Choco ja! Hier wil je als chocoladefan naar toe

Chocolade uitstapjes |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Maak je eigen reep en bezoek een chocoladefabriek

11 december 2019 Toerisme Landelijk Zeg ja tegen chocola en tegen een dagje uit waar alles draait om deze lekkernij! Bezoek een cacaomuseum, proef roze chocolade, maak je eigen bonbons, schilder met chocola of stap als Sjakie in een echte chocoladefabriek. Zes chocolade uitstapjes waar elke chocoholic de vingers bij aflikt.

Foto 1. Zie inpakmachine 'Tante Agatha' uit 1928 aan het werk tijdens een rondleiding door de chocoladefabriek van Chocolatemakers. Foto: Chocolatemakers © Jitske Schols

Het Cacoamuseum

AMSTERDAM - Rotterdam eat your heart out. Hoe groot de Rotterdamse haven ook is, de grootste cacaohaven ter wereld bevindt zich in Amsterdam! Geen wonder dat juist in deze stad het Cacaomuseum huist. Klein maar fijn en je kunt ook nog eens gratis naar binnen. Een expositie laat het proces zien van cacaoboon naar chocolade en overal liggen bijzondere repen uit de hele wereld. Die vind je niet in de supermarkt, net zo min als het chocoladebier, de chocoladethee en de kaas met chocola. Helemaal heerlijk zijn de proeverijen en workshops. Leer je eigen chocola maken of ga zelf schilderen met chocola. Ook niet te versmaden: de chocoladetour.

Sjakie's Chocolade Museum

MIDDELBURG - De geur van chocolade komt je tegemoet zodra je de deur opent van Sjakie's Chocolade Museum. Metershoge foto's aan de wanden geven je het gevoel in de jungle te staan. Hier begint een interessante trip van cacaoplantage naar chocoladeland. Gelukkig hoort een proeverij erbij in dit museum. Proef de roze Ruby Chocolade, chocola met kamelenmelk en nog veel meer bijzondere smaken. Zeker vijftig! Zit je droomsmaak zelfs daar niet tussen? In Sjakie's Chocolade Museum kun je je eigen chocoladereep maken, met de voor jou perfecte smaakcombinatie. Of boek een complete workshop. Mooi om te weten: de opbrengsten zijn voor een goed doel.

Bonbonatelier Janson

ZUTPHEN - Hoe zou het zijn als je zelf heerlijke ambachtelijke bonbons kon maken? Dat ervaar je bij Bonbonatelier Janson. Chocolatier Huub Janson deelt graag zijn passie en kunde met je. Ga aan de slag met het vullen, spuiten en glazeren van bonbons. En hoor van Huub meteen alles over de geschiedenis van chocolade en hoe je ermee om moet gaan. Heerlijk om met een groep te gaan, maar alleen kan ook. Op zaterdag zijn er van tijd tot tijd individuele workshops. Wees wel op tijd met boeken, want de workshops bonbons maken bij Janson zijn geliefd, net als hun bijzondere chocola.

Bonbonfabriek Rudolf Vermeulen

WAALRE - Kinderen die dol zijn op chocola komen helemaal aan hun trekken in Bonbonfabriek Rudolf Vermeulen. Eerst een lekker stukje chocola en wat uitleg, daarna stappen ze de bonbonfabriek in. Misschien niet zo groot als die van Willy Wonka, maar ook hier zien ze chocolade stromen en hoe er lekkere bonbons van worden gemaakt. Daarna gaan ze zelf chocolaatjes en chocololly's maken en lekker tekenen met chocola. Volwassenen worden net zo gastvrij ontvangen voor een workshop bonbons maken. Geen idee wat het soppen van bonbons is? Hierna wel. Dus handen uit de mouwen en in de chocolade!

Chocolatemakers chocoladefabriek

AMSTERDAM - Een rondleiding door een echte chocoladefabriek: dat kan in Nederland alleen bij Chocolatemakers. Het ultramoderne en duurzame gebouw lijkt van buiten helemaal niet op een fabriek, maar binnen roosteren de cacaobonen, vermalen machines de bonen tot een cacaomassa en stroomt gesmolten chocola de vormen in. Bij Chocolatemakers zie je het hele proces van chocolade maken, van boon tot reep. Geen wonder dat het er heerlijk ruikt naar chocolade. Leuk: na de tour ga je ook zelf chocolade maken. En proeven natuurlijk.

Chocolate Nation

ANTWERPEN - Vlak over de grens, in Antwerpen, vind je een chocolade walhalla: Chocolate Nation. Dit museum is een beleving die al je zintuigen prikkelt. Een cacaoboon licht op met beelden over de cacaoteelt. Een ruimte als een schip laat de reis van de cacao naar de haven van Antwerpen zien. Wandel door een schemerig straatje vol prachtige etalages, langs grote chocoladesculpturen en via een fantastische chocolademachine tot je bij de eigen chocoladeateliers van het museum komt. Daar zie je hoe bonbons worden gemaakt en mag je ze ook proeven! Het toppunt is misschien wel de ruimte vol chocoladefonteinen, allemaal met een andere smaak die je stuk voor stuk kunt uitproberen. Dit artikel vertelt nog veel meer over Chocolate Nation.

De runners up

Foto 2. Geen chocoladerivier met waterval, maar wel vloeibare chocolade die in de vormen stroomt. Foto: Chocolatemakers
Foto 3. Proef de roze Ruby chocolate bij de chocoladefonteinen van Chocolate Nation. Foto: Yasmina Besseghir
Foto 4. Vier een chocoladefeestje bij Choco Loca. Foto: Choco Loca

Laatst gewijzigd: 2020-10-29 17:01:49 · Gepubliceerd: 2019-12-10 15:15:17 - 16457