Bewonder legendarische Formule 1-auto's in Den Haag

Louwman Museum toont acht bolides uit de periode 1948 - 1970

Louwman Museum Nieuws door
Foto 1. Een spectaculaire line-up. Foto: Louwman Museum

archief oud artikel 28 juni 2022 Sport Den Haag, Zuid-Holland Ook in 2022 staat-ie weer op de racekalender: de Grand Prix van Zandvoort. De race heeft een roemruchte historie en die ontdek je deze zomer in het Louwman Museum, veertig kilometer naar het Zuiden in Den Haag. Bezoek de tentoonstelling F1 Legends, bekijk acht auto's die ooit hun rondjes reden over het circuit en zie de ontwikkeling van de sport.

Grand Prix van Zandvoort

Het was één van de absolute hoogtepunten van het voorbije Formule 1 seizoen, de Grand Prix van Zandvoort stond voor het eerst in 35 jaar weer op de racekaart! Een zee van oranje juichte Max Verstappen vanaf de tribune naar de overwinning. Maar ver voordat 'onze' Max geboren werd, scheurden al vele andere racelegendes door onder meer de beroemde Tarzan-bocht. Met de tentoonstelling F1 Legends in het Louwman Museum, blikt het Haagse museum terug op de periode tussen 1948 en 1970. De expositie opent op vrijdag 1 juli, waarna de finishvlag valt op 4 september, de dag waarop de Grand Prix van Zandvoort dit jaar wordt verreden.

Foto 2. Finish van de Grand Prix van Zandvoort in 1955. Foto: Mercedes-Benz Museum
Meer informatie over de Formule 1-auto's die te zien zijn tijdens F1 Legends lees je op de website van het Louwman Museum.

Legendarische Formule 1-auto's

Tijdens de tentoonstelling heeft het museum deze zomer een aantal wel heel bijzondere topstukken tot haar beschikking: acht échte Formule 1-auto's van vroeger. Waar we nu vol bewondering kijken naar Charles Leclerc, Lewis Hamilton en natuurlijk Max Verstappen, waren het vroeger de bolides van Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio en Jim Clark die de koningsklasse van de Europese autosport domineerden. Bekijk de wagens van de kampioenen van weleer. Een waar walhalla voor autosportliefhebbers!

Winnende exemplaren

Maar welke auto's kun je dan precies zien? En wat is er precies zo bijzonder aan? Nou, er zitten een aantal winnende exemplaren tussen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de Ferrari 500 F2 van Alberto Ascari, de eerste Ferrari wereldkampioen ooit (won op Zandvoort in 1952 en 1953). Maar ook de Mercedes-Benz W196 van vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio (1955) en de Talbot Lago T26C van Louis Rosier (1950 en 1951) zijn te zien. Ook de BRM P25 van Jo Bonnier (1959) en de Lotus 33 van Jim Clark (1965) kwamen ooit als eerste over de eindstreep. Het octet wordt gecompleteerd met auto's van Dries van der Lof, de eerste Nederlandse Formule 1-coureur, Carel Godin de Beaufort en Graham Hill.

Foto 3. Winnaar en vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio in Zandvoort in 1955. Foto: Mercedes-Benz Museum

Ook leuk

Foto 4. F1 Legends zie je tot aan de Grand Prix van Zandvoort op 4 september. Foto: Louwman Museum

Laatst gewijzigd: 2022-06-28 14:38:06 · Gepubliceerd: 28 juni 2022 - 1653

Dit past bij 'Bewonder legendarische Formule 1-auto's in Den Haag'