Suikerzoet Filmfestival viert feest met vijftiende editie

Kijk in Schiedam naar gratis films op bijzondere locaties

Kom naar het Suikerzoet Filmfestival Nieuws door
Foto 1. Elk jaar vaste prik op het Suikerzoet: tot in de kleine uurtjes dansen op de Filmfestival-afterparty. Foto: John Middelkoop.

archief oud artikel 12 november 2019 Cultuur Schiedam, Zuid-Holland Op een ongewone plek films kijken waar je vrolijk van wordt, dat biedt het Suikerzoet Filmfestival al vijftien jaar. Tijd om eens flink uit te pakken met een jubileumeditie vol extra's. Zo zijn er dit jaar meer muziekoptredens dan ooit. Natuurlijk kun je deze editie, die is van 14 tot en met 17 november, nog altijd gratis naar feelgoodfilms kijken op bijzondere locaties als een kerk, koffiehuis of een brugwachtershuisje.

Festival vol verrassingen

Het Suikerzoet Filmfestival geeft flink wat cadeautjes weg tijdens de vijftiende editie. Voor het eerst werkt het festival samen met vier singer-songwriters die allemaal elk twee liedjes schreven, geïnspireerd op een van de films die op het festival draait. Je krijgt acht liedjes cadeau, maar wanneer en je die mag uitpakken is nog een verrassing. De opening van het festival is in handen van Simon Keats, in het dagelijks leven toetsenist bij The Kik. Hij speelt liedjes van David Bowie en Elton John ondersteund door filmfragmenten van deze twee grootheden uit de pop.

Onze kijktips

Met zo'n 120 films in drie dagen is de keuze reuze op het Suikerzoet. We tippen je daarom alvast acht opvallende films uit het programma:

  • Cold War: Tijdens de Koude Oorlog beleeft het Poolse stel Wiktor en Zula een gepassioneerde romance, maar ze worden gescheiden door politiek en tegenslagen. Na afloop van de film is er een optreden van de Poolse zangeres Magdalena KalociÅ„ska. St. Joris Doele, 17 november, 15:45 uur;
  • Faust: Het Suikerzoet blaast deze zwartwitklassieker uit 1926 nieuw leven in. Een man (Dr. Faust) verkoopt zijn ziel aan de duivel. Pianiste Maud Nelissen is een specialist in het improviseren van muziek bij stomme films en voorziet ook deze griezelklassieker van een nieuwe soundtrack. t Huis te Poort, 15 november, 22:00 uur.
  • Kapsalon Romy: De oma van de 9-jarige Romy heeft Alzheimer en heeft steeds meer moeite om haar kapsalon te runnen. Romy doet er alles aan om de kapsalon van haar oma te laten voortbestaan. Wenneker Cinema 2, 17 november, 12:30 uur.
  • Poms: Martha woont in een prachtige, maar ook dodelijk saaie seniorengemeenschap. Om de boel wat op te schudden, richt ze een cheerleaderclub op voor vrouwen van boven de 60. Met alle hilarische gevolgen van dien. Theater aan de Schie, 17 november, 15:30 uur;
  • Roxane: Een kippenboer uit Bretagne moet er alles aan doen om zijn bedrijf te redden. De oplossing? Een vlog! Dat hij daarbij uitgroeit tot de dorpsgek lijkt hem weinig te deren. Een feelgoodfilm over eigenzinnigheid en volharding. Wenneker Cinema 1, 16 november, 12:00 uur;
  • Ugly Dolls: Kinderfilm over lelijke knuffelpoppen die zoeken naar perfectie om zo een gewenst leven te krijgen als knuffel van een mensenkind. Met de stemmen van Vajén van den Bosch en Jamai Loman. Ook leuk voor volwassenen! Wenneker Cinema 1, 17 november, 13:45 uur.
  • Yesterday: The Beatles hebben nooit bestaan en de ploeterende amateurmuzikant Jack is enige die hun liedjes kent. Dat maakt hem plots wereldberoemd. Smakelijke komedie van regisseur Danny Boyle. Grote Kerk, 15 november, 20:00 uur.
  • Yomeddine: Egyptische roadmovie van een man met lepra die samen met zijn ezel en een jongetje op zoek gaat naar zijn familie. Bijzondere film over twee outsiders die zich niet laten kisten. Wenneker Cinema 2, 17 november, 14:30 uur.

Suikerzoet Kinderfestival

Voor deze editie rolt het Suikerzoet Filmfestival ook de roze loper voor alle kinderen. Trek je mooiste kleren en voel je een ware VIP tijdens de festivalopening op vrijdagavond. Openingsfilm is 'Mijn bijzonder rare week met Tess' over twee kinderen en hun speciale vakantie op Terschelling. In 'Juf Roos' zitten de jarige juf Roos en haar buurjongen Gijs vast in een vliegende molen. Als dat maar goed komt! Op zaterdag is er de Sinterklaasfilm 'Sinterklaas en de vlucht door de lucht' over het verwende meisje Floor. Goed nieuws wanneer je even geen films meer wil zien. Het hele weekend kunnen kinderen op spoken-speurtocht door de binnenstad van Schiedam!

Ook goed om te weten

Foto 2. Kijk naar films in een ongewone setting zoals de Grote Kerk in Schiedam. Foto: John Middelkoop.

Laatst gewijzigd: 2019-11-14 09:53:24 · Gepubliceerd: 12 november 2019 - 1034