De paden op, de lanen in: wandelingen in januari

Wandelroutes |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Haal een frisse neus in de natuur

4 januari 2020 Natuur Landelijk Hij is weer voorbij, die mooie maar drukke feestmaand! Ook zo'n zin om even iets heel anders te doen? Ouwe kloffie aan, lekker warme winterjas erover en uitwaaien in de natuur tijdens een mooie wandeling bijvoorbeeld. Dat kan lekker op je eentje of romantisch met een partner, maar er zijn in januari ook veel interessante en mooie georganiseerde wandelingen: 14 tips voor als je even geen zin hebt om te kiezen, of eens een andere wandeling dan anders wilt lopen.

Foto 1. Heerlijk uitwaaien tijdens een winterse wandeling in januari. Tussen de wandelingen staan er ook veel die leuk zijn voor het hele gezin. Foto: DagjeWeg.NL

Stevige winterwandeling

Lochem, Gelderland - Een winterse uitdaging na de feestdagen, deze stevige winterwandeling! Je gaat namelijk zo'n twee tot twee en een half uur wandelen over de Lochemse Berg. De gidsen vertellen onderweg over het ontstaan van de Lochemse Berg en tonen wat daar nu nog van te zien is. Op 5 januari.

Met het hele gezin

Staverden, Gelderland - Wat gebeurt er in het bos als het koud is en de dagen kort zijn? De boswachter vertelt erover tijdens een winterse gezinswandeling door landgoed Staverden. Wat kun je ook nu nog veel leuke dingen spotten in de natuur! Op 5 januari.

Hoor de Midwinterhoorns

Schoorl, Noord-Holland - Heel bijzonder is de Midwinterhoorn wandeling in de Schoorlse Duinen. Kijk eerst hoe een midwinterhoorn wordt gebouwd en loop daarna een speciale route door de duinen. Natuurlijk laten de midwinterhoornblazers ook van zich horen. Leuk voor het hele gezin. Op 5 januari.

Warm welkom op de berg

Maastricht, Limburg - Verwelkom samen met de boswachter het nieuwe jaar op de Sint-Pietersberg. Tijdens de Warm Welkom wandeling ga je met hem op zoek naar sporen en beleef je de natuur in de wintertijd. Met een kijkje in de Oehoevallei en een afdaling in de groeve voor warme chocolademelk. Op 5 januari.

Drie Koningenwandeling

Heerde, Gelderland - Ontdek landgoed De Dellen tijdens de Drie Koningenwandeling. Lekker struinen door de natuur en langs enkele historische plekken. De wandeling eindigt op de Renderklippen, waar de midwinterhoornblazers het donker verdrijven met hun hoorns. Op 6 januari.

Onder de volle maan

Elsloo, Friesland - Het Drents-Friese Wold krijgt bij volle maan een mystieke sfeer. Je maakt het mee tijdens een Vollemaanwandeling, waarbij je door de in stilte gehulde Kale Duinen loopt en over door de maan verlichte velden. Al je zintuigen staan op scherp tijdens deze bijzondere ervaring. Op 10 januari.

Hoor de bosuilen

Renkum, Gelderland - Ssst, bij deze luisterexcursie naar de bosuil dwaal je zo stil mogelijk door de donkere bossen van de Veluwe. Wie weet hoor je zijn mysterieuze roep! Na afloop van de wandeling Bosuilen van het Renkums Beekdal staat de snert klaar om je te warmen. Op 11 januari.

Het moeras in

Lelystad, Flevoland - Wow, tijdens een speciale moeraswandeling mag je de moerassen en het afgesloten gebied van de Oostvaardersplassen in! Vanuit de vogelkijkhut heb je grote kans dat je een van de bewoners van dit gebied treft. Je kunt de wandeling uitbreiden met een lunch of soep. Op 11 januari.

Wandelen met Alpaca's

Voorst, Gelderland - Een ervaring apart is wandelen met Alpaca's. De alpaca's zijn erg nieuwsgierig, zachtaardig en intelligent en gaan graag met je mee. Eerst krijg je uitleg (met lekkers!) en dan volgt een wandeling van een uurtje met een alpaca. Op 11 januari en elke zaterdag daarna.

Dierensporen en winterweetjes

Oosterbeek, Gelderland - Heerst in de natuur stilte of is het maar schijn? Wat gebeurt er allemaal tijdens de koude maanden in het bos? Wist je dat cocooning door de dieren is uitgevonden? Tijdens de wandeling Diersporen-winterweetjes krijg je heel wat leuke informatie te horen en te zien. Op 15 januari.

Over de Hondsrug

Drouwen, Drenthe - Kom naar Buitencentrum Boomkroonpad voor een seizoenswandeling over de Hondsrug. De gids van Staatsbosbeheer vertelt allerlei wetenswaardigheden over het bos. Daarna zie je bij andere wandelingen opeens ook veel meer. Leuk voor het hele gezin. Op 19 januari.

Wintersfeer

Neerijnen, Gelderland - Kale takken aan de bomen? Niet voor wie goed kijkt, want aan die takken zitten al heel wat knoppen! Zo is er nog veel meer te zien aan de natuur in winterrust, je gids vertelt er alles over tijdens de wandeling in wintersferen over landgoed Waardenburg en Neerijnen. Op 22 januari.

Verdwenen vaardigheden

Loenen, Gelderland - De wandeling Verdwenen vaardigheden over de Loenermark is een mix van geschiedenis, natuur en geologie. Je ontdekt in het bos en op de heide allerlei sporen van vroeger. Van de Romeinen en verdwenen beroepen als eekschiller tot de resten van hessenwegen. Op 25 januari.

Vogels van de Groote Peel

Ospel, Limburg - Voor de vogelwandeling in de Groote Peel moet je wel op zondag op tijd je bed uit. Maar deze speurtocht naar de karakteristieke blauwborst is het waard. Ook omdat je onderweg nog veel meer vogels zult zien in dit belangrijke vogelgebied vol wintergasten. Op 26 januari.

Meer tips voor een dagje uit in januari

Foto 2. Wandel een keertje met een alpaca van Alpaca Ranch d'n Achterhoek! Heerlijk ontspannen en je leert deze steeds populairdere dieren een beetje beter kennen. Foto: Foto: Alpaca Ranch d'n Achterhoek
Foto 3. De paden op, de lanen in en hopelijk schijnt er een zonnetje. Foto: Henk Arendse
Foto 4. In de winter kunnen typisch Nederlandse landschappen een heel andere uitstraling krijgen. Bij rijp bijvoorbeeld. Foto: Henk Arendse

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-02-15 11:12:01 · Gepubliceerd: 4 januari 2020 - 1144