Dagje terug in de tijd in de voorjaarsvakantie

Dagje uit in de voorjaarsvakantie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Word soldaat in de achttiende eeuw of ga naar de middeleeuwen

21 februari 2020 Geschiedenis Landelijk Stap deze voorjaarsvakantie een dagje in het verleden. Dwaal door een vestingstad, bezoek een soldatenkamp uit de achttiende eeuw of ga op speurtocht in een kasteel. We hebben de zeven leukste tijdreizen voor je op een rij gezet. Bon voyage!

Foto 1. Op Slot Loevestein kun je tijdens de voorjaarsvakantie een echte veldslag uit de achttiende eeuw meemaken. Foto: Slot Loevestein.

1. Maak een veldslag mee

POEDEROIJEN - Loop door de soldatenkampen bij Slot Loevestein, luister naar spannende verhalen bij de kampvuren, waar de grote potten soep al op het vuur staan te pruttelen, en speel mee met de kinderen op de binnenhof. Heb jij het in je om soldaat te worden en te leren hoe je moet schieten tijdens een hevige strijd? Let op, als de trommels klinken worden alle soldaten opgeroepen voor de grote veldslag! Deze avontuurlijke winterbivak met veldslag is op 29 februari en 1 maart te beleven bij Slot Loevestein.

2. Reis door de tijd

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij Archeon maak je een reis door de tijd. Begin in de prehistorie bij de jager-verzamelaars en bezoek een van hun hutten. Ontmoet de allereerste boeren, reis door naar een Romeins stadje en oefen mee met de Romeinse soldaten. In de voorjaarsvakantie is er extra veel te doen in het museumpark. Leer boogschieten, zwaardvechten en maak je eigen vilten armband. Archeotolken delen spannende verhalen uit het verleden en Jannes de goochelaar zet een middeleeuwse goochelshow voor de hele familie neer. In het Badhuis leer je alles over Spartacus en op de Romeinse Restauratiewerf is een echt Romeins schip te bewonderen. Ga met 25% korting naar het Archeon!

3. Ga op speurtocht

HAARZUILENS - Het sprookjesachtige Kasteel de Haar wordt extra spannend in de voorjaarsvakantie. Want het spookt! Ga op pad door het kasteel en probeer spookje Wonne met haar vriend Dirk te herenigen. Als het je niet lukt, wil Wonne het kasteel vernietigen. De speurtocht Het Spook van De Haar is niet eng en is al geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar, met hun ouders. De tocht brengt je door een normaal gesloten badkamer én leert je alles over hoe belangrijk vriendschap is, zelfs voor spookjes.

4. Stap in het jaar 1742

BOURTANGE - Loop over de ophaalbrug en door de poorten van het oude vestingstadje Bourtange, om veilig te schuilen achter de metershoge verdedigingsmuren. Hier kan het heden je even niet bereiken en waan je je terug in 1742. Bezoek officierswoningen, soldatenbarakken en dwaal door de historische vestingstad. Bourtange was tussen 1593 en 1851 een belangrijk verdedigingswerk en werd gebouwd in opdracht van niemand minder dan Willem van Oranje. Leuk: in attractie Terra Mora kom je alles te weten over het dagelijks leven in de vesting. En hier kun je ook zelf de vesting beschermen tegen de troepen van Bommen Berend. Zie je ze in de verte aankomen? Schiet dan snel met de kanonnen!

5. Luister naar spannende verhalen

OUD-ZUILEN - Deze voorjaarsvakantie opent Slot Zuylen ook op doordeweekse dagen weer de deuren. Op 25, 26 en 27 februari kun je op ontdekkingstocht gaan door het kasteel. Zoek het portret van een bijzonder meisje en ontdek hoe het was om op te groeien op een kasteel. De jongste kinderen kunnen op muizenjacht! Tijdens de gezinsrondleidingen hoor je allemaal spannende verhalen en ervaar je hoe het dagelijkse leven voor kinderen was op een kasteel. De rondleidingen starten om 11:30 uur en 14:00 uur.

6. Zoeken met een zaklamp

AMERONGEN - Op Kasteel Amerongen is de voorjaarsvakantie spannend, maar niet griezelig. De zaklampentochten zijn weer terug! Gewapend met een (eigen!) zaklamp ga je op 25, 26 en 27 februari in het donker door het kasteel. Onderweg krijg je allerlei verhalen over de oude bewoners te horen. Het hele kasteel is pikkedonker; alle kieren en luiken zitten dicht. Maar het is geen griezeltocht, dus volgens het kasteel kun je al met kinderen vanaf vier jaar op stap in het duister. Je kunt alleen meedoen als je vooraf hebt gereserveerd.

7. Knutselen op het Muiderslot

MUIDEN - Tot en met 1 maart is het voorjaarsvakantie op het Muiderslot. Het slot hangt vol prachtige, historische schilderijen. Kom in de vakantie knutselen en maak je eigen schilderij. Ga creatief aan de slag in het Atelier op Zolder, elk weekend en op dinsdag en donderdag tussen 12:00 uur en 15:00 uur. Ook ontdek je in de vakantie dagelijks hoe de wintertijd vroeger in de middeleeuwen werd beleefd. Met een gratis audiotour en een dekentje verken je het slot. Hoe bleven kasteelbewoners warm in zo'n groot en koud pand? En wat deden ze de hele dag? De audiotour en workshops zijn doorlopend op locatie beschikbaar. Tip: boek vooraf online tickets voor het Muiderslot.

Er is nog veel meer te doen in de voorjaarsvakantie!
Foto 2. Reis door de prehistorie, de middeleeuwen en de Romeinse tijd in Archeon. Hier komen vervlogen tijden en oude ambachten tot leven. Foto: Museumpark Archeon.
Foto 3. Ga op speurtocht op Kasteel de Haar en help spookje Wonne haar vriendje Dirk te vinden. Foto: Kasteel de Haar.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-02-04 10:17:33 · Gepubliceerd: 2019-02-19 16:58:11 - 3002