Straks weer op pad? Deze uitstapjes wil je niet missen in 2021

Wat is er allemaal te doen? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Bekijk de hoogtepunten van 2021

12 januari 2021 Toerisme Landelijk De musea, attractieparken en andere uitstapjes zitten ook in 2021 niet stil! Er staan al heel wat leuke activiteiten op het programma, waaronder street art festival Pow! Wow! Rotterdam, een grote expositie over Frida Kahlo en een gloednieuw speelbos in De Efteling. Verder hebben we nog Eurovision Songfestival Rotterdam tegoed! Deze uitjes zijn het waard om op je to-dolijst te komen.

Foto 1. Nina Valkhoff aan het werk tijdens street art festival Pow! Wow! Rotterdam. Foto: Martine Kiers

Groot, groter, grootst in het Rijksmuseum

AMSTERDAM - Dit wordt iets heel speciaals: de expositie XXL Papier in het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum stelt namelijk een keertje de allergrootste werken (op papier) uit hun collectie ten toon, die vrijwel nooit eerder te zien waren. Zodra je de zaal instapt zie je waarom. Wat overweldigend groot, de werken passen amper in de zalen! Een zeegezicht uit 1555 van ongeveer 2,5 bij 2,5 meter blijkt een van de kleintjes te zijn. Want even later kijk je je ogen uit bij giga grote stadsgezichten en panorama's van soms wel acht meter lang. Er staat een enorm houtsnijwerk van zes meter. En een handbeschilderd behang blijkt zelfs 23 meter lang te zijn. Kunstwerken die je op twee manieren kunt bewonderen: eerst van veraf voor het totaalplaatje, daarna met je neus er bovenop genieten van de details. Die zo dichtbij ook groot blijken te zijn.

Nieuw in De Efteling

KAATSHEUVEL - De Efteling komt ook dit jaar met een nieuwe attractie. Het is een speelbos voor de jongste bezoekers met de naam Nest! Het speelbos komt in de plaats van de bootjes van Polka Marina. Hier kunnen jonge kinderen zich heerlijk uitleven. Naast klimmen, klauteren en in het zand spelen komen ze ook elementen uit de achtbanen van De Efteling tegen. Net zo Efteling als de achtbanen waar grotere broers en zussen ingaan. Het speelbos is voor álle kinderen, ook als ze een handicap hebben. Zo zijn er verhoogde zandbakken, is er een rolstoelglijbaan en zijn er prikkelarme plekken waar kinderen tot rust kunnen komen. Nog een nieuwtje: in de winter opent op het Max & Moritz Plein nieuwe horeca. Bäckerei Krümel wordt een nostalgisch gebouw dat er uitziet alsof het uit de Duitse middeleeuwen komt.

Total Loss Festival

BEST - Hier wil je bij zijn! Helemaal uit je dak gaan op het Total Loss Festival, het eerste echte buitenfestival van Snollebollekes! En dat betekent feesten. De kaarten voor zaterdag 4 september waren direct uitverkocht, maar gelukkig is er een extra festivaldag aangeplakt op zondag 5 september. Meespringen en zingen met Tino Martin, Charly Lownoise & Mental Theo Vengaboys, Paul Elstak, Jan Smit, Django Wagner en nog veel meer artiesten. In totaal komen er over beide dagen zo'n 150 artiesten optreden in acht arena's. Van Feest tot Apres-Ski, van 90’s & 00’s tot Partystyle! Met Snollebollekes als de altijd vrolijke gastheer.

Street art festival POW! WOW! Rotterdam

ROTTERDAM - Een heel ander festival is Street art festival POW! WOW! Rotterdam, de Europese uitvoering van de wereldwijde nummer één onder de street art festivals. Tijdens dit festival kun je met eigen ogen zien hoe street art ontstaat. Een hele week lang, van 5 tot en met 12 september maken internationale street art kunstenaars prachtige graffiti in Rotterdam-Zuid. Kom ook kijken hoe ze een grauwe muur stap voor stap omtoveren in kleurige kunst. Op 12 september zijn de muurschilderingen klaar en kun je het eindresultaat bewonderen. Dan is ook '20 VANS 30 CANS': twintig busjes, kleine vrachtwagens en campers worden ter plekke onderhanden genomen door kunstenaars en krijgen een metamorfose tot rijdend kunstwerk. Hier sta je bijna met je neus bovenop het werk van de street artists! En dat allemaal gratis en voor nop.

Viva Frida Kahlo!

ASSEN - Dit jaar gaat het er eindelijk van komen. De grote expositie Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo die vorig jaar te zien zou zijn in het Drents Museum vindt nu plaats van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022. In de expositie zie je niet alleen Kahlo’s kunst, maar ook persoonlijke voorwerpen. Door deze foto's, documenten, kledingstukken, tekeningen en andere persoonlijke bezittingen is de beroemde en geliefde kunstenares toch een beetje zelf aanwezig op deze tentoonstelling. Maar haar kunst staat centraal, vooral haar vele zelfportretten vol symboliek uit haar leven. Zoals het portret dat ze van zichzelf schilderde na het busongeluk waarin haar rug brak. Met ziekenhuisdeken, een lijf vol spijkers en in haar opengescheurde lijf een gebroken zuil in plaats van een ruggengraat. Het zijn stuk voor stuk schilderijen die aangrijpen en een verhaal vertellen.

Dutch Grand Prix 2021 Zandvoort

ZANDVOORT - Hij staat ook dit jaar weer op de kalender van grootste evenementen in Nederland en hopelijk nu for real. Iets waar veel autorace fans op wachten: de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. Een weekend dat niet alleen voor racefanaten is! De Grand Prix wordt behalve een bloedstollende race op het Circuit van Zandvoort namelijk ook een gi-gan-tisch feest. Wat er precies op de planning staat is nu nog niet duidelijk, maar de organisatie belooft optredens van de beste dj's en de beste entertainers. Het wordt een feestweekend waar je u tegen zegt, met de ultieme race op zondag 5 september. Uiteraard is onze eigen Max Verstappen van de partij. En het strand is vlakbij, dus nu nog hopen op een lekker weertje om het race-event compleet mee te maken.

Wereldhavendagen Rotterdam

ROTTERDAM - Heb je altijd al een kijkje willen nemen in de grootste haven van Europa? Dat kan, want op 6, 7 en 8 september staat Rotterdam in het teken van de Wereldhavendagen 2021. Een weekend om de Rotterdamse haven van alle kanten te ontdekken tijdens verschillende excursies en demonstraties. Op de kade én op het water. Zie met eigen ogen hoe hard er elke dag wordt gewerkt, kijk naar spannende demonstraties van onder andere de Koninklijke Marine en de KNRM, neem een kijkje aan boord van de schepen en vier feest! Excursies laten je kanten van de haven zien waar je normaal niet komt. Ook leuk: probeer watersporten uit als suppen en kajakken.

Legoland Scheveningen opent de deuren

SCHEVENINGEN - Na heel veel voorbereiding opent in het voorjaar dan toch eindelijk Legoland Discovery Centre Scheveningen de deuren. Hier kunnen kinderen zelf bouwen met LEGO en DUPLO, maar er is nog veel meer te doen. Laat een LEGO autootje van de glijbaan rijden voor je er zelf achteraan zoeft. Bekijk films (met natuurlijk LEGO figuurtjes in de hoofdrol) in de 4D bioscoop. Maak een ritje in de Fantasie Express door een bijzondere LEGO stad. En bewonder de mooiste gebouwen van Den Haag in Miniland - gebouwd met miljoenen LEGO steentjes! Kinderen die nóg beter willen worden in het bouwen met LEGO kunnen zich inschrijven voor een workshop. De meester modelbouwer leert ze alle tips en trucs.

De Kleine Prins - de musical

ZAANDAM - Hoera, er staan weer musicals op het programma voor 2021! Een wel heel bijzondere is de familiemusical De Kleine Prins, naar het wereldberoemde en geliefde verhaal van Antoine de Saint-Exupéry. Hierin ontmoet een in de woestijn gestrande piloot een bijzonder jongetje: een prins van een kleine planeet die rondreist door het heelal. Aan de piloot vertelt hij over de planeten die hij heeft bezocht en wat hij op de aarde heeft beleefd. In de musical reizen de kijkers en de piloot mee met de Kleine Prins, in een decor waar de oorspronkelijke simpele tekeningen uit het boek (net zo beroemd als het verhaal zelf) een hoofdrol spelen. Een sfeervolle musical voor kinderen én volwassenen. De musical is in het Zaantheater. Er zijn nog geen data gegeven voor de voorstellingen, maar er wordt al hard aan. Door welke cast? Ook dat is nog niet bekend gemaakt.

Expo vol internationale topstukken

LEIDEN - Ooit gehoord van Keizer Domitianus, keizer van het immense Romeinse rijk van het jaar 81 tot 96 na Christus? Hij bouwde het Rome dat we vandaag de dag nog kennen: met onder andere zijn paleis op de Palatijn, de boog van Titus en het wereldberoemde Colosseum. Het Rijksmuseum van Oudheden gaat all out om ons kennis te laten maken met deze keizer en de hoogtijdagen van het Romeinse rijk in de expositie Keizer Domitianus. Daarvoor komen prachtige internationale topstukken naar Leiden. Fragmenten van muurschilderingen en mozaïeken uit chique villa’s en paleizen, beelden van goden en godinnen, sieraden van goud en edelstenen en luxe glaswerk. Maar ook meer dagelijkse zaken, zoals de schoenen en schrijfstiften van Domitianus’ soldaten zijn te zien. Projecties en (3D-)reconstructies brengen het Rome van die gouden tijd tot leven.

Eurovisie Songfestival in Rotterdam

ROTTERDAM - Als laatste een onzeker feest, doorgeschoven van 2020 naar dit jaar: het Eurovision Songfestival. Maar wel het grootste feestje van 2021 als alles doorgaat. De data zijn bekend: 18, 20 en 22 mei. En ook de plek, dat blijft Rotterdam Ahoy. In wat voor vorm Eurovision doorgaat is nog niet duidelijk, ook omdat niemand nog weet hoe de stand van zaken rond corona zal zijn in mei. Reken er in elk geval op dat kaarten moeilijk te krijgen zullen zijn, omdat de mensen die ze vorig jaar wisten te bemachtigen hun tickets waarschijnlijk hebben doorgeschoven naar dit jaar. Ook is onduidelijk of en hoe het oorspronkelijke stadsfeest in de rest van Rotterdam doorgaat.

Nog meer hoogtepunten in 2021

  • Nu wordt er nog volop verbouwd, maar in november 2021 gaat Pieter Teylers Huis weer open en kun je er vanuit Teylers Museum naar binnen om de mooie kamers te bezoeken;
  • Ga op 15 mei naar de Open Monumenten Special: dan gaan de 17 deuren van het Grootste Museum van Nederland open;
  • Op 25 en 26 september staat Militracks 2021 gepland, het grootste evenement ter wereld met Duitse oorlogsvoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
Foto 2. Bezoek de Wereldhavendagen en ga op reis door de grootste haven van Europa, ons eigen Rotterdam. Foto: Wereldhavendagen © Anne Reitsma Fotografie
Foto 3. Van links naar rechts: Frida Kahlo, Zelfportret met aapje, 1945, Museo Dolores Olmedo | Katoenen 'Huipil' met kettingsteekborduurwerk en katoenen rok met gedrukte bloemmotieven van Frida Kahlo, Museo Frida Kahlo | Frida Kahlo, De gebroken zuil, 1944, Museo Dolores Olmedo. Foto: alle foto's via het Drents Museum
Foto 4. Cyclorama (detail), anoniem, ca. 1850, Rijksmuseum. Dit enorme werk kun je straks zien in de expositie XXL Papier in het Rijksmusem. Foto: Rijksmuseum Amsterdam
Een schets van Nest! - het nieuwe en toegankelijke speelbos dat van de zomer opent in de Efteling. Foto: Efteling

Laatst gewijzigd: 2021-08-12 09:17:12 · Gepubliceerd: 2021-01-11 12:26:41 - 2040