Magisch lichtkunstfestival op en rond Slot Zeist

Slot Zeist | Nieuws door

Wandel door een wonderlijke wereld van licht

8 januari 2020 Cultuur Zeist, Utrecht Blauw verlichte vlinders die omhoog vliegen uit scheuren in de aarde. Een regenwolk om onder te schuilen. En een bos van gigantische uitgebloeide paardenbloemen, waarvan de grote pluizenbollen licht geven boven je hoofd. Het Lichtkunstfestival op Slot Zeist neemt je mee naar een wereld waar de natuur magisch is.

Foto 1. Interactief kunstwerk The Cloud van Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett. Foto: Lumen in Art

Laat je betoveren door licht en klank

Het statige Slot Zeist verandert van 10 tot en met 19 januari even helemaal tijdens het Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist. Dan worden het slot en de tuin eromheen onderdeel van een spel van licht, schaduw, klanken en muziek. Je volgt een route van lichtkunst naar lichtkunst, de ene nog verrassender dan de andere. Zoals een koor van muzikale lichtkolommen en Da Vinci's Vitruviusman die tot leven komt in lichtbeelden. Ze zijn gemaakt door kunstenaars uit de hele wereld, behalve een prachtig veld vol oplichtende bloemen. Elke bloem in dit veld is gemaakt door een leerling van vier basisscholen in en rond Zeist. Ze kunnen niet apart licht geven, alleen met elkaar als één gloeiende bloemenzee.

Lichtspel op de gevels

Sommige kunstwerken kun je alleen maar ademloos bewonderen, bij andere speel je zelf een rol en verandert wat je ziet door wat jij en de overige bezoekers doen. Trek samen aan de 'regen' van een grote regenwolk en zie boven je gekantelde gezichten en glinsterende ogen ontstaan. Of stap op een oplichtende vloer en maak een nieuw ontwerp onder je voeten. Op het plein voor Slot Zeist geniet je met een hapje en drankje van een gaaf lichtspel op de gevels van het kasteel. De lichtbundels dansen op muziek. Voor kinderen zijn er marshmallows om te roosteren boven het vuur op het Slotplein.

Dubbelexpositie in het slot

Combineer het lichtkunstfestival met een bezoek aan de dubbelexpositie van Herman van Veen en Ton Kalishoek in het slot. Dit kan op de vrijdag- en zaterdagavonden 10, 11, 17 en 18 januari. Alleen op deze dagen opent Slot Zeist de expositie ook 's avonds.

Weetjes over het Lichtkunstfestival

Foto 2. Uit scheuren in de aarde vliegen vlinders als symbool van de natuurkrachten. Foto: Lumen In Art © Claus Langer
Foto 3. Gemaakt van gerecyclede plastic flessen: Giant Dandelions van Olivia d’Aboville. Foto: Lumen In Art
Foto 4. Chorus of Light van Stefano Massanti is een concert door 24 lichtkolommen. Elke kolom vormt een deel van het totale muziekstuk. Foto: Lumen In Art © Claus Langer
L'uomo perfetto van Scena Urbana laat de wereldberoemde Vitruvian Man van Leonardo da Vinci tot leven komen. Foto: Lumen In Art © Claus Langer

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-02-15 11:11:11 · Gepubliceerd: 2020-01-02 17:51:36 - 1173