Bewonder vintage Amerika in retrowinkel Bennies Fifties

Vleugje jaren vijftig in Scheveningen

Retrowinkel Bennies Fifties Reportage door
Foto 1. In Bennies Fifties kun je urenlang rondneuzen tussen memorabilia uit Amerika. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

14 mei 2017 bijgewerkt: 3 mei 2024 Cultuur Scheveningen, Zuid-Holland Eigenaar Ben Franse loopt naar de jukebox toe. "We draaien altijd even een plaatje voor onze bezoekers." Een hit uit de jaren vijftig klinkt uit de met neon verlichte speakers. Vintage winkel Bennies Fifties is een begrip voor kenners. Een stukje retro USA in Scheveningen. Vanaf de straat lijkt het een gewoon rijtjeshuis, maar zodra je over de drempel stapt beland je in een gigantische tijdmachine terug naar the late forties, the fifties en the early sixties. Je raakt er niet uitgekeken. Franse: "Mensen vinden het leuk om rond te kijken en gaan eigenlijk altijd wel met iets de deur uit."

Vintage Americana in Scheveningen

Petticoats hangen boven onze hoofden, neon borden schijnen ons tegemoet en we hebben nog nooit zoveel jukeboxen bij elkaar gezien. Vintage winkel Bennies Fifties staat bommetje vol met te gekke spullen die je doen denken aan old Hollywood en Grease. Iconen als Elvis Presley, Marilyn Monroe en James Dean prijken aan de muren. Er is een eindeloze collectie aan lp's, vintage kleding en retro spullen voor in huis. Complete diner sets, oude radio's, cola-automaten en lampen die niet zouden misstaan in een ouderwets poolcafé. Old Americana, noemt Ben Franse het.

Foto 2. Voor bezoekers draaien ze bij Bennies Fifties graag een plaatje uit de jukebox. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Dutch Pickers in good ol' USA

Voor fans van de goede oude tijd is Bennies Fifties hemel op aarde. De muziek, de mode, de lifestyle. Als je in de stijl van de jaren vijftig wilt leven, vind je in deze winkel alles wat je nodig hebt. Je kunt er zelfs een jaren vijftig trouwjurk kopen. Ben Franse en zijn vrouw Astrid reizen als verzamelaars geregeld naar de USA af, op zoek naar de beste deals en de mooiste spullen. The Dutch Pickers, noemen ze zichzelf. Al sinds 1979 reizen ze rond en kopen ze prachtige spullen op. Hoewel de winkel nu al propvol staat - het is bijna een museum - heeft eigenaar Ben Franse nog véél meer items in opslag. "Ik heb ook nog een container in de haven vol spullen staan." De vondsten zijn dus écht Amerikaans, geen namaak. En dus kleeft er aan elk item een mooi verhaal. Als je mazzel hebt, is Franse in de winkel aanwezig om je meer te vertellen over hun collectie.

Foto 3. Petticoats, pumps, strakke pakken en zwierige jurken. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Cadeautje uit de fifties

Juist omdat er zo gigantisch veel spullen zijn, is Bennies Fifties absoluut de moeite waard om vaker te bezoeken. Je kunt er uren rondsnuffelen en je ziet er elke keer weer iets nieuws. Natuurlijk tik je wat minder snel een prijzige jukebox op de kop, maar er zijn ook genoeg cadeautjes en hebbedingen. Koelkastmagneten, ansichtkaarten, boeken over beauty in de jaren vijftig, zeldzame lp's in prachtige hoezen. Franse: "Mensen vinden het leuk om rond te kijken maar gaan eigenlijk ook altijd met iets de deur uit."

Foto 4. De muziekcollectie is enorm. Van zeldzame singeltjes tot wereldberoemde lp's. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Before Marilyn: zeldzame foto's

In 2012 was Bennies Fifties plots wereldwijd nieuws vanwege een bijzondere vondst. Ben en Astrid Franse vonden nooit eerder vertoonde modellenfoto's van Marilyn Monroe van toen ze nog door het leven ging als brunette Norma Jeane Baker. Astrid Franse bracht hierover met de Amerikaanse schrijfster Michelle Morgan een boek uit; Before Marilyn. Lees hier meer over Before Marilyn.

Tip: maak er een dagje Den Haag van en sla ook zeker De Pier in Scheveningen niet over.
Foto 5. Een vleugje jaren vijftig in Den Haag: Bennies Fifties. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2024-05-03 21:06:40 · Gepubliceerd: 14 mei 2017 - 8069