Met de kids naar een historisch museum

De leukste geschiedenismusea voor kinderen

De leukste musea voor kinderen Redactioneel door
Foto 1. In het Verzetsmuseum Junior ga je op bezoek bij vier kinderen uit de Tweede Wereldoorlog. Spannend! Foto: Verzetsmuseum Junior © Merijn Soeters.

27 augustus 2023 bijgewerkt: 1 september 2023 Geschiedenis Landelijk Geschiedenis stoffig en saai? Niet in deze musea! Kijk hoe het verleden tot leven komt in kinderexposities, escape rooms en speurtochten. Speur naar mummies, knok met ridders of beeld je in hoe het leven was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier wordt geschiedenisles voor elk kind iets wat je niet meer vergeet. Ga naar de Oudheid of de pruikentijd, bezoek ridders en Romeinen. Tijdreizen was nog nooit zo spannend! We zetten de de leukste geschiedenismusea voor kinderen op een rij!

Ontmoet de oude Egyptenaren in het RMO

LEIDEN - We beginnen in de Oudheid en in het Het Rijksmuseum van Oudheden sta je voor je het weet tegenover een echte mummie of een Romeinse helm. Doe de archelogie-speurtocht en ontdek of je een wetenschapper in spe bent. Je voelt aan verschillende materialen en bedenkt wat het is. Is het een sieraad of een werktuig? Je mag ook op bezoek bij de Egyptenaren. Sta oog in oog met echte mummies en onderzoek er twee helemaal zelf met behulp van 3D. En ontmoet het 16-jarige 'mummiemeisje' Sensaos. Ze overleed meer dan 2000 jaar geleden, maar haar hoofd werd met behulp van een CT-scan en 3D-printer weer tot leven gewekt.

Kijk naar knokkende Romeinen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Echte Romeinen ontmoet je in Alphen aan den Rijn. Op de plek waar 2000 jaar eerder een Romeins legerkamp stond, is nu het historische themapark Archeon. Wat voor kleding droegen mensen vroeger? Wat aten ze? Hoe zagen hun huizen eruit? In Archeon kun je het verleden letterlijk beetpakken. Ontdek hoe onze verre voorouders hun kleding maten en proef de pap waarmee ze zich warmhielden tijdens de barre winters. Ontmoet ook de Romeinen en kijk in de Archeon-arena hoe gladiatoren elkaar te lijf gaan met zwaarden, netten en dolken. Elke dag is er wel iets te doen voor kinderen: van broodjes bakken tot een sieraden maken.

Beleef de middeleeuwen op het Muiderslot

MUIDEN - Voel je een ridder op een echt, middeleeuws kasteel. Het kan in het Muiderslot, dat in de middeleeuwen werd gebouwd door graaf Floris V. Volg de speurtocht en ontdek hoe het was om op een middeleeuws kasteel te wonen. Ga terug in de tijd met de Torenroute kids audiotour en verdedig het kasteel tegen vijanden. De leukste manier om naar het Muiderslot te komen, is over het water. Vaar mee met Veerdienst Amsterdam van Amsterdam naar het Muiderslot. Onderweg kun je in de monding van het IJ ook nog het piepkleine Forteiland Pampus bezoeken. De veerdienst vertrekt zes dagen per week vanaf Amsterdam IJburg.

Bezoek een echt schip en wandel door een walvis

AMSTERDAM - Wanneer je meer wilt leren over de zeventiende eeuw, dan is het Scheepvaartmuseum Amsterdam een must. Ontdek dat in die tijd Nederland de grootste vloot van de hele wereld had, waarmee naar Azië en Amerika werd gevaren. Stap zelf op een VOC-schip en beleef het leven aan boord. Sta aan het kanon, of kruip in een krappe hangmat als een echte scheepsmaat. En er is nog veel meer te zien en te doen, zoals wandelen door een walvis. Zo wordt het pas echt duidelijk hoe groot ze zijn.

Ontsnap uit het Gevangenismuseum

VEENHUIZEN - In het Gevangenismuseum zie je hoe criminelen vroeger leefden en werden behandeld. En welke dingen die we nu normaal vinden, waren vroegen strafbaar? Neem een kijkje in cellen, rij mee met de boevenbus, ontdek aan de hand van waargebeurde verhalen hoe ons rechtssysteem in elkaar zit en neem zelf plaats in de rechtbank. Of volg de spannende speurtocht 'De vloek van Veenhuizen' waarmee je boef Gaius helpt te bevrijden. Ga in het museum op zoek naar de fluisterbuizen en ontvang de juiste opdrachten door met een stok op de buizen te slaan. Op zoek naar iets voor een groep kinderen, reserveer dan de spannend kids-escaperoom waar ze de tips ontdekken van meesterboef Age M. Lukt het om binnen een uur te ontsnappen uit de cel en de kluis te kraken?

In de voetsporen van oorlogskinderen

AMSTERDAM - Hoe was het om kind te zijn in de Tweede Wereldoorlog? In het Verzetsmuseum Junior vertellen Eva, Nelly, Jan en Henk over hun oorlogsjaren. Eva is joods en haar ouders zijn opgepakt door de nazi's, Nelly zit bij de Jeugdstorm en haar ouders werken juist actief samen met de nazi's. Jan zit in het verzet en moet daarom onderduiken terwijl Henks verhaal is zoals de meeste Nederlanders: niet opvallen en de oorlog uitzitten. Wat zou jij doen? Eva, Nelly, Henk en Jan hebben echt bestaan. Ze waren allemaal tussen de negen en veertien jaar, dezelfde leeftijd als de kinderen voor wie deze tentoonstelling is gemaakt. Er zijn weinig exposities waar de Tweede Wereldoorlog zo goed wordt uitgelegd aan kinderen als deze. Ook interessant: de cockpit, waarin je kunt zien hoe de oorlogsjaren waren voor kinderen in Nederlands-Indië, Suriname en Curaçao.

Wat moet je doen tijdens een overstroming

OUWERKERK - Het Watersnoodmuseum ligt half ondergronds in vier enorme, betonnen afzinkbakken, waarmee in 1953 het laatste gat in de zeedijk werd gedicht. De Oosterschelde ligt voor de deur en binnen zie je kapotte stoelen, een omgevallen kinderwagen en heel veel modder. Zo zag Zeeland er na de noodlottige februarinacht uit toen de zee een groot deel overspoelde. Die watersnoodramp was de aanleiding voor het bouwen van de dijken en sluizen van de Deltawerken en hier maak je dit weer even mee. Kinderen ontdekken wat er allemaal gebeurd is in het Jeugd watersnoodmuseum, waar van alles te zien en te beleven is. Vanaf het Watersnoodmuseum zijn de Deltawerken niet ver weg, in een half uurtje rijd je naar Deltapark Neeltje Jans.

Ook leuk om te doen met kinderen

Foto 2. Breek samen met je vrienden uit de cel in het Nationaal Gevangenismuseum. Foto: Nationaal Gevangenismuseum.

Laatst gewijzigd: 2023-09-01 08:07:30 · Gepubliceerd: 27 augustus 2023 - 4161

Activiteiten Het Gevangenismuseum

Vanaf volgende week te bezoeken

In het spoor van de wezen | theater in het museum


De bestseller ‘De Vondeling van Veenhuizen’ van Patricia Snel komt tot leven op de vloer van het Gevangenismuseum. Dit boeiende verhaal, gebaseerd op historische feiten, neemt je mee op reis door...

Binnen enkele weken te bezoeken

Op Vrije Voeten - Kampeerevent Veenhuizen


Kamperen en beleefwandelen in de historische omgeving van bijzonder Veenhuizen.

Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf volgende week te bezoeken

Collectie--Reflectie


Op 25 mei opent in het Rijksmuseum van Oudheden de eerste expositie van de nieuwe tentoonstellingsreeks Collectie//Reflectie. Die houdt de museumcollectie vanuit verschillende invalshoeken tegen...

Binnen enkele weken te bezoeken

Zand erover


Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert de gespreksavond Zand erover? bij de nieuwe tentoonstellingsreeks Collectie//Reflectie, die gaat over de totstandkoming van de museumcollectie. De centrale...