar omdat hij een medicijn inneemt. Dit gaat vaak gepaard met een vies gezicht, wat hilarische en soms zelf meelijwekkende plaatjes oplevert. In het Zuiderzeemuseum maak je in de tentoonstelling 'Zeg eens Aaa' kennis met deze curieuze beelden die allemaal een eigen verhaal hebben. En natuurlijk mag een 'gaperselfie' tijdens je bezoek niet ontbreken. Eindelijk een excuus om eens ongegeneerd je tong uit te steken! Tip: Op zondag 14 mei, Moederdag, hebben alle moeders gratis entree tot het Zuiderzeemuseum. Speciaal voor Moederdag organiseert het museum ook 'Zuiderzee klassiek' en kunnen moeders gratis op verschillende locaties in het buitenmuseum genieten van klassieke muziek.

Bier, bier en nog eens bier

DEN HAAG - Blond en krachtig, amber en elegant, fris en fruitig of soepel en subtiel. Bierliefhebbers hebben dit weekend de tijd van hun leven tijdens de zesde editie van het Nederlands Bierproeffestival. Van donderdag 11 mei tot en met zaterdag 13 mei proef je verschillende biersoorten van wel veertig Nederlandse brouwerijen. Smul van een glas heerlijk blond bier of een dorstlessend Radler limoenbiertje. Het bierfestival is het openingsevenement van de Week van het Nederlandse bier dat landelijk plaatsvindt van van 11 tot en met 21 mei. Tip: Vanaf 11 mei mag je een kijkje nemen in de Proefbrouwerij van Grolsch in Enschede. Ontdek hoe de bierbrouwer haar bier brouwt en proef een nieuw type bier: Grolsch Weizen-IPA.

Heet je Maria?

UTRECHT - Heb jij de naam Maria in je paspoort staan? It's your lucky day! Op zondag 14 mei mogen alle Maria's tussen 11:00 uur en 13:00 uur gratis naar binnen bij het Museum Catharijneconvent, gewoon omdat het Moederdag is! In een prachtig middeleeuws klooster in het hart van het bruisende Utrecht leer je alles over het heden en het verleden van het christendom in Nederland. Bewonder unieke middeleeuwse meesterwerken, een schatkamer vol zilver en goud en bezoek de tentoonstelling Maria. Bewonder de kunst die door de eeuwen heen gemaakt is rondom 's werelds bekende tienermoeder en kom alles te weten over haar levensverhaal. Meer weten? Lees ook: De beroemdste vrouw ter wereld: Maria.

Moederdagtips dit weekend

GELEEN - In het Burgemeester Damenpark van het Limburgse Geleen gaan stoere moeders, kids en papa's op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei he-le-maal los. Tijdens het gratis toegankelijke popfestival Mama's Pride geniet je van verschillende muziekoptredens van onder anderen de getalenteerde singer-songwriter Tamino uit Antwerpen en voorstellingen bij het Kunstbende Limburg Podium. Voor kinderen is er een kleurplatenwedstrijd waarmee ze kaarten voor De Efteling kunnen winnen.

Tip: is Limburg niet bij je in de buurt? Bij Het Dolhuys in Haarlem, Veiligheidsmuseum Pit in Almere en het Omniversum in Den Haag mogen moeders op 14 mei ook gratis naar binnen! De rest van het gezin kan met 50% korting naar PIT! Of met 20% korting naar het Omniversum.

Foto 2. De nieuwe tentoonstelling 'Zeg eens Aaa' is nu te bezoeken in het Zuiderzeemuseum. Foto: Zuiderzeemuseum.
Foto 3. Mama's Pride is een gratis toegankelijk popfestival op Moederdag in Sittard-Geleen. Foto: Sharik Derksen

Laatst gewijzigd: 2017-05-11 14:22:01 · Gepubliceerd: 11 mei 2017 - 1184