Hoezee! Nationaal Park De Biesbosch bestaat 25 jaar

Natuurgebied viert feest met extra activiteiten in 2019. Happy Biesbosch!

Nationaal Park De Biesbosch Nieuws door
Foto 1. Nationaal Park De Biesbosch bestaat op 10 maart 2019 officieel 25 jaar. Foto: © Staatsbosbeheer.

archief oud artikel 10 maart 2019 Natuur Drimmelen, Noord-Brabant Op een zonovergoten dag werd na jarenlange discussies over natuurbehoud de knoop doorgehakt: Nationaal Park De Biesbosch werd op 10 maart 1994 eindelijk officieel een feit. Om dit 25-jarig jubileum te vieren, staan er dit jaar 25 Biesbosch-avonturen voor gezinnen op de planning. Kom dieren spotten tijdens spannende safari's, kanovaren alsof je in de jungle bent en doe met de kinderen mee aan knutselactiviteiten. Helemaal leuk: maak een kiekje tijdens de activiteit, deel 'm op www.debiesboschinmij.nl en maak kans op een leuke prijs.

Waarom is De Biesbosch bijzonder?

Er is letterlijk geen stukje Hollandse natuur gelijk aan De Biesbosch. Het is een uniek zoetwatergetijdengebied, dat vermoedelijk is ontstaan door een ramp in de middeleeuwen. De Sint-Elisabethsvloed van 1421 was een gigantische watersnoodramp. Er kwamen duizenden mensen om en de overstroming veranderde de omgeving compleet. De Biesbosch wordt tegenwoordig ook gebruikt om extra rivierwater op te vangen in tijd van hoogwater. Doordat het een zoetwatergetijdengebied is, is het ook een perfect leefgebied voor verschillende soorten flora en fauna. Zo is het natuurgebied thuishaven van de bever, vos, ree, haas, Noordse woelmuis en boommarter.

Haringvliet en Biesbosch samen NLDelta

De Biesbosch maakt zich klaar een volgende fase. Samen met het Haringvliet wordt De Biesbosch één groot nationaal park: NLDelta. Het is bedoeling dat NLDelta zich in 2021 als nieuw nationaal park gaat presenteren. Dat is dat precies zeshonderd na de Sint Elisabethsvloed, die het ontstaan van het zoetwatergetijdengebied betekende.

Uitstapjes in De Biesbosch

Meer dagjes uit in de Nederlandse natuur? Dit zijn de 13 mooiste natuurgebieden in Nederland.
Foto 2. Het Biesbezoekerscentrum Dordrecht heeft een beverobservatorium. Met een beetje mazzel zie je vanaf daar bevers in het wild. Foto: © Staatsbosbeheer, Eloy Millennia Gotjé.
Foto 3. De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied. Het heeft een voedselrijkdom, waardoor het een uitstekende woon- en verblijfplaats is voor verschillende soorten planten en dieren. Foto: © Staatsbosbeheer, Paul Klaver.

Laatst gewijzigd: 2019-03-08 15:44:38 · Gepubliceerd: 10 maart 2019 - 6085