Ook zonder vorst een Elfstedentocht

Waarom je de Friese elf steden moet bezoeken

Dagje uit in Friesland: bekijk meer uitjes   Nieuws door
Foto 1. Grootzand, Sneek. Foto: Grytsje Anna Pietersma

3 december 2017 Toerisme Ieder jaar zingt het rond in de media: 'komt er een Elfstedentocht?' Overal klinkt 'It giet oan!' en eens per jaar staat Friesland volop in de landelijke belangstelling. Maar die Elfstedentocht laat al meer dan twintig jaar op zich wachten... En die Friese elf steden? Die moet je nodig eens bezoeken! Dit is er namelijk allemaal te zien en te doen.

Te zien in de Friese elf steden

Van Leeuwarden tot Dokkum: de Friese elf steden hebben allemaal hun eigen karakter. En hun eigen bezienswaardigheden! Van een eeuwenoud planetarium tot een houtzaagmolen en een collectie toverlantaarns. Maak een rondje door Friesland en wie weet haal je alle stempels...

1. Leeuwarden

Wist je dat ons huidige koningshuis afstamt van de Friese Nassau's? Zij leefden lange tijd in Leeuwarden, wat van 1504 tot 1747 een hofstad was. In de stad vind je een heuse Prinsentuin en een stadhouderlijk hof. Ook beroemd is de Blokhuispoort, een gevangenis waar Herman Brood en Klaas Bruinsma vastzaten. Stap jij in hun schoenen?

2. Sneek

Sneek is een knus stadje met een gezellig centrum en geniet landelijke bekendheid door de Sneekweek. Maar er is hier meer te vinden dan alleen watersport. Je vindt hier de distilleerderij van Weduwe Joustra Beerenburg. En in het Fries Scheepvaartmuseum duik je in het verleden van de Friese schippers en kooplieden. Oude scheepsmodellen, een zilvercollectie en stijlkamers voeren je terug in de tijd.

3. IJlst

In IJlst vloeien de rivier de Ee en de Geeuw samen en stromen dwars door het stadje. Dit levert een schitterend plaatje op. samen met de groene kades en de witte bruggetjes. Daarnaast kun je in IJlst de enige nog in bedrijf zijnde houtzaagmolen van Nederland bezoeken. Houtzaagmolen De Rat is iedere zaterdag open, dus kom eens langs!

4. Sloten

Een wandeling door het idyllische Sloten is de moeite waard als je in de buurt bent. Maar stap dan ook binnen bij Museum Stedhûs Sleat, waar ze een bijzondere collectie toverlantaarns bezitten.

5. Stavoren

In Stavoren ontdek je de mythe van het Vrouwtje van Stavoren. Vraag er eens naar bij Hotel Vrouwe van Stavoren en blijf meteen slapen in een wijnvat. Van horen zeggen: dat slaapt heerlijk!

6. Hindeloopen

Wereldberoemd is de Hindelooper klederdracht en de schilderkunst en wie in dit mooie stadje rondloopt kan alleen maar aan mooie dingen denken. In het Museum Hindeloopen zie je alle pracht met eigen ogen en ga je terug naar de tijd dat Hindeloopen een bloeiend Zuiderzeestadje was. Let op: het museum is in de winter gesloten. Ook Schaatsmuseum Hindeloopen is de moeite waard. Dit eerste Friese museum over de schaats heeft de grootste schaatscollectie ter wereld en alles wat met de Elfstedentocht te maken heeft (zoals een afgevroren teen, brr).

7. Workum

De Friese meesterschilder Jopie Huisman heeft zijn eigen museum in Workum. Zijn werken vertellen het verhaal van de minderbedeelde mensen in de samenleving, voor wie hij altijd oog had.

8. Bolsward

Us Heit, een echt Fries biertje, wordt gebrouwen in de Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward. Ook is hier It Gysbert Japixchûs te vinden: een museum over de Friese dichter Gysbert Japicx.

9. Harlingen

De haven van Harlingen is de belangrijkste in de provincie en hier zijn verschillende schepen te bewonderen. Moe van de zilte zeewind? Blijf dan slapen in de vuurtoren van Harlingen.

10. Franeker

Franeker herbergt een bijzondere bezienswaardigheid, namelijk het oudste werkende planetarium van de hele wereld. De amateur-astronoom Eise Eisinga voltooide het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in 1781. Iedereen kan het planetarium bezoeken en krijgt er dan een uitleg over.

11. Dokkum

Internationaal is Dokkum bekend om de dood van Bonifatius nabij de stad in 754, maar de stad heeft daarnaast een rijk verleden. Ontdek het in Het Admiraliteitshuis en bekijk de schatten van de Dokkumer goud- en zilversmeden. En sluit een bezoek af met een echte Dokkumer koffie - met Beerenburg en slagroom - in Eethuis de Koffiebranderij.

Loop het Elfstedenpad

Boven alles is de Elfstedentocht natuurlijk een sportieve prestatie. Voor wie zichzelf ook zonder ijs wil uitdagen is er het Elfstedenpad voor een tocht der tochten met de benenwagen. Voor de kalme genieters is de Culinaire Elfstedentocht wellicht een beter idee.
Foto 2. Flickr / Michiel Jelijs, CC BY-SA 2.0.

Laatst gewijzigd: 2017-12-15 09:01:55 · Gepubliceerd: 2017-12-01 23:08:28 - 1041