1

De 10 beste tips voor Duitse stedentrips

Laat je verrassen door kathedralen en kolenmijnen

Dagje uit in Duitsland   Redactioneel door
Foto 1. Ook over de grens kun je fijn fietsen. Veel Duitse steden hebben ook een prima netwerk van fietspaden, zoals hier in Münster. Foto: Presseamt Münster / Britta Roski.

20 oktober 2019 Toerisme Op zoek naar het vakantiegevoel hoef je niet lang te reizen. Vanaf elke stad in Nederland zit je binnen drie uur in Duitsland. Vanuit Enschede, Nijmegen of Venlo ben je er al binnen een kwartier. Van de oude keizersteden Keulen en Aken tot de rauwe, maar bruisende steden in het Ruhrgebied: dit zijn de 10 leukste Duitse stedentrips op minder dan twee uur van de grens.

Voel je de koning te rijk in Aken

AKEN - Aken werd gesticht door Karel de Grote die ook opdracht gaf tot de bouw van de Domkerk. Nog altijd is de Aachener Dom het meest indrukwekkende gebouw van de stad. Vergaap je aan de 32 miljoen (!) mozaiekstenen die zijn verwerkt in het interieur van de kerk. Eeuwenlang werden hier de Duitse koningen gekroond, meer dan dertig in totaal! Voor kinderen is een bezoek aan de Aachener Tierpark EUREGIOZOO natuurlijk een must. Een mooie tip voor zoetekauwen: Chocoladefabriek Lindt zit ook in Aken en verkoopt in de fabriekswinkel chocola tegen zachte prijzen.

Blaas stoom af in Bad Bentheim

BAD BENTHEIM - Last van stijve spieren of stramme gewrichten? Dan moet je naar Bad Bentheim. Al eeuwen is dit een populair kuuroord. Eerst voor de happy few, nu kan iedereen een duik nemen in een van de vele sauna's en zwembaden in de omgeving van het stadje. Het BadePark Bentheim is een groot zwemparadijs waar je de hele dag van allerlei glijbanen kan roetsjen. Verder is Bad Bentheim bekend van het duizend jaar oude Kasteel Bentheim, midden in de stad. Ooit gebouwd op een negentig meter hoge rots om vijanden buiten te houden. Nu is het slechts een uitdagende klim voor toeristen. Neem bij mooi weer ook een kijkje in het openluchttheater in een voormalige steengroeve.

Trap een balletje in Dortmund

DORTMUND - Dortmund is niet de mooiste stad van Duitsland, maar heeft een paar unieke attracties die je niet mag missen. Het Westfalenstadion is het grootste voetbalstadion van Duitsland. Bij thuiswedstrijden van Borussia Dortmund zitten gemiddeld zo'n 80.000 mensen waarvan een deel op de grootste tribune ter wereld zit. Combineer het met een bezoek aan het Deutsches Fussballmuseum en zie de vele trofeeën die de Duitse National-Elf pakte. Verder in Dormund: in december de grootste kerstmarkt van het land en moderne kunst in de oude bierfabriek Dortmunder U.

Bezoek een reusachtige kolenmijn in Essen

ESSEN - Essen werd groot door het steenkool, dat mijnwerkers jarenlang onder zware omstandigheden uit de grond haalden. Overal in Essen herinneren fabrieken aan dat verleden. De grootste blikvanger is Zollverein. Deze steenkolenmijn sloot in 1986 en daarna kreeg het enorme gebouw een nieuwe functie: een plek voor kunst en creativiteit. Er zijn musea zoals het Ruhr Museum, over de geschiedenis van de streek, en het Red Dot Museum over design. Het veertig meter hoge schachtbok torent nog altijd uit boven de stad. Ook leuk: elke zondag, van april tot oktober, is er om 11:30 uur een rondleiding in het Nederlands door de Zollverein. Inmiddels staat de Zollverein op de erfgoedlijst van de Unesco.

Pak een Kölsch in Keulen

KEULEN - Binnen Duitsland hebben de Keulenaren de reputatie van feestbeesten. Carnaval vieren ze nergens zo uitbundig als hier en het nachtleven bruist volop. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de alternatievere Südstadt kan je genieten van het beroemde, lokale bier: de Kölsch. Bezoek een bierbrouwerij om te zien hoe ze deze lichte pils maken. De stad is ook beroemd op zijn indrukwekkende Domkerk van Keulen en een aantal bijzondere musea.

Leef je uit in Kleef en Kalkar

KLEEF - Zo dicht bij de grens, dat sommige inwoners ook Nederlands spreken. Behalve winkelen en kun je nog meer doen in Kleef. Wandelen en fietsen in het ongerepte Reichswald bijvoorbeeld. Daarnaast heeft Kleef een kleine dierentuin. Niet ver van Kleef, in Kalkar, ligt het attractiepark Wunderland Kalkar. Laat je door elkaar schudden in de vliegende theekopjes of bots over een woeste rivier in de wildwaterbaan.

Herdenk de vrede in Münster

MÃœNSTER - Na tachtig jaar oorlog kwam er in 1648 eindelijk vrede en die werd getekend in Münster. Nog altijd heeft de stad, net over de grens bij Arnhem, de bijnaam 'Friedensstadt'. Bezoek in het Rathaus van Münster de prachtige Friedenssaal waar de vrede werd getekend. Münster heeft een oude binnenstad met veel typisch Duitse vakwerkhuizen. Bijzonder is ook het Kunstmuseum Pablo Picasso met meer dan 800 werken van de beroemde Spaanse schilder.

Shop tot je omvalt in Oberhausen

OBERHAUSEN - Shopaholics uit de grensstreek kennen CentrO, het enorme winkelcentrum in Oberhausen. Hou je niet van shoppen? Om de hoek zit LEGOLAND® Discovery Centre Oberhausen, waar je uren met Lego kunt bouwen. Verder heeft Oberhausen nog twee attracties waar veel Nederlanders op afkomen: zeedierentuin Sea Life Oberhausen en het pretpark Movie Park Germany. Wil je een weids uitzicht over het Ruhrgebied? Beklim de Gasometer!

Ontdek onbekend Osnabrück

OSNABRÃœCK - Osnabrück ligt op twee uur rijden van Utrecht. Onderweg naar bijvoorbeeld het Sauerland is deze stad een prima stop. Het rustige en schilderachtige Osnabrück ligt in een groene omgeving. Zo vredig was het niet altijd. Bezoek op een zondag de Bucksturm waar ooit heksen werden opgesloten. Niet ver van Osnabrück ligt het Kalkriese Museum, op de plek waar de grootse slag tussen Romeinen en Germanen plaatsvond. Hier worden nog vaak interessante inarcheologische vondsten gedaan.

Ontmoet Japanners in Düsseldorf

DÃœSSELDORF - Tussen alle fabriekssteden van Noordrijn-Westfalen oogt Düsseldorf meer als een chique, oude dame. De stad is fraai gelegen aan een bocht van de Rijn waar langs je fijn kunnen flaneren. De trotse Landeshaupstadt heeft ook nog een opmerkelijke attractie: het heeft de grootste Japanse kolonie van Europa en Japan-fans moeten echt een kijkje nemen in de Japanse winkels op en rond de Immermannstrasse. Een ander interessant gebied is de Medienhafen, een voormalig havengebied langs de Rijn waar hotels, winkels, hippe bedrijven en moderne architectuur samen komen.

Blijf slapen in Duitsland

  • Slaap in Bad Bentheim in een hotel met spa en hot tub. Het kan bij Hotel Grossfeld;
  • Verblijf in Düsseldorf op de Immermanstrasse. Hotel Nikko zit op 500 meter van het station en heeft een zwembad op het dak;
  • Op het terrein van de Zollverein kun je ook blijven slapen en wel bij Hotel Friends in Essen;
  • De hippe Keulse Südstadt ontdekken? Overnacht in Köln City Apartments;
  • Recht tegenover Centro kun je blijven slapen in het Hotel Oberhausen.
Foto 2. Schachtblok XII van de Zollverein in Essen bij zonsondergang. Foto: © Jochen Tack / Stiftung Zollverein.

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:08:55 · Gepubliceerd: 2019-09-27 17:23:35 - 4195