Hoera! De musea zijn open en deze exposities wil je niet missen

Bezoek een expositie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bezoek deze 7 toppers onder de tentoonstellingen

5 juni 2021 Cultuur Landelijk Naar een museum, het kan weer! Je moet het even plannen en van tevoren tickets reserveren om weer te gaan, maar dan heb je ook alle rust en ruimte om te genieten van de kunst en historie om je heen. Een niet te missen ervaring, maar welk museum kies je? DagjeWeg.NL maakte alvast een selectie voor mensen met keuzestress. Van Jan, Jans en de kinderen tot maritieme meesterwerken en de ontsnapping van Hugo de Groot: dit zijn 7 bijzondere exposities die je niet wilt missen!

Foto 1. De musea gaan weer open en hebben prachtige exposities voor ons in petto. Zoals de expositie Maritieme Meesterwerken in het Maritiem Museum. Foto: Maritiem Museum Rotterdam © Marco de Swart

Kijkbuisiconen in Museum van de 20e eeuw

HOORN - Bij het Museum van de 20e eeuw wachten enkele iconen op je! Hier dwaal je langs de tv-helden uit je eigen jeugd, of de jeugd van je ouders en grootouders in de gloednieuwe expositie Kijkbuiskinderen. Je ziet er de kleding van Swiebertje, Pipo en Zuster Klivia, maar ook de originele poppen uit Dappere Dodo, de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter, plus de echte Rikkie en zijn aapje Slingertje. Reken maar dat kinderen dit ook geweldig vinden. Clowns en poppen zijn immers altijd leuk. En die veldwachter uit Swiebertje: "Was dat echt hoe vroeger een politieagent eruit zag, opa?"

Dat is nog niet alles, je kunt ook nog steeds neerploffen op de bank tussen de stripfiguren Jan, Jans en de kinderen in de expositie Klein Geluk. Met natuurlijk ook de dikke rode jeweetwel kater erbij. Beide exposities zijn te zien tot eind 2021. Boek nu tickets met 20% korting!

Citytrip in het donker bij MuZIEum

NIJMEGEN - Een heel bijzonder museum is het MuZIEum, waar je het leven van blinden en slechtzienden binnenstapt. Hier ervaar je echt zelf hoe het is om blind te zijn. Stap in de nieuwe donkerbeleving en maak een uitstapje naar Parijs. Ontdek de highlights van deze bijzondere stad door te horen, te ruiken en te voelen. Alle zintuigen behalve het zicht moeten op scherp staan, want in de beleving is het pikkedonker en zie je dus helemaal niets! Met een ervaren blinde of slechtziende gids als begeleider is dit een reisje om nooit meer te vergeten. Ook nieuw: een tentoonstelling met keramische beelden die je mag aanraken. Hoe zie je ze als je je handen gebruikt in plaats van je ogen? Boek snel tickets met korting voor dit avontuur.

Verhalen over slavernij in het Rijksmuseum

AMSTERDAM - Een belangrijk stuk van de Nederlandse geschiedenis komt tot leven in het Rijksmuseum, waar eindelijk de groots opgezette expositie Slavernij te zien is. Hier kom je meer tegen dan historische voorwerpen, documenten en schilderijen. Je wordt namelijk ondergedompeld in tien echt gebeurde verhalen uit die tijd. Ontdek hoe Wally overleefde op een Surinaamse plantage. Hoe in Nederland Oopjen een rijk leven leidde van het geld dat verdiend werd met slavernij. Wat het betekende voor Paulus om als kindslaaf naar Nederland mee te worden genomen. En hoe Ma Safali rijst in haar haren meesmokkelde waarmee werd overleefd in de gemeenschappen van gevluchte slaven.

Expositie gezien? Help dan mee in het project 'Look at me now' om tien kunstwerken te maken, die gebaseerd zijn op de tien vertelde verhalen.

Eurofashion in het Textielmuseum

TILBURG - Voor wie nog geen genoeg heeft van het Eurovision Songfestival in ons eigen Nederland is de expositie Eurofashion in het Textielmuseum een must. Daar staan zeven van de fab jurken die de presentatrices en zangeres Davina Michelle droegen. Of jurken: noem het maar gerust creaties. Heerlijk uitbundig, zoals dat helemaal hoort bij het Songfestival. En allemaal ontworpen op eigen bodem! Ze staan er slechts tot en met 10 juli, dus wees er op tijd bij.

Bezoek meteen ook de expositie Gedachtenspinsels met de wonderlijke designs van Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk. Van grillige klokken en wandkleden voor Google tot poëtische etalages en een giga kijkdoos: hier stap je een fantasievolle wereld binnen die al je zintuigen streelt.

Maritieme Meesterwerken in het Maritiem Museum

ROTTERDAM - Zeeslagen, visserij, handel met schepen, storm op de oceaan, beelden van havens: het leven op en om de zee is al sinds de vroegste tijden een inspiratiebron voor kunstenaars. De maritieme topwerken uit zes eeuwen zijn nu te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. Van grote doeken tot kleine meesterwerken, op de expositie Maritieme Meesterwerken zie je de beste maritieme schilderijen van beroemde meesters. De details, de levendigheid, het licht op het water: elk schilderij heeft wel iets bijzonders. Maar je ziet ook scheepsmodellen, tekeningen en videokunst.

Voor deze expositie is samengewerkt met het voorlopig nog gesloten museum Boijmans Van Beuningen. Boek je tickets met 20% korting in parkeergarage Hartmanstraat.

Jeep Sensations in Oorlogsmuseum Overloon

OVERLOON - Oorlogsmuseum Overloon gaat weer open met een gloednieuwe expositie: Jeep Sensation. In het voorste deel van het museum is tijdens de lockdown namelijk een nieuwe ruimte gebouwd voor tijdelijke exposities. En 'Jeep Sensation' bijt de spits af. Een mooi onderwerp om weer mee open te gaan, omdat voor veel mensen Jeeps symbool staan voor de bevrijding van Europa. Nu kun je allemaal bijzondere modellen bij elkaar zien staan: van vroege vooroorlogse modellen tot een exemplaar dat in 1945 tegen het einde van de oorlog nog van de band rolde. Daartussen staan enkele hele unieke exemplaren! In filmpjes vertellen enkele Jeepliefhebbers over hun passie. Koop kaartjes met 15% korting én een gratis consumptie!

Ontsnap met Hugo de Groot uit Slot Loevestein

POEDEROIJEN - Dit jaar wordt gevierd dat Hugo de Groot 400 jaar geleden ontsnapte uit Slot Loevestein. In het slot zelf wordt dat meteen vanaf 5 juni gevierd met de bijzondere expositie 400 jaar Hugo de Groot. Kom alles te weten over zijn jaren in gevangenschap en zijn ontsnapping op de plaats waar het allemaal gebeurde. Je bezoekt de kamer waarin hij gevangen zat en kunt de beroemde boekenkist waarin hij ontsnapte van binnen en buiten bekijken. Ook kom je te weten wie hij eigenlijk was, hoe hij leefde en waarom hij gevangen zat. Dat heeft alles te maken met zijn gedachten en ideeën, die hij niet voor zich hield. Integendeel, hij schreef er dikke boeken over. Daarom kruip je in deze expositie als het ware ook in zijn hoofd.

De Groot vond dat ieder mens mag denken en geloven wat hij wil en recht heeft op een gelijke behandeling. En dat is nog steeds actueel. Ook daar gaat een deel van de expositie over, in een stuk zaal waar je tussen de glitteringen van discoballen wandelt. Een plek om na te denken over vragen als: is de planeet mars van iemand? Bestaat een rechtvaardige oorlog? En wat hebben die discoballen te maken met de ideeën van Hugo de Groot?

Nog meer exposities waar je nu echt heen kunt

Foto 2. Bekijk de boekenkist waar Hugo de Groot mee ontsnapte uit Slot Loevestein in de expositie over de denker en schrijver. Foto: Slot Loevestein © Mike Bink
Foto 3. Herken je ze nog: de figuren uit de kinderserie Paulus de Boskabouter? Te zien in de nieuwe expositie Kijkbuiskinderen in Museum van de 20e Eeuw. Foto: Museum van de 20e Eeuw
Foto 4. Een bezoekster op de expositie Slavernij in Rijksmuseum Amsterdam. Foto: Rijksmuseum Amsterdam © Albertine Dijkema
Bekijk de extravagante jurken van het Eurovision Songfestival in het Textielmuseum, zoals deze gouden jurk van Chantal Janzen. Foto uitgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Chris Philippo/NPO/NOS/AVROTROS

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-06-17 09:29:40 · Gepubliceerd: 2021-06-03 11:12:44 - 1252