1

8 verrassende filmfestivals om te bezoeken dit najaar

Van wildlife tot bergen: bekijk bijzondere films van over de hele wereld

Pak een filmpje in deze bioscopen! Nieuws door
Foto 1. Tijdens Leiden International Film Festival bekijk je boeiende films van over de hele wereld. Foto: LIFF © Coen Bastiaansen

archief oud artikel 23 oktober 2021 Cultuur Landelijk De dagen worden korter, tijd om weer eens te genieten van een heerlijk filmpje in de warmte van een bioscoopzaal. Ook dit najaar staan er weer heel veel bijzondere en verrassende filmfestivals op de rol. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

1. SERET Netherlands Israeli Film & TV Festival

AMSTELVEEN/AMSTERDAM/MAASTRICHT - Tijdens het SERET Netherlands Israeli Film & TV Festival zie je de beste Israëlische speelfilms, documentaires en korte films. Van debuterende regisseurs tot gerenommeerde producenten; de films tonen je hoe het is om te leven in het moderne Israel. Je ziet onder meer screenings over liefde en angst in oorlogstijd en over hoe is het om kind te zijn in een politiek onrustige regio. Fascinerende en vaak heftige onderwerpen, die je een beter beeld geven van dit hectische land. In 2021 is er sprake van een hybride festival. Dat betekent uiteraard dat je lekker comfortabel kunt neerploffen in een luxe zetel in een van de deelnemende filmtheaters: Cinema Amstelveen, Rialto De Pijp en Rialto VU in Amsterdam en Lumière Cinema Maastricht. Maar als je liever thuis kijkt, kun je ook streamen via het online platform van het festival. SERET vindt plaats van 25 tot en met 31 oktober.

2. Wildlife Film Festival Rotterdam

ROTTERDAM, ZUID-HOLLAND - Altijd al eens een bezoekje willen brengen aan de het regenwoud en de savanne of willen duiken naar de diepte van de zeebodem? Dan is het Wildlife Film Festival Rotterdam misschien iets voor je. Bekijk zes dagen lang ruim 120 schitterende natuurfilms in Cinerama Filmtheater. Geniet naast de filmvertoningen van het muziekprogramma en neem deel aan interessante talks met de makers. Het programma bestaat uit zowel Nederlandse als internationale films. Het festival opent op dinsdag 26 oktober met de film Silence of the Tides, een schitterende natuurfilm over het Waddengebied, en eindigt op zondag 31 oktober. Zie je het programma liever vanuit je eigen woonkamer? Kijk alle films dan ook online van 25 oktober tot en met 7 november. Het festival reist met WFFR On Tour bovendien door het land met vijf prijswinnende docu's van vorig jaar.

3. Leiden International Film Festival

LEIDEN, ZUID-HOLLAND – Van 28 oktober tot en met 7 november vindt in Leiden weer het Leiden International Film Festival (LIFF) plaats. Tijdens alweer de zestiende editie van dit festival staat de stad elf dagen lang in het teken van meer dan honderd films van over de hele wereld. Bekijk meer dan driehonderd filmvertoningen in de bioscopen Trianon, Kijkhuis en Lido, maar ook op bijzondere locaties zoals het Rijksmuseum van Oudheden en de Stadsgehoorzaal. Verwacht grote producties afgewisseld met prachtige filmhuisfilms. Bijzonder is dat 38 van de getoonde films in Nederland alleen maar te zien op LIFF. Het festival zit vol premières, feestjes en specials rondom de voorstellingen. Zo speelt harpist Remy van Kesteren bijvoorbeeld live de soundtrack van The Red Turtle, zijn er bier- en wijnproeverijen gebaseerd op filmfragmenten.

4. Dutch Mountain Film Festival

HEERLEN, LIMBURG – Droom je vaak van de bergen? Dan kun je van 2 tot en met 7 november je hart ophalen in het Royal Theater in Heerlen. Hier zie je tijdens het Dutch Mountain Film Festival namelijk waanzinnige films over berglandschappen, bergsport en bergculturen. Waan je voor even in de Alpen, de Himalaya of... de heuvels van Zuid-Limburg! Maar behalve lange en korte films, vol fantastische vergezichten, gaat het hele programma dit jaar ook in op het thema 'Freedom to Roam'. Want hoe gaan wij mensen eigenlijk om met de bergen? Krijg je spontaan zin om zelf eens lekker te pieken? Spring dan op de fiets tijdens de een van de fietstochten, waaronder een tocht van het hoogste punt van Nederland naar het hoogste punt van België. Of trek je hardloopschoenen aan en loop de Dutch Mountain Trail. Naast Heerlen kun je tijdens het DMFF ook terecht in het Apollo Kino in Aken, net over de Duitse grens.

5. Da Bounce Urban Film Festival

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Tijdens Da Bounce Urban Film Festival zie je de wereld door de ogen van voornamelijk Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische en Afro-Europese regisseurs en acteurs. Het eerste en enige urban filmfestival van Europa heeft van 5 tot en met 7 november zijn thuisbasis in Pathé Arena. DBUFF stimuleert diversiteit binnen de filmwereld en biedt urban-cultuur een krachtig platform. Van comedy tot docu en van thriller tot korte films, alle genres die je kunt bedenken komen voorbij. Het filmprogramma bestaat uit meer dan veertig film. Bezoek ook interessante talks en pannels die ingaan op sociale onderwerpen of doe mee met workshops en masterclasses. Ben je op zoek naar wat meer diversiteit in jouw filmkeuze? Dan is een urban-film misschien iets voor jou. Voor €29,- koop je een dagticket.

6. Amsterdam Spanish Film Festival

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Geniet van zuidelijke taferelen tijdens het Amsterdam Spanish Film Festival van 5 tot en met 14 november. Bekijk tijdens alweer de zevende editie een programma met onder meer de populairste Spaanstalige films. Maar ga ook eens lekker achterover zitten voor de onafhankelijke, artistieke en experimentele films uit Spanje en Latijns Amerika. Leuk feitje: het merendeel van de films is gemaakt door vrouwen. Volg naast de boeiende filmvoorstellingen ook workshops en Q&A's en geniet van fijne exotische livemuziek. Locaties dit jaar zijn Pathé Tuschinski, Pathé De Munt en Eye Filmmuseum. De educatieve activiteiten volg je in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De openingsfilm 'La boda de Rosa' is er overigens direct één om in je agenda te schrijven. Deze comedy won maar liefst achttien (!) awards. Hoofdrolspeelster Candela Peña gaat na afloop in gesprek met het publiek.

7. Noordelijk Film Festival

LEEUWARDEN, FRIESLAND - Ook in Noord-Europa worden volop films geproduceerd, zo blijkt wel tijdens de 41e editie van het Noordelijk Film Festival. In verschillende bioscopen, verspreid over de provincie Friesland (voornamelijk in Leeuwarden), bekijk je van 10 tot en met 14 november gave films uit alle Noordelijke regionen van ons continent. Heb je nog nooit een IJslandse, Noorse of Ierse film gezien? Overweeg dan eens een ritje naar het Noorden van ons eigen land. Ga op in de Noordse festival sfeer, ga in gesprek met de filmmakers en doe mee aan interessante workshops. Grappig detail: ook het Noordelijk Film Festival opent met de natuurdocumentaire Silence of the Tides, over de 'ademhaling' van het Waddengebied.

8. IDFA

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Ook dit jaar is Amsterdam van 17 tot en met 28 november weer het toneel voor het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Documentairemakers van over de hele wereld komen weer naar onze hoofdstad om hun spraakmakende docu's te laten zien aan het grote publiek. Dat IDFA internationaal gezien een gevestigde naam is, blijkt wel weer uit de enorme hoeveelheid (wereld)premières. Deze indrukwekkende verhalen nemen je mee naar werelden die vaak verborgen blijven voor 'gewone' burgers. En met alleen een filmpje pakken in één van de vele aangesloten bioscopen ben je nog niet klaar, want zoals altijd tijdens IDFA, vind je ook in 2021 weer heel veel talks én interactieve installaties door de hele stad.

Ook leuk

Foto 2. Geniet van de mooiste Spaanstalige films op het Amsterdam Spanish Film Festival. Foto: Amsterdam Spanish Film Festival © Carlota Varela
Foto 3. Het Noordelijk Film Festival toont films met een Noordse focus. Foto: Noordelijk Film Festival © Marc Queré
Foto 4. Piek zelf tijdens de Summit to Summit fietstocht van het Dutch Mountain Film Festival. Foto: Dutch Mountain Film Festival
Foto 5. Ook op het Noordelijk Film Festival luister je naar interessante talks. Foto: Noordelijk Film Festival © Xanne Wijkamp

Laatst gewijzigd: 2023-10-08 17:36:37 · Gepubliceerd: 23 oktober 2021 - 644