Laatste kans: geef je ogen de kost in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen: van Rembrandt tot voetbalkooi | Nieuws door

Jarenlange sluiting Museum Boijmans Van Beuningen

9 december 2018 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Een ambitieuze renovatie staat voor de deur voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Nog even krijgen bezoekers de kans om de collectie in de mooiste opstelling te bekijken. En dan gaat de deur dicht! Gelukkig blijft een groot deel van de collectie wel toegankelijk en wacht er nog één grote tentoonstelling in het oude Boijmans. Geef de komende maanden nog één keer je ogen goed de kost.

Foto 1. De collectie als tijdmachine. Foto: Museum Boijmans Van Beuningen

Een laatste klapper

Op 14 januari gaat het Van der Steur-gebouw dicht en gaat de vaste collectie van Boijmans Van Beuningen naar depots. Maar, dat geldt niet voor alle collectiestukken én niet voor het hele gebouw. Tot en met 26 mei 2019 zijn er nog drie zalen open en zijn er nog een aantal topstukken uit de collectie te zien. En er staat nog een grote tentoonstelling op de agenda: 'nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld', van 9 februari tot en met 26 mei 2019. Wat was de invloed van het Bauhaus op Nederlandse kunstenaars en ontwerpers en omgekeerd? In de tentoonstelling zijn 600 werken te zien - van onder meer Mondriaan en Theo van Doesburg.

De verbouwing van het Museum Boijmans Van Beuningen gaat naar verwachting zeven jaar duren. Het oude gebouw is in slechte staat en is bovendien niet brandveilig. Met zoveel kunstschatten is huis kan deze situatie niet langer voortduren en is een grootscheepse renovatie noodzakelijk.

Nog één keer kijken in Boijmans

Voor iedereen die de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen - en dat is me er eentje - nog wil bewonderen, resten nu nog een paar weken. Bewonder de vaste collectie, die sinds 24 juni in een totaal nieuwe opstelling te zien is. Een opstelling die uitnodigt om langer te blijven kijken. Die je als een tijdmachine meeneemt door de kunstgeschiedenis, maar dan wel met abrupte overgangen. Beroemde kunstenaars als Mark Rothko en Paul Cézanne passeren de revue, maar ook onbekende kunstenaars hebben een plekje in de opstelling 'De collectie als tijdmachine'. Laat je tot 14 januari 2019 verleiden tot een bezoek aan de rijke collectie. Tijdens de renovatie van het museum reist er een The Best of Boijmans-tentoonstelling rond, die wereldwijd in verschillende musea te zien zal zijn. En bij de 'buren' van het museum zijn de komende jaren ook delen van de collectie te zien.

Houd deze musea in de gaten: Belasting & Douane Museum, Chabot Museum, Kunsthal Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Wereldmuseum.

Struinen door Het Depot

Een stukje verder in de tijd moeten we voor de opening van het Depot Boijmans van Beuningen wat eind 2020/begin 2021 op de planning staat. Dit wordt het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld! Bekijk hoe dit bijzondere kunstdepot in Rotterdam eruit gaat zien en wat je er kunt vinden: "Sneakpreview: Depot Boijmans Van Beuningen wordt prachtig".

Foto 2. Het Paviljoen en Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Studio Hans Wilschut

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-10-09 14:50:37 · Gepubliceerd: 2018-12-06 16:01:57 - 2806