Deze dierentuinen hebben er bijzondere bewoners bij

Grazende apen, vliegende goochelaars, ringelrobben en een nieuwe leeuwenman

Bezoek een dierentuin Nieuws door
Foto 1. Ja, er zijn ook apen die grazen! Dit geladamannetje en zijn familie kun je zien in Diergaarde Blijdorp. Foto: Diergaarde Blijdorp

archief oud artikel 3 oktober 2018 Toerisme Landelijk Nieuwe bewoners en een groengouden sleutel: bij de dierentuinen gebeurt altijd wel iets interessants. De leukste nieuwtjes vind je hieronder op een rij.

ARTIS heeft een nieuwe leeuwenman!

AMSTERDAM - Na de dood van de iconische leeuw Ceasar was het even stil, maar de twee dochters van Ceasar zijn niet meer de enige leeuwen in dierentuin ARTIS. Ruim een week geleden is een nieuwe man aangekomen: uit Denemarken. Anderhalf jaar oud, naam nog niet bekend. Of de dames dat al weten? Ze hebben hem namelijk nog niet ontmoet, want hij leeft nog even apart op een zijterras. Ietwat afgeschermd door matten en planten voor het glas, die geleidelijk worden weggehaald. Zo kan hij eerst rustig wennen aan zijn nieuwe woonomgeving.

Uniek: grazende apen in Blijdorp

ROTTERDAM - Niet alle apen leven van bananen: de gelada's bijvoorbeeld eten gras. Ja echt, ze grazen. Het zijn de enige apen die dit doen én Diergaard Blijdorp is de enige plek waar je ze kunt zien in Nederland. Een hele familie van negen van deze apen leeft namelijk sinds 19 september in het oude roofdierengebouw van Blijdorp. Dit wordt helemaal omgebouwd voor de gelada's. De komende weken werken ze nog hard aan het verblijf, want de officiële opening is half oktober. Ze creëren ook plek voor een mannengroep. Die vrijgezellen zijn er nog niet, maar de er al wonende familie van deze bijzondere apen kun je dus alvast bekijken. En horen! Ze babbelen namelijk de hele dag met elkaar.

Ringelrobben Rick en Bob wonen in Ecomare

DE KOOG - Ringelrobben? Ja, ringelrobben! Ze lijken op gewone zeehonden, maar zijn kleiner en meer gedrongen. En: ze hebben ringen op hun vacht, vandaar de naam. Rick en Bob komen uit Burgers' Zoo, maar moesten daar weg vanwege een grote verbouwing. Gelukkig had natuurmuseum en opvangcentrum Ecomare plek, een heel mooie plek ook. Rick en Bob hebben er een eigen bassin met glazen wand, zodat je ze ook goed onder water kunt bekijken. En kunt zien hoe ze heel elegant met hun grote achterflippers waaieren om zich voort te bewegen.

In Kasteelpark Born kun je bateleurs zien

BORN - Weet jij wat een bateleur is? Andere namen: goochelaar en berghaan. Het blijkt een soort havik te zijn, één met fraaie kleuren. Sinds kort kun je er twee ontmoeten in Kasteelpark Born, waar de dieren in en rond een eeuwenoude kasteelruïne leven. Daar zijn ze gekomen vanuit een natuurhulpcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren. Het kasteelpark is niet de Afrikaanse savanne waar ze eigenlijk thuishoren, maar wel een mooie nieuwe plek voor ze, tussen veel andere roofvogels.

Groengouden sleutel voor Dierenpark Zie-ZOO

VOLKEL - Tot slot een nieuwtje dat niet over dieren gaat, maar over een dierentuin zelf. Dierenpark Zie-ZOO heeft namelijk een Green Key Gold certificaat gekregen! Omdat deze kleine dierentuin vol bijzondere diersoorten milieubewust én maatschappelijk verantwoord bezig is. Dat is vastgesteld door een onafhankelijke keurmeester, die het dierenpark meteen het hoogste niveau heeft gegeven, goud. Niet voor niks, want Zie-ZOO biedt dagbesteding aan mensen met autisme, heeft zonnepanelen en een warmtepomp en er wordt veel hergebruikt. Gasloos zijn ze ook al.

Ook leuk om te doen

Foto 2. Ringelrob Bob kijkt nieuwsgierig boven water in zijn nieuwe thuis Ecomare. Foto: Ecomare
Foto 3. Eén van de Bateleurs die sinds kort wonen in kasteelpark Born. Foto: kasteelpark Born

Laatst gewijzigd: 2018-10-03 10:17:59 · Gepubliceerd: 3 oktober 2018 - 1001