Wat te doen deze kerstvakantie? Tips voor thuis!

Wat is er te doen? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Leuke dingen om thuis te doen in de kerstvakantie

16 december 2020 Cultuur Landelijk Geen gezelligere tijd dan december, juist thuis! Bij veel mensen staat de kerstboom al, branden sfeervolle lichtjes en gaan 's avonds de kaarsjes aan. Wat is er mooier in deze tijd dan genieten van je gezin en samen leuke dingen doen? Of de kinderen heerlijk bezig te zien met het maken van iets moois? Als je zelf even geen ideeën meer hebt: deze leuke kinderactiviteiten voor thuis slaan zeker aan.

Foto 1. Geniet met het hele gezin thuis van de prachtige Efteling musical 'De Sprookjessprokkelaar'. Ook andere Efteling musicals kun je thuis bekijken. Foto: De Efteling

Doe samen de Rariteiten Quiz

Kruip met z'n allen rond de laptop of sluit hem aan op de tv en doe samen een van de quizzen van Universiteitsmuseum Utrecht. Bij de Rariteitenkabinet Quiz scroll je van de ene vreemde vogel naar de andere gekke schedel. Wie weet het antwoord het eerst? Er is ook een Oude Hortus Quiz en je vindt nog veel meer op de website van het Universiteitsmuseum. Animatiefilmpjes, proefjes om thuis te doen, kleurplaten en zelf een bouwplaat om een 3D kameleon knutselen. Leuk om in of onder de kerstboom te zetten.

Zelfs verveelde tieners vinden dit leuk: gave escaperooms voor thuis! Van escaperooms waar ook jonge kinderen aan mee kunnen doen tot hele spannende die het je niet gemakkelijk maken.

Verken de ruimte vanuit je huis

Astronaut André Kuipers, museum Space Expo en andere partijen staken al in het voorjaar de koppen bij elkaar en lanceerden een online ruimteprogramma: Thuis in de ruimte. Op het platform vind je info over het heelal, ruimtereizen, hoe je thuis fit kunt blijven en hoe ruimtevaart werkt. Er zijn opdrachten en video's voor jonge en oudere kinderen. Extra leuk voor deze donkere, winterse dagen: een sfeervolle sterrenlamp in elkaar knutselen. En dan 's avonds alleen kaarsjes en de lichtjes van de kerstboom aan, terwijl de sterrenlamp mooie sterrenbeelden projecteert op de muren en het plafond.

Genieten van een Efteling musical

Kerst heeft voor veel mensen iets magisch. En bij magisch past De Efteling helemaal. Zelf naar de Efteling gaan zit er even niet in, maar je kunt wel de Efteling in huis halen. Hun beroemde sprookjesmusicals staan namelijk op het YouTube-kanaal van het Efteling Theater. Wegdromen bij Pinokkio, De Gelaarsde Kat, Klaas Vaak en de Sprookjessprokkelaar. Of meezingen met de sing-a-long liedjes: compleet met tekst. Dat wordt een avondje karaoke met elkaar! Over wegdromen gesproken: je kunt ook online mee met Droomvlucht en andere attracties in de onride video's van de Efteling.

Kerstspel in je eigen buurt

Lekker naar buiten? Speel dan de hilarische en ook best spannende kerstgame Versier je Kerstboom van TB Events. Met behulp van hun app ga je achter verdwenen kerstballen aan die in de kerstboom moeten. Dit kan door heel Nederland, dus ze hebben vast ook een plek bij jou in de buurt. Vind je een kerstbal, dan krijg je ter plekke een leuke opdracht. Daarna met rode wangen en warme chocolademelk om de kerstboom ploffen en nagenieten. TB Events heeft ook een hele verzameling games voor thuis zoals Prison Escape at Home, Jacht op de Maffia en nog veel meer. Tip: Bestel tickets met 50% korting!

Eindeloos veel gave proefjes

NEMO Science Museum doet zijn naam eer aan! Voor je het weet rijden kartonnen autootjes op eigen kracht door de kamer, lopen je kinderen met een robothand rond en halen ze energie uit citroenen. Je kunt door blijven scrollen op de 'Ontdek thuis de wereld' pagina van NEMO, zoveel staat erop. Als je liever geen super bellenblaas binnen in je huis wilt, dan laat je ze toch een bruisbal maken? En heb je geen citroenen maar wel ballonnen, laat ze dan proberen om daar zelf bliksem mee te maken. Je hebt geen kind meer aan ze.

Maak je eigen Egyptische bordspel

Of het nu met zijn allen mens-erger-je-nieten is, of samen een potje schaken: bordspellen horen in Nederland een beetje bij gezellige familieavonden. Geef er een eigen draai aan en speel het oud-Egyptische bordspel 'senet'. Op de RMO Thuis pagina van het Rijksmuseum van Oudheden leggen ze precies uit hoe het moet en wat de spelregels zijn. Download het senet spelbord, terwijl de kinderen de pionnen en 'dobbelstokjes' maken en speel een toernooi tegen elkaar. Er staat nog veel meer te knutselen op de site. LEGO-fans willen vast aan de slag om het beroemde masker van farao Toetankhamon of een Egyptische sfinx met LEGO® te bouwen.

Meer tips voor thuis en in de buurt

Foto 2. NEMO Science Museum is een van de musea met experimenten en opdrachten voor thuis op hun site. En het zijn er veel! Leuk voor grote en kleine kinderen. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan
Foto 3. Reis met André Kuipers door de ruimte en ontdek op 'Thuis in de ruimte' van Space Expo alles over het heelal en ruimtevaart. Foto: Space Expo

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-12-16 08:45:07 · Gepubliceerd: 2020-12-15 15:41:12 - 844