1

Vier de herfst met 7 prachtige lichtfestivals

Betoverende lichtjes en fantastische lichtkunst stelen de show

Te doen in de herfstvakantie   Redactioneel door
Foto 1. Licht, schaduw, klanken en muziek nemen je mee door betoverende tuinen bij Kasteeltuinen Arcen. Foto: Kasteeltuinen Arcen

7 oktober 2022 Toerisme Landelijk

Betoverende lichtjes in tuinen of spannende lichtkunst in een donker bos? De herfst begint prachtig met deze 7 bijzondere lichtfestivals. Gloeiende vormen pulseren tussen de bomen, schimmige figuren dansen door het licht en na elke hoek stap je in weer een andere magische plek. Avonden om nooit meer te vergeten!

Alluminous

ALMERE - Rondom het Weerwater van Almere staan van 7 tot en met 16 oktober acht theatrale lichtkunstwerken tijdens Lichtkunstfestival Alluminous. Ook de spiksplinternieuwe Weerwaterbrug naar Utopia Eiland doet mee en is deze dagen een wonder van kleur. Volg de blauwe lichtjes van droomwereld naar droomwereld en ontdek steeds weer andere uitzichten over het water. Loop in de weekenden tijdens Alluminous ook Almere Centrum in voor zes enorme licht- en videoprojecties. Van een verscholen en vage groene wereld vol planten tot een project waar je zelf aan de slag gaat als lichttekenaar. Allemaal gratis.

LUNA Waterstad

SNEEK - Twee koffers vol licht staan op een lange steiger die ver het water insteekt. De kruinen van bomen veranderen in enorme gezichten. Door de ramen van het brugwachtershuisje zie je een vreemd heelal, alsof je een ander universum inkijkt. Pak een tablet en ontwerp zelf een bewoner van een waterwereld waar grote, etherische zeedieren zich langzaam doorheen bewegen. Van zonsondergang tot 23:00 uur dooft de binnenstad van Sneek haar lichten, zodat de bijzondere lichtkunstwerken van LUNA Waterstad extra mooi schitteren. Net als de historische gebouwen die fraai uitgelicht worden. Kom ook kijken bij dit gratis lichtkunstfestival.

Foto 2. Het lichtkunstwerk van The Artpole schildert enorme gezichten van Sneek tussen de bomen. Foto: Media Art Friesland © Linda Wendel

Enchanted Gardens

ARCEN - Vonken van licht die verschijnen en verdwijnen in een wonderlijke dans. Steeds veranderende optische illusies. Een veld vol lichtgevende bloemen. De op zich al sprookjesachtige Kasteeltuinen Arcen veranderen van 14 tot en met 30 oktober in een magische wereld van licht, schaduw, klanken en muziek tijdens het lichtfestijn Enchanted Gardens! Overal in de tuinen kom je vanaf 19:00 uur wonderlijke lichtkunst tegen. De ene keer stil en verrassend, de andere keer hoor je van verre al de muziek. Sommige kunstwerken kun je alleen maar ademloos bewonderen, bij andere speel je zelf een rol en verandert wat je ziet door wat jij en de overige bezoekers doen. Betoverend mooi.

Bij de horecapunten in de tuinen kun je terecht voor hapjes en drankjes. Wil je eerst de tuinen overdag bezoeken en daarna blijven voor Enchanted Gardens? Boek dan een herfstarrangement met een herfstbuffet in het kasteel! Denk er wel om dat de reguliere tickets géén toegang geven tot Enchanted Gardens, daar heb je speciale entreebewijzen voor nodig.

De tekst gaat verder onder de video.

De Grote Schijn

ROTTERDAM - Lichtfestival De Grote Schijn komt terug naar het Kralingse Bos in Rotterdam met een hele nieuwe show. Van 20 oktober tot en met 6 november verandert deze plek in een andere wereld. Een wereld waar vreemde lichtgevende bollen uit de grond komen rond een gloeiende boom. Gouden struiken om je heen opvlammen en het bos wel in brand lijkt te staan. En vuurvliegjes dansen boven het mos. Mist stijgt omhoog, de muziek en geluiden om je heen worden steeds mysterieuzer. Fluistert die boom nou echt en waar komt die geur vandaan? Van de oplichtende bloemen in de struiken? Kippenvel!

De wandeling door de lichtshow is ongeveer 2 kilometer lang en je hebt de tijd tot 23:00 uur, daarna gaan alle lichten uit. De start is vanaf 19:00 uur en wanneer de wintertijd is ingegaan op 30 oktober vanaf 18:00 uur. De wandeling eindigt bij een gezellig horecaterras vol lichtjes.

De tekst gaat verder onder de video.

Light Nights AquaLuna

RHENEN - De avonden worden weer betoverend mooi in Ouwehands Dierenpark! Want van 21 oktober tot en met 7 januari verandert het park 's avonds in een wondere waterwereld vol lichtgevende wezens tijdens Light Nights AquaLuna. Kleurige koraalriffen, enorme haaien, sierlijke kwallen en een werkelijk gigantische octopus komen tot leven in de enorme lichtkunstwerken. Die zijn werkelijk meters hoog, zodat het lijkt alsof je over de bodem van de zee loopt. Ga zeker ook naar de bijzondere familietheatershow! En natuurlijk even napraten met een hapje en drankje, want de horeca is open.

De tekst gaat verder onder de video.

GLOW

EINDHOVEN - De dagen worden in november steeds korter en donkerder, maar niet in Eindhoven! Van 12 tot en met 19 november licht de stad op tijdens het magische lichtkunstfestival GLOW 2022. Kunstenaars maken van de stad een waar lichtspektakel. Het thema van de enorme lichttentoonstelling is dit jaar Urban Skin. Een passende naam, want de stad verandert voor je ogen dankzij patronen, lichtkunst en vormen die verschijnen en verdwijnen. En: de vaste route door de binnenstad is weer terug! Zodat je al die wauw-momenten deelt met de andere bezoekers. Van de kleurige monstertjes en vliegende lichtjes tot onverwachte streetacts.

Je wandelt de route op eigen houtje. En dat kan dit jaar voor het eerst met geluid! Er is namelijk een audiotour ontwikkeld met verhalen, technische weetjes en nog veel meer. Gewoon op je eigen telefoon. GLOW is ook dit jaar gratis, voor de audiotour wordt een bijdrage van € 2,00 gevraagd.

Foto 3. Wauw! Een bezoek aan GLOW Eindhoven is magisch. Foto: GLOW © Vincent van den Hoogen

Fjoertoer

EGMOND - Kort, want slechts twee avonden, maar krachtig, dat is Fjoertoer Egmond. Je wandelt op vrijdag 25 en zaterdag 26 november van Egmond aan Zee door de duinen en de polder langs prachtige lichtkunstwerken. Sprookjesachtig, magisch, maar ook vol spektakel. De wandelaars zijn onderweg al eens verrast door enorme vuurspuwende draken en vurige Vikingen. Vooral het laatste stuk over het strand is een ervaring, want daar kom je langs meerdere lichtkunst acts achter elkaar. Verdwalen is moeilijk, want overal wijzen lichtjes en vuurbakens je de weg.

Van de fonkelnieuwe wandelingen zijn er alleen nog tickets voor de 16 en 20 kilometer en ook die gaan hard. Dus als je nog mee wilt lopen moet je snel zijn!

De tekst gaat verder onder de video.

Ook interessant

  • Bezoek Trajectum Lumen, een ontdekkingstocht in het donker langs allerlei lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht, te zien van zonsondergang tot middernacht;
  • Wie van lichtshows houdt, houdt van Fabrique des Lumières met zijn prachtige lichtprojecties op de muren van de Westergasfabriek. Van de makers van het beroemde Atelier des Lumières in Parijs;
  • Ook bij Motion Imagination Experience stap je - gewoon overdag - in een wereld van licht. Vol bijzondere effecten die je normaal gesproken in grote lichtshows ziet, maar waar je nu middenin staat;
  • Stap ook eens in de wondere en surrealistische wereld van Doloris' Meta Maze.
Foto 4. Stap in de magische wereld van De Grote Schijn. Foto: De Grote Schijn © Andreas Terlaak

Laatst gewijzigd: 2022-10-07 13:35:29 · Gepubliceerd: 2020-10-05 15:55:34 - 15513