Walburgiskerk Arnhem wordt pop-up museum

Musea in Arnhem |  
Nieuws door
Foto 1. Walburgiskerk. Foto: Drone Video Steiner

Museum Arnhem toont moderne kunst tijdelijk in kerk

3 december 2018 Cultuur Arnhem, Gelderland Museum Arnhem is al een jaar gesloten vanwege een verbouwing. En dat gaat nog wel even duren. Wat doe je in de tussentijd om toch je kunst aan de mensen te laten zien? Je huurt een kerk! Niet zomaar een kerk, maar de mooie grote Walburgiskerk net buiten het centrum van Arnhem. Museum Arnhem huurt de kerk voor twee jaar en wil hier vanaf maart 2019 vooral moderne, experimentele kunst laten zien. En mode.

Kijkje naar de toekomst

Waarom komt er actuele en experimentele kunst in deze kerk en geen stukken uit de collectie van het museum? Vanwege het contrast met het historische interieur misschien? Nee, de reden is dat je het klimaat in zo'n kerk niet kan beheersen. De ruimte is mooi, groot en licht, maar de temperaturen schommelen en de vochtigheid ook. Ongezond voor kunstwerken, die hebben vaak een strikte klimaatbeheersing nodig om in goede conditie te blijven. Ook de beveiliging is een ding, dat gaat een stuk moeilijker in de kerk. De kunst uit het museum zelf zul je hier dus niet zien. Toch is het museum heel blij met de mogelijkheid om kunst in de kerk te laten zien en dat heeft alles te maken met de toekomst.

Design en mode in de modestad

Museum Arnhem wordt niet alleen verbouwd, er komt een grote vleugel bij. En dat geeft mogelijkheden. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem: "We gaan ons richten op actuele kunst, ontwerp en mode. De kennis en ervaring in de Walburgiskerk gaan we gebruiken in de aanloop naar het nieuwe museumgebouw, waar we ook ruimte gaan bieden voor actuele kunst.” En mode dus. Passend, want Arnhem is echt een modestad. Dat komt onder andere door de kunstacademie in Arnhem, die een succesvolle modeafdeling heeft. Daar hebben veel beroemde Nederlandse modeontwerpers gestudeerd, zoals Viktor & Rolf, Suleyman Demir en Eefje Frankenhuis. Wie op zoek is naar hip en fashion gaat natuurlijk naar de winkeltjes in het Modekwartier en elk jaar barst Arnhem van de design- en mode evenementen! Daar hoort de Walburgiskerk straks dus ook even bij.

Goed om te weten

Foto 2. Museumles met Sint Nicolaasstilleven (1933) van Dick Ket op basisschool De Zyp. Foto: Masha Bakker
Foto 3. Eén van de schilderijen die te zien is bij Collectie De.Groen: 'Vogels' door Helma Pantus, 1990. Gecropt voor DagjeWeg.NL. Collectie Museum Arnhem. Langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Foto: Peter Cox

Laatst gewijzigd: 2018-12-12 15:09:12 · Gepubliceerd: 2018-12-03 10:46:38 - 879