Gratis dagje uit in Fryslân met pake en beppe

Met opa en oma gratis naar Friese musea | Nieuws door

Ga in de voorjaarsvakantie gratis naar een Fries museum

15 februari 2019 Opmerkelijk Leeuwarden, Friesland Een record: 42 Friese uitstapjes doen dit jaar mee aan Help pake en beppe de vakantie door. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen in de voorjaarsvakantie gratis naar deelnemende uitstapjes als ze hun pake of beppe meenemen - opa en oma in het Fries. De actie bestaat al bijna twintig jaar en heeft altijd een typisch Fries thema. Het thema van 2019 is Lekker ite, neat weismite (lekker eten, niks weggooien). Deelnemende musea organiseren extra activiteiten, workshops en spannende speurtochten.

Foto 1. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar een Fries museum of een ander deelnemend Fries uitje als ze hun pake of beppe meenemen. Een andere volwassene meenemen mag ook. Foto: Museumfederatie Fryslân.

Deze Friese uitstapjes doen mee

Het thema 'Lekker ite, neat weismite' komt in elk museum op een andere manier terug. Hieronder een aantal leuke museumactiviteiten op een rijtje. Let op: kinderen hebben gratis entree, maar volwassenen moeten soms wel gewoon entree betalen. Ga dus niet zonder portemonnee de deur uit.

  • Fries Museum - Vanaf 19 tot en met 23 februari mogen kinderen in het Fries Museum in Leeuwarden gratis een stilleven schilderen of een foto maken in de stijl van Rembrandt. Vooral in de Gouden Eeuw was een stilleven hartstikke in en voedsel was het populairst om te schilderen - mooie bruggetje naar het thema. De fotografieworkshop à la Rembrandt sluit aan op de tentoonstelling Rembrandt & Saskia. De activiteiten zijn geschikt vanaf vijf jaar.
  • Museum Dr8888 - Dat lekker eten een bron van inspiratie kan zijn, merk je ook in Museum Dr8888 in hartje Drachten. Hier mogen kinderen op 20 februari vanaf 14:30 uur in het Kinderatelier een eigen kunstwerk maken, met een moderne twist. Samen gutsen - houtbewerken - en stempelen met linoleum.
  • Museum Hindeloopen - Op 19 en 20 februari zijn smulpaapjes van zes tot twaalf jaar vanaf 14:00 uur welkom in Museum Hindeloopen. Ga samen in Hindeloopen op een spannende speurtocht door het museum. Iemand heeft namelijk een spoor van voedsel achtergelaten. Maar wie? En waarom? Ontdek ook hoe eten vroeger werd bewaard, speel het voelspel met eten en maak eigen voedselkunst. Alle kinderen krijgen een 'pûdsje' (een zakje) met eten voor mee naar huis. Want er wordt natuurlijk niets weggegooid!
  • AquaZoo - Bijzonder: dit jaar doen niet alleen musea mee, maar is ook dierenpark AquaZoo in Leeuwarden van de partij. Volg vanaf 19 tot en met 22 februari een speurtocht door de dierentuin en ontdek wat verschillende dieren eten en hoe ze dat eten verteren - want hun poep zegt superveel over hun gezondheid. En waarom is plastic soep eigenlijk zo slecht? Welk effect heeft dat op de dieren die in de zee leven? Een leuke en leerzame speurtocht voor het hele gezin!
Op de website van Museumfederatie Fryslân vind je alle deelnemende musea en activiteiten voor Help pake en beppe de vakantie door.

Gratis dagje uit in Friesland

Hoe werkt het? Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang tot deelnemende musea in Friesland als ze in gezelschap van een volwassene zijn. Niet alleen pakes en beppes dus, maar ook ouders, grote broers en zussen of zelfs de buurvrouw gelden als gratis entree. De actie loopt vanaf dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 februari. Sommige uitjes beginnen al eerder met de actie of gaan iets langer door - dat verschilt per uitstapje.

Bekijk wat er nog meer tijdens de voorjaarsvakantie in Friesland te doen is.
Foto 2. Ga met pake, beppe, heit of mem op avontuur in AquaZoo in Leeuwarden. Foto: DagjeWeg.NL.
Laatst gewijzigd: 2019-02-15 10:10:44 · Gepubliceerd: 15 februari 2019 - 2345