1

Heerlijk huiveren tijdens de Kinderboekenweek

Durf jij deze gruwelijk enge Kinderboekenweekactiviteiten aan?

Bekijk alle evenementen. Nieuws door
Foto 1. Dans de Boekiewoekiedans in Slot Boekenstein. Foto © Slot Loevestein

archief oud artikel 30 september 2017 Cultuur Landelijk Je bent nooit te oud om te griezelen, dachten ze bij de organisatie van de Kinderboekenweek. Kijk maar naar het succes van griezelboekenseries als De Griezelbus en Harry Potter. Daarom vulden ze het programma van de Kinderboekenweek van 4 tot 15 oktober met loeispannende en gruwelijk leuke activiteiten, zoals een Kinderboekenbal en huiveringwekkende Verhalenshow. Trek je heksen-, vampieren- of monsterpak uit de kast en ril mee!

Lekker nooit niet bang in het Kinderboekenmuseum

DEN HAAG Hét museum voor jonge leesfanaten, het Kinderboekenmuseum, staat tijdens de Kinderboekenweek bol van de activiteiten. Zo komt op zondag 15 oktober de bekende kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander langs met de voorstelling ‘Lekker nooit niet bang', over Lisa en Jimmy die lekker nooit niet bang zijn. Of misschien soms een beetje…? Verder staan de spannende sprookjes van de gebroeders Grimm in de spotlights tijdens een huiveringwekkende Verhalenshow en heeft het museum akelig leuke workshops voor je in petto!

Hugo de Groot en de boekenkist

POEDEROIJEN Op zondag 8 oktober heet Slot Loevestein voor een dagje Slot Boekenstein. Slot Loevestein en boeken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden sinds gevangene Hugo de Groot er in 1621 ontsnapte door zich te verstoppen in een boekenkist. Bij Slot Boekenstein ga je ganzenveerschrijven, maak je je eigen spookkostuum en leer je de Boekiewoekiedans. Die dans kun je ‘s avonds meteen in de praktijk brengen tijdens het spiksplinternieuwe Kinderboekenbal. Kijk voor het volledige programma op de website van Slot Boekenstein. Het Kinderboekenbal in Slot Loevestein heeft een gelimiteerd aantal bezoekers, wees er dus snel bij om kaartjes te scoren!

Ruil je boeken bij de NS Kinderboekenruil

AMSTERDAM/UTRECHT Op de laatste dag van de Kinderboekenweek, zondag 15 oktober, staat de NS Kinderboekenruil op het programma tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Op station Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal staan die dag boekenkasten klaar met wel duizend nieuwe ruilboeken. Neem je uitgelezen (griezel)boeken mee en ruil ze hier voor nieuwe exemplaren. In de stationshallen van beide stations staan voorleescoupés waar echte kinderboekenschrijvers en conducteurs zich wagen aan de kunst van het voorlezen.

Nóg een Kinderboekenbal!

AMSTERDAM Luister alvast naar de nieuwste gruwelijke hit van Kinderen voor Kinderen om in de mood te komen. Het nummer is namelijk geschreven voor de Kinderboekenweek. Vind je 'm leuk? Schrijf je dan ook meteen in voor het Knikkende Knieën Kinderboekenbal. Dit Kinderboekenbal is de feestelijke opening van de Kinderboekenweek in de tot spookhuis omgetoverde Stadsschouwburg Amsterdam, en Kinderen voor Kinderen treedt hier op! Daarnaast wordt de Gouden Griffel uitgereikt en kun je met knikkende knieën op avontuur in de behekste gangen van de Stadsschouwburg.

Wil je nog meer griezelen?

Diverse boekhandels in Nederland steken de handen uit de mouwen om jou de stuipen op het lijf te jagen, of gewoon te voorzien van een te gek boek. Neem eens een kijkje bij boekhandel Het Muizenhuis in Amsterdam, waar je het decor en de makers van het Kinderboekenweek-avonturenboek over muizen Sam en Julia vindt. Als je toch in Amsterdam bent, kun je meteen ook naar De Kinderboekwinkel gaan, waar het boek 'Overal monsters en spoken' wordt gepresenteerd. Dit boek gaat over sprookjes, dromen en legenden uit Aruba en Nederland.

Naast boekhandels zetten ook veel bibliotheken hun beste beentje voor tijdens de Kinderboekenweek. In Cultuurhuis CODA in Apeldoorn wordt je uitgedaagd om iets te doen wat je eigenlijk niet durft of nooooit zou doen. In Utrecht staat de Culturele Zondag van 15 oktober volledig in het teken van kinderen en boeken, met onder andere een Griezelgala en een wereldrecordpoging met het grootste scheetkussen ooit.
Foto 2. 'Child Reading'. Foto: Chris_Parfitt. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2017-10-25 10:04:44 · Gepubliceerd: 30 september 2017 - 502