6 steden vol kerstsfeer

Kom in de ultieme kerstsfeer in deze winterse steden

Winterse uitjes 2022   Redactioneel door
Foto 1. De koude dagen worden warm van alle gezelligheid in Maastricht. Foto: Maastricht Marketing © Eighty8things

29 november 2022 Toerisme Landelijk Leef toe naar de kerstdagen en bezoek een stad vol kerstsfeer! Geniet van glühwein, oliebollen en warme chocolademelk nadat je een pirouette hebt gedraaid op de ijsbaan. Doe inspiratie op voor je feestoutfit en maak een selfie met de kerstman. Wij zetten 6 leuke kerststeden op een rij. Fijne december!

1. Koninklijke winter in Den Haag

DEN HAAG, ZUID-HOLLAND - Doe eens gek, vier kerst als royalty! Tot in februari 2023 is Den Haag een Royal Winterstad. Met veel vuurtjes, twinkelende lichtjes en leuke winterse activiteiten! Rij chic door de straten in een hop on hop off koets of ga te voet op pad voor een Royal History Tour met gids. Ga los op de schaatsbaan bij het Kurhaus in Scheveningen en bewonder ook de bijzondere ijssculpturen en lichtkunstwerken in de badplaats. Of ga los met je kerstinkopen op de Royal Christmas Fair die je van 8 tot en met 23 december vindt op het Lange Voorhout. En de fraai verlichte historische gebouwen geven tijdens Den Haag Highlights de stad in deze dagen een extra feestelijke sfeer (14 tot en met 18 december).

Foto 2. Schaats een rondje over de schaatsbaan voor het Kurhaus in Scheveningen. Foto: The Hague & Partners

2. Magisch Maastricht

MAASTRICHT, LIMBURG - Het wordt weer genieten van een knusse decembermaand tijdens Magisch Maastricht (1 tot en met 30 december). Bezoek de kerstmarkt op het Vrijthof, draai rondjes in de carrousel, wordt lekker actief op de schaatsbaan of stap in het reuzenrad voor een fantastisch uitzicht over de stad. Daarna wat lekkers halen en shoppen in de chalets. Of schuifel romantisch langs de lichtjes van de lichtjesroute door de historische binnenstad. Hoe koud het buiten ook is, je krijgt een warm gevoel vanbinnen als je door Maastricht in kerstsfeer wandelt.

Foto 3. Genieten van een Magisch Maastricht. Foto: Maastricht Marketing © Eighty8things

3. Winter Wonderland Zeist

ZEIST, UTRECHT - Zwier en zwaai over echt ijs in de overdekte schaatsbaan van Winter Wonderland Zeist, van 25 november tot en met zondag 8 januari. De ijsvloer van 600m2 op het Marktplein is het glimmende middelpunt van een winters paradijsje. Naast de ijsbaan is er ook de Winter Kermis Fair, met gave attracties voor jong en oud. Bewonder de Kerst Light Truck Parade en dwaal langs de marktkraampjes. Hier vind je ook pop-up Grand Café Winter Wünderbar met uitzicht op de schaatsbaan, waar je na al die winterse activiteiten heerlijk bijkomt met warme hapjes en drankjes.

4. Hartjes en hertjes in Enschede

ENSCHEDE, OVERIJSSEL - De schaatsbaan op de Oude Markt is dit jaar terug van weggeweest tijdens Winter Wonderland Enschede. Krabbel een rondje tussen de duizenden lichtjes en de twinkelende kerstbomen. Maar kuier ook zeker een rondje door de rest van het centrum van 9 december tot en met 8 januari. De bomen en de winkelstraten hangen vol met lampjes. Je spot het steigerend ros op het Ei van Ko en maakt een zwoele selfie bij de houten hertjes. Kan het romantischer? Stap ook ook in het 70 meter hoge reuzenrad in het Volkspark. Nieuw dit jaar is Enschede Lights Up (15 tot en met 18 december): een spectaculaire lichtkunstroute door de binnenstad van Enschede.

Foto 4. Henri The Moose op de Oude Markt in Enschede. Foto: Enschede Promotie © Emiel Muijderman

5. Aan de Amsterdamse grachten

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Onze hoofdstad is tot begin februari weer op en top kerstig dankzij veel vrolijke lichtjes en kerstversieringen. Lekker rondslenteren brengt je al in een feeststemming, maar er is ook van alles te doen tijdens Winterfestival Amsterdam. Zoals schaatsen op de ijsbaan van Ice*Amsterdam op het Museumpleinplein, waar van 14 tot en met 26 december ook de Ice*Village kerstmarkt te vinden is. Op donderdag- en zaterdagavond gaan de ijzers van de vloer tijdens de Silent Disco on Ice! Ook gaaf is Het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI, vol muziek, theater, winterse activiteiten en... sneeuw! En natuurlijk wandel of vaar je ook weer langs de fraaie lichtkunst van het wereldberoemde Amsterdam Light Festival.

Foto 5. Laat je onder andere betoveren door honderden vuurvliegjes onder een brug tijdens het Amsterdam Light Festival. Foto: Amsterdam Light Festival

6. Kerststad Valkenburg

VALKENBURG, LIMBURG - In de donkere dagen van december verandert Valkenburg in de 'Christmas capital' van Nederland! Beleef tot en met 8 januari 2023 een betoverende kerst in de oude binnenstad. Bezoek het gezellige Santa's Village, het dorp van de kerstman waar van alles te koop is. Of duik onder de grond en bezoek de kerstmarkt in de Fluweelengrot, de kerstkraampjes in het kilometerslange gangenstelsel van de Gemeentegrot en de kerstshow in het MergelRijk, waar het kerstverhaal is uitgebeeld in mergel en allemaal winterse kerstdorpjes staan. Ook bijzonder: volg de route langs tientallen kerststallen (kribkes) rondom Valkenburg.

Foto 6. Struin langs de kraampjes op de Kerstmarkt in de Fluweelengrot. Foto: Kerstmarkt Valkenburg
Foto 7. Valkenburg is misschien wel dé kersthoofdstad van Nederland. Foto: Kerststad Valkenburg

Laatst gewijzigd: 2022-11-25 14:48:49 · Gepubliceerd: 2021-12-02 11:42:21 - 4143