Vakantie in eigen land: ontdek Nederland te voet

Wandelroutes |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Door ongerepte natuur en langs prachtige stadjes

29 mei 2020 Toerisme Landelijk Wil je met de rugzak op door de natuur trekken? Of hou je meer van cultuur en geschiedenis? In Nederland kom je het allemaal tegen, zeker als je te voet op ontdekking gaat! En dat kan goed, want Nederland ligt vol mooie wandelpaden. DagjeWeg.NL zet 5 fantastische wandelvakanties in Nederland op een rij.

Foto 1. Ontdek hoe mooi Nederland is tijdens een wandelvakantie in eigen land. Foto: Kun Fotografi via Pexels

Van noord naar zuid over het Pieterpad

Het Pieterpad is misschien wel de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland: 498 kilometer van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg bij Maastricht, door het oosten van Nederland. Onderweg ontdek je hoe gevarieerd ons kleine landje is. Van de Groningse klei trek je via de Drentse zandgronden en de landgoederen in de Achterhoek naar de Limburgse heuvels. De route is opgedeeld in dagetappes, makkelijk om slaapplaatsen te zoeken. En om meerdere vakanties over dit pad te doen. Neem de tijd, want onderweg is van alles te zien! Enkele tips:

Tip: download de vernieuwde DagjeWeg.NL App voor je Android of iOS-apparaat. Zo zie je onderweg wat er in de buurt allemaal te doen is.

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Ook in het noorden: Streekpad Noardlike Fryske Wâlden. Van het Friese dorpje Burgum wandel je via zandpaden en veldwegen in een lus door de prachtige omgeving weer terug naar Burgum. De route is ongeveer 165 kilometer lang, dus goed te doen in een week. Je loopt langs kleine akkertjes, omzoomd door houtwallen en elzensingels. Over halepaden: oude verbindingsroutes die bewoners gebruikten om via andermans erf snel ergens te komen. Langs leuke plaatsjes als Kollum en Veenklooster en door het Nationaal Park de Alde Feanen.

Het Trekvogelpad: met de vogels van west naar oost

Loop van de kust naar de Duitse grens over het Trekvogelpad! Een tocht van 414 kilometer die je van de duinen bij Bergen aan Zee via polders, wetlands, bossen en het coulisselandschap van de Achterhoek naar Enschede leidt. Onderweg kom je langs veel belangrijke vogelgebieden. De route is namelijk ontwikkeld in samenwerking met de Vogelbescherming om de grote variatie aan vogels in Nederland te laten zien. Met als resultaat een van de mooiste langeafstandswandelpaden door Nederland. Enkele bezienswaardigheden onderweg:

Ontdek de Randstad met het Groene Hartpad

De Randstad is niet meteen het eerste gebied waar je aan denkt voor een wandelvakantie in Nederland. Het Groene Hartpad laat in 192 kilometer zien dat hier naast veel historie ook veel groens te vinden is. Je begint in Delft, maar al snel loop je door het Delftse Hout met prachtig uitzicht over een moerassig natuurgebied. Je wandelt over grasdijken met weids uitzicht over de polder, langs de Nieuwkoopse Plassen en over een oud kerkpad tussen weiden, water en wilgen. Zelfs onder de rook van steden als Rotterdam en Zoetermeer waan je je tussen het riet en de moerasbossen helemaal buiten in de natuur.

 • Blijf een dagje extra in Alphen aan den Rijn om een reis door de tijd te maken in Museumpark Archeon. Reserveer met 25% korting op je tickets;
 • Neem bij de Nieuwkoopse Plassen de tijd om een kano te huren of in een fluisterbootje te stappen voor een tocht over het water;
 • Maak een uitstapje naar het Zilvermuseum in Schoonhoven;
 • Bezoek het Stedelijk Museum Schiedam en ontdek dat ze in dit mooie plaatsje meer hebben dan jenever.

Zon, zee, strand: Nederlands Kustpad 2

Wandelen over de duintoppen waar je kilometers ver kunt kijken, uitwaaien op het strand en als het warm is een plons in de zee: mooier kan het bijna niet worden. Het Nederlands Kustpad 2 voert je van Hoek van Holland helemaal tot in Den Helder, een wandeling van 270 kilometer. Onderweg kom je door bijzondere natuurgebieden en mooie kustplaatsjes. Is 270 kilometer niet lang genoeg? Volg dan alle drie de delen van het Nederlands Kustpad, van de Belgische grens in Zeeland tot Winschoten in Groningen. Met 725 kilometer het langste wandelpad van Nederland! Onderweg kun je nog veel meer doen dan wandelen:

 • Bekijk in Hoek van Holland de indrukwekkende Maeslandtkering bij het Keringhuis;
 • Slenter in Haarlem over de vele hofjes en duik in de gewelvenkelder van het gratis Archeologisch Museum;
 • Sta tussen de sluizen van IJmuiden met je neus boven op de bouw van de grootste sluis ter wereld in SHIP;
 • In Huisduinen ligt Fort Kijkduin, ooit gebouwd in opdracht van Napoleon. Nu bevat het een museum en een enorm Noordzeeaquarium;
 • Bekijk de historische schepen op Scheepswerf Willemsoord in Den Helder en bezoek de hippe eettentjes en leuke musea.

Liever wandelen met bagagevervoer?

Wandel je het liefst met alleen het eten en drinken voor die dag op je rug, kies dan voor een wandelvakantie met bagagevervoer. Daarvoor kun je terecht bij meerdere reisorganisaties die (delen van) de langeafstandswandelroutes aanbieden als een compleet georganiseerde vakantie. County Hike is gespecialiseerd in het Pieterpad. Zelf regelen kan ook, bijvoorbeeld bij bagagevervoer.com. Hou hun site in de gaten om te zien wanneer ze weer beginnen. Loop je een route die niet door heel Nederland gaat maar in een bepaalde streek blijft, dan kun je kijken of er iets te regelen valt met een plaatselijk taxibedrijf. Of spreek af met vrienden en wissel onderling het lopen en het bagage vervoeren af.

Ook mooi voor een wandelvakantie

 • De Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad. Een wandeling van 275 kilometer langs de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, van Katwijk aan Zee tot Berg en Dal bij Nijmegen;
 • Of het vernieuwde Waterliniepad. Dit pad geeft je 350 kilometer wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. In een S-vorm wandel je van Volendam via Utrecht naar Dordrecht.
 • Bekijk meer wandelroutes.
Foto 2. Wandelen over het Romeinse Limespad langs de Kromme Rijn. Foto: Ad Snelderwaard
Foto 3. Op het Nederlands Kustpad wandel je door duinen en langs het strand. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 4. Prachtig groen, heerlijke rust: tijdens een wandelvakantie zie je hoe mooi Nederland is. Foto: DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-06-25 11:58:39 · Gepubliceerd: 2020-05-27 17:45:39 - 504