1

Tussen ketels en kolen in het Ruhrgebied

Volg de Duitse route van de industriecultuur

Doen in Duitsland Redactioneel door
Foto 1. In het vlakke Ruhrgebied kunt je prima fietsen. Er ligt een heel netwerk van fietspaden, zoals door Landschaftspark Duisburg Nord. Foto: © Thomas Berns

27 oktober 2022 bijgewerkt: 7 november 2022 Cultuur Zware industrie lelijk en saai? Niet in het Duitse Ruhrgebied. Volg de Route van de Industriecultuur en laat je verrassen door enorme gebouwen van staal en beton, die vaak een nieuw leven kregen. Bezoek een museum in een gasfabriek of steenkolenmijn. Maak Instagramwaardige foto's van een oude metaalsmelterij of zwem rond in een bak waarin ooit steenkool zat. Deze vijf uitstapjes rond de Ruhr mag je zeker niet missen.

Daal af in het Bergbau Museum

BOCHUM - Overal in het Ruhrgebied werd steenkool gedolven. Dat 'zwarte goud' zorgde voor een enorme groei van steden in het westen van Duitsland. Er was werk voor iedereen en arbeiders vanuit heel Duitsland trokken naar het Ruhrgebied. Het werk onder de grond was zwaar, gevaarlijk en vies, maar juist daardoor ontstond enorme kameraadschap onder de mijnwerkers. Er zijn verschillende mijnbouwmusea in Duitsland. Het Deutsches Bergbau Museum in Bochum is het dichtst bij de Nederlandse grens. Het zit in een nieuw hoekig gebouw dat werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Benthem Crouwel. Ga 20 meter onder de grond, zet de oorverdovende drilboor aan en bedenk dan dat mijnwerkers de hele dag in deze herrie werkten. Klim daarna 70 meter bâven de grond en zie vanaf de schachtbok hoe de mijnwerkers en het steenkool vroeger naar boven werden getakeld.

Foto 2. Daal af in de bezoekersmijn van het Deutsches Bergbau Museum in Bochum. Foto: Deutsches Bergbau Museum © Helena Grebe

Loop in een achtbaan

DUISBURG - In Duisburg vind je twee leuke attracties die ook nog eens gratis zijn. Het is eerste is Tiger & Turtle. Van een afstand lijkt dit kunstwerk net een achtbaan, maar kom je dichter bij dan zie je geen karretjes. Nee, je moet het parcours lopend doen! Slinger voetje voor voetje over deze enorme, metalen slang. Tiger & Turtle ligt op een zinkberg en vanaf elk punt heb je een prachtig uitzicht. Vanaf die hoogte zie je ook het Landschaftspark Duisburg-Nord. Ooit werd op deze plek staal gesmolten bij temperaturen van rond de 2000 graden. De fabriek sloot in 1985 zijn deuren en daarna mocht de natuur haar gang gaan. Nu groeien de varens en het gras over het verroeste staal en beton. Dat maakt dit oude hoogoventerrein een waar walhalla voor fotografen. Overal zijn doorkijkjes waar je het industriële verval treffend in beeld kan brengen. Toegang is gratis, behalve wanneer er een festival gaande is op het terrein.

Foto 3. Durf jij de Tiger & Turtle op? Foto: Norbert Waldhausen via Pixabay

Beklim de watertoren en leer alles over water

MÃœLHEIM AN DER RUHR - Net als bij veel andere musea in het Ruhrgebied is het gebouw van het Aquarius Wassermuseum spectaculair. Een watertoren van veertien verdiepingen waarbij de trap zich langs de toren omhoog slingert. De toren werd in 1893 gebouwd met het doel om de steenkoolmijnen in de buurt van voldoende water te voorzien. De vaste tentoonstelling wijst op ons waterverbruik. Je wist vast niet dat je 13 liter water nodig hebt om één tomaat te laten groeien. Ook de geschiedenis van onze badcultuur komt langs. Gluur mee in de badkamers van vroeger en nu om er achter te komen hoe mensen vroeger badderden. Mülheim an der Ruhr is een mooi, historisch stadje en het centrum ligt direct aan het water.

Zie enorme tentoonstellingen in de Gasometer

OBERHAUSEN - Kunst écht groot zien, dat kan in Oberhausen. De Gasometer ziet er uit alsof een reus een enorm conservenblik in de natuur heeft achtergelaten. De Gasometer is het grootste cilindervormige gebouw van Duitsland. Tot 1986 werd er gas opgeslagen in dit 117 meter hoge gebouw, maar de binnenruimte wordt nu ingezet voor spectaculaire tentoonstellingen voor al je zintuigen. De bekende kunstenaar Christo maakte een joekel van een sculptuur van 90 bij 50 meter, van meerdere tonnen zwaar. Voor een expositie over de natuurlijke rijkdom op aarde werd een 40 meter hoge boom geplant, die je normaal alleen tegenkomt in het tropisch regenwoud. Om de hoek bij de Gasometer zitten twee echte familie-attracties: onderwaterdierentuin SeaLife Oberhausen en het Legoland Discovery Center.

Foto 4. Van overal te zien: de Gasometer, ook 's nachts. Foto: Denny Franzkowiak via Pixabay

Zwem of schaats in de grootste steenkolenmijn

ESSEN - Ga kopje onder in een bak waarin ooit steenkool zat! Elke zomer kun je zwemmen tussen de fabrieken, schachten en kolenwasserijen van de Zollverein. En in de winter vind je hier de grootste openbare schaatsbaan van Duitsland. Er is ruimte zat, want de Zollverein was bijna 150 jaar lang een van de belangrijkste steenkolenmijnen van Europa, waar duizenden mijnwerkers onder de grond naar kolen boorden. De schachtbok staat nog overeind, net als de kolenwasserij. In dat laatste gebouw zit ook het Ruhr Museum waar je exposities ziet over de geschiedenis en cultuur van het Ruhrgebied. Maar er is nog veel meer te doen en te beleven! Volg een rondleiding door de fabrieken, bezoek hippe winkels en design shops en ga uit eten in de trendy restaurants of borrelen in de bistro's en cafés.

Foto 5. Schachtbok XII van de Zollverein is nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Ruhr. Foto: Siegfried Poepperl via Pixabay

Meer uitstapjes in Duitsland

Foto 6. In het vlakke Ruhrgebied kunt je prima fietsen. Er ligt een heel netwerk van fietspaden, zoals door Landschaftspark Duisburg Nord. Foto: © Thomas Berns

Laatst gewijzigd: 2022-11-07 17:11:24 · Gepubliceerd: 27 oktober 2022 - 3073