Hoera, de Zuiderzeewet bestaat 100 jaar en dat betekent feest

Zuiderzee Havendagen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kom feestvieren tijdens de Zuiderzee Havendagen

9 juni 2018 Toerisme Lelystad, Flevoland Honderd jaar geleden werd de Zuiderzeewet getekend: wat het einde van de Zuiderzee en het begin van de Afsluitdijk en Flevoland betekende. Een vooruitstrevende wet, want de inpoldering van de Zuiderzee oogstte wereldwijd veel bewondering. Tijdens de Zuiderzee Havendagen, op 14, 15 en 16 juni, wordt de honderdste verjaardag van de wet groots gevierd! Deze drie dagen staan bol van de leuke activiteiten waarvan een groot gedeelte gratis te bezoeken is. DagjeWeg.NL zet de leukste activiteiten op een rijtje.

Foto 1. Honderd jaar geleden begon de inpoldering van de Zuiderzee. Foto: Commissie 100 jaar Zuiderzeewet

Donderdag 14 juni

  • Vlootschouw - Zorg dat je om 15:30 bij het havenhoofd van de Bataviahaven bent! Een grote vloot schepen verzamelt zich namelijk voor een heuse Vlootschouw. Prinses Beatrix is er ook, aan boord van de Groene Draeck. Verder zie je werkschepen, baggerschepen, zeiljachten, historische schepen, sleepboten en nog veel meer boten voorbijkomen. Let op: er is plaats voor circa 1000 toeschouwers, dus wees er op tijd bij!

Vrijdag 15 juni

  • Historische schepen bekijken - Tussen 12:00 uur en 18:00 uur zijn meer dan 100 historische schepen vrij toegankelijk voor iedereen die een kijkje wil nemen aan boord. Bekijk bijvoorbeeld de unieke stoombaggermolen De Friesland van binnen (die tussen 10:00 uur en 10:30 uur de haven wordt binnengesleept en groots wordt onthaald) of stap aan boord van de Zeemanspot, die in 1987 hielp bij de ramp met de gekapseisde Herald of Free Enterprise. Deze activiteit vindt ook plaats op zaterdag 16 juni.

  • Excursies naar Marker Wadden - Het nieuwste stukje Nederland al gezien? De Marker Wadden is een archipel van aangelegde eilanden, gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Het gebied is nog steeds in ontwikkeling, maar er wonen al veel vogels, vissen en planten. Stap aan boord van veerboten Zuiderzee en Moby Queen en zet koers naar het nieuwste eiland met een gids die je er alles over kan vertellen. Deze activiteit vindt ook plaats op zaterdag 16 juni.

  • Rondvaart over het IJsselmeer - Vaar ook mee met het historische stoomschip de Hydrograaf, beter bekend als Pakjesboot 12 van Sinterklaas. De voormalige vorstinnen Emma, Wilhelmina en Juliana gebruikten het schip tot 1962 voor bezoeken aan de Hollandse Eilanden. Dit schip vaart van 11:00 uur tot 19:00 uur over het IJsselmeer, een rondvaart duurt ongeveer een uur. Deze activiteit vindt ook plaats op zaterdag 16 juni.

  • Actief bezig zijn - Doe mee aan een wedstrijd kanopolo, waag je aan stand up paddling of ga kano├źn of waterfietsen door de haven. Leer karten op de mobiele kartbaan of ga helemaal los op het springkussen. Er zijn allerlei activiteiten waarbij je zelf het luie zweet eruit mag werken! Er is ook een kleinschalige nautische braderie en vrouwen weten: shoppen is ook topsport. Deze activiteit vindt ook plaats op zaterdag 16 juni.

Zaterdag 16 juni

  • Gratis naar Batavialand - Tussen 10:00 uur en 18:00 uur opent Museum Batavialand gratis haar deuren. Neem een kijkje op een bedrijvig werf of op VOC-schip De Batavia. In dit museum zie je demonstraties van oude ambachten en voor de kids is er een vossenjacht met karakters van 100 jaar geleden. Sluit een bezoek aan Batavialand knallend af met een demonstratie kanonschieten!

  • Theater - Voor kleine kinderen is er een leuk theaterprogramma in De Cantina. Van 10:00 uur tot 10:45 is de voorstelling 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' van theatergezelschap Meneer Monster. Leuk voor kinderen vanaf twee jaar! Van 11:15 uur tot 12:00 uur staat de interactieve show 'Hakim op z'n best' op de planning, waarin Hakim van Sesamstraat jong en oud om zijn vinger windt.

Meer weten over de drooglegging van de Zuiderzee en de Afsluitdijk? Bezoek het nieuw geopende Afsluitdijk Wadden Center!
Foto 2. De Afsluitdijk: het resultaat van de Zuiderzeewet. Foto: Commissie 100 jaar Zuiderzeewet
Foto 3. De kanonnen bulderen in Batavialand. Foto: Batavialand

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-06-08 15:02:32 · Gepubliceerd: 2018-06-08 13:12:13 - 620