5 tips om te doen in Haarlem

Dagje Haarlem? Sla deze musea en winkeltjes niet over

Dagje uit in Haarlem Redactioneel door
Foto 1. De Grote of St.-Bavokerk in Haarlem. Foto: DagjeWeg.NL

18 juni 2024 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Een dagje Haarlem brengt je langs monumentale panden, wereldberoemde musea en schattige straatjes en hofjes. Het is de geboortestad van Hollandse meester Frans Hals, de stad van het oudste museum van Nederland en niemand minder dan Mozart speelde op het orgel in de Grote of St.-Bavokerk. Bovendien kun je er ook nog eens heel goed shoppen. Een perfecte stad voor een dagje uit! De redactie van DagjeWeg.NL bezocht deze prachtige stad en geeft tips om te doen in Haarlem.

1. Corrie ten Boomhuis

Net als het Anne Frankhuis was ook het Corrie ten Boomhuis een belangrijk onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog. De christelijke Corrie ten Boom en haar familie boden honderden mensen een veilig onderdak in hun huis boven de horlogewinkel. Tijdens een rondleiding word je meegenomen in het bijzondere verhaal. Loop door het huis met overal trapjes en kamertjes en ervaar hoe het moet zijn geweest tijdens de bezetting door de nazi's. Wanneer de soldaten voor de deur stonden, moesten de onderduikers binnen een minuut van de eettafel naar De Schuilplaats vluchten, een verborgen kamertje waar ze via een kast in moesten klimmen. Kinderen en schoolklassen gaan deze uitdaging graag aan tijdens een rondleiding!

Foto 2. De Schuilplaats in het Corrie ten Boomhuis. Foto: DagjeWeg.NL

2. Museum van de Geest

Een tikkeltje creepy is dit museum soms wel. Het ene moment sta je in een pikdonkere isolatiecel, het andere moment kijk je naar bizarre kunst van psychiatrische patiënten en weer even later test je of je eigen hersenen nog goed werken. In Museum van de Geest maak je kennis met de geest van de mens. De achterliggende vraag die je steeds tegenkomt is: wat is normaal? We hebben al snel ons oordeel klaar over mensen die 'anders' zijn, maar wie bepaalt eigenlijk wat normaal is? Dat Museum van de Geest het enige Haarlemse museum buiten de singel is, is niet toevallig: sinds de zestiende eeuw werden er in dit gebouw krankzinnigen verpleegd.

Foto 3. In het Museum van de Geest ontdek je de veelzijdigheid van de menselijke geest. Foto: Bastiaan van Musscher

3. Grote of St.-Bavokerk

Je kunt er niet omheen tijdens een dagje Haarlem: de majestueuze Grote of St.-Bavokerk alias 'De Bavo'. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1370 en 1520 en heeft veel bijzondere highlights. Dwaal rond door deze lichte kerk en bewonder de houten gewelven, het glas-in-lood (dat bij zonneschijn prachtige lichtkunst op de vloer geeft) en de vijftiende-eeuwse koperen lezenaar in de vorm van een pelikaan. Of: in de vorm van hoe ze vroeger dachten dat een pelikaan eruit zag. Tijdens een rondleiding vertelt een medewerker je graag over de symboliek die erin terug te vinden is. Op het gigantische Müllerorgel is gespeeld door niemand minder dan Händel en de tienjarige Mozart.

Foto 4. De Grote of St.-Bavokerk in Haarlem met het beroemde Müllerorgel. Foto: DagjeWeg.NL

4. Teylers Museum

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Vanaf 1784, in de tijd van de Verlichting, kwamen hier geleerden en kunstenaars bij elkaar om onderzoek te doen. Stap binnen via de monumentale entree en proef de sfeer van deze periode. Zuilen, klassieke beelden, prachtige schilderijen: het achttiende-eeuwse interieur en de collectie zijn nog geheel intact gebleven. In vitrines staan blinkende telescopen, fossielen en mineralen uitgestald. Loop ook langs de Grote Elektriseermachine, waarmee vroeger stroom werd opgewekt.

Foto 5. Het achttiende-eeuwse interieur van Teylers Museum is nog intact gebleven. Foto: DagjeWeg.NL

5. Shoppen in Haarlem

In Haarlem kun je ook bijzonder goed winkelen. Loop zeker even binnen bij De wereld van Jansje, waar je leuke hebbedingetjes scoort en ook nog eens heerlijk kunt lunchen. Meer zin in tapas? Aan de voet van de Grote of St.-Bavokerk ligt het terras van het Italiaanse restaurantje Piccolo. Echte theeleuten moeten absoluut naar The Art of... Tea, Herbs & Spices, waar je tientallen vierkante meters aan de lekkerste theesmaken vindt. Leuk voor een Haarlems souvenirtje! Hippe kleding en spulletjes voor de kids én jezelf vind je bij MiniMarkt.

Foto 6. Haarlem heeft veel leuke winkeltjes, zoals The Art of Tea. Foto: DagjeWeg.NL

Ook leuk in Haarlem

Foto 7. Haarlem is een perfecte stad voor een dagje weg met zijn schilderachtige straatjes en gezellige terrasjes. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2024-06-18 14:52:23 · Gepubliceerd: 18 juni 2024 - 38861