De leukste voorstellingen voor kinderen van 2023

Van Kikker tot De Kleine Prins: deze voorstellingen maken kinderen blij

Doen met kinderen   Redactioneel door
Foto 1. Geniet samen met je kinderen van vrolijke, lieflijke en sprookjesachtige kindervoorstellingen, zoals Assepoester De Musical. Foto: Van Hoorne Entertainment © Wim Lanser

10 maart 2023 Cultuur Landelijk Iets leuks doen met de kinderen? Neem ze dan een keertje mee naar het theater! Geniet van de pretlichtjes in hun ogen als ze Kikker en zijn vriendjes 'in het echt' zien. En wanneer ze schateren van het lachen, vol overgave meezingen of juist ademloos het verhaal op het toneel volgen. Deze kindervoorstellingen in 2023 wil je ook als ouder niet missen!

Boer Boris is de baas

Veel kinderen kennen Boer Boris wel, de held uit de mooie prentenboekenserie. De voorstelling Boer Boris is de baas begint meteen goed als hij in zijn rode wagen het toneel oprijdt. De wagen is namelijk van karton en ziet er net zo uit als in prentenboeken! Wanneer twee technici komen helpen als de auto pech krijgt, staat al snel de hele boerderij van Boer Boris op het toneel. Compleet met zijn machines en de boerderijdieren, zelfs de vogelverschrikkers verschijnen. De technici zijn de vrolijke noot in het geheel. Ze besluiten op de boerderij te helpen, maar weten niet hoe en krijgen steeds ruzie. Dankzij hun vrolijke gestuntel doen de kinderen al snel actief mee aan de voorstelling. En de spitsvondige teksten waar je ook als volwassene om moet lachen blijken heel goed te werken met de droge humor van Boer Boris.

Boer Boris is de baas (4+) is te zien tot en met 29 mei en daarna weer vanaf oktober. Bekijk de speellijst van Boer Boris is de baas.

Foto 2. Niet alle klusjes op de boerderij zijn leuk. Foto: Klein Amsterdam Producties © Thijs Maas

K3 krijgt vleugels

K3 komt naar Nederland! Daar worden heel veel kinderen meteen vrolijk van. Lekker meezingen en meedansen op de blije nummers van de drie meiden wordt helemaal een feestje als ze er zelf bij zijn. En dat kan bij hun nieuwe K3 show Vleugels weer volop. De grootste hits en nieuwste nummers komen voorbij, de meiden veranderen in bloemen, Julia wordt de lucht in geslingerd door twee dansers en het podium verandert af en toe in een sprookje. Alles verloopt prima, tot er opeens een mysterieuze jongen het podium opstapt. Wie is hij en waar loopt hij naar te zoeken? Zijn komst leidt als snel tot vermakelijke avonturen.

  • De eerste voorstelling is op 23 maart in Den Haag, daarna treden de K3 meiden tot en met 4 juni nog op in Eindhoven, Almere, Heerlen, Zwolle en Rotterdam. Bekijk de complete speellijst van K3 in Nederland.
  • Op 23 maart is er tijdens de show om 16:30 uur een doventolk aanwezig, zodat ook doven en slechthorenden de show kunnen volgen.

Foto 3. K3 met links hun mysterieuze gast tijdens de show Vleugels. Foto: Studio 100 © Arnaud Neyt

Minimusical De Kleine Prins

De Kleine Prins woont op een kleine planeet met een roos en drie vulkaantjes, waarvan er twee werken en de derde niet - nou ja, je weet maar nooit! Hij is de hele dag bezig met het verzorgen van zijn planeet tot hij besluit om te gaan kijken hoe de rest van het heelal eruit ziet. Wat daarna gebeurt zie je in de minimusical De Kleine Prins, gebaseerd op het wereldberoemde en geliefde boek van Antoine de Saint-Exupéry. Hierin ontmoet een in de woestijn gestrande piloot de kleine prins. Aan de piloot vertelt het jongetje over de planeten die hij heeft bezocht en wat hij op de aarde heeft beleefd - en het publiek reist met hem mee. De simpele, sfeervolle tekeningen uit het boek (net zo beroemd als het verhaal zelf) spelen een grote rol in het decor.

● Je kunt meereizen met de Kleine Prins (6+) op 19 maart in Kasteel Dussen, op 16 augustus in het Natuurtheater van Dinther en op 30 augustus in Schouwburg De Kring in Rosendaal. Bekijk alle informatie over de voorstellingen van De Kleine Prins.

Foto 4. Reis mee met De Kleine Prins tijdens een sprookjesachtige voorstelling. Foto: Theater Van Santen © Nina Schuyffel

Misfit De Musical

Op zoek naar een voorstelling voor tieners? Ga dan naar Misfit de Musical, een verhaal naar de populaire films en Netflix serie. TikTok ster Julia verhuist met haar ouders van Amerika terug naar Nederland. Daar wordt ze op haar nieuwe school al snel gezien als een misfit. Ze krijgt de kans om terug te gaan naar Amerika, maar dan moet ze wel eerst de School's Got Talent winnen. Geen probleem zolang ze alleen video's hoeft in te sturen, maar er hoort ook live zingen bij en dat durft Julia niet... Het bijzondere decor van simpel getekende deuren blijkt een perfecte achtergrond voor het wervelende verhaal vol zang en dans.

● Misfit de Musical (9+) is te zien tot en met 14 mei. Ontdek waar en wanneer op de site van Misfit.

De tekst gaat verder onder de video.

Robin Hood

Ook het epische muzikaal spektakel Robin Hood is speciaal voor oudere kinderen gemaakt. Het bekende verhaal speelt nog altijd in de middeleeuwen, maar met een moderne twist. Prinses Marian keert na jaren terug naar het kasteel van Nottingham en schrikt van de situatie in en om de stad. De onrechtvaardige sheriff van Nottingham buit het volk uit. Dan is daar opeens een onherkenbare held die met pijl en boog de mensen beschermt. Wie zou dat toch zijn? Een musical vol grote massascènes en spannende gevechten, maar ook met intieme nummers over angst en machteloosheid en enkele vermakelijke subplots.

● Deze musical (8+) is te zien tot en met 4 juni. Kijk op de site van de musical Robin Hood voor meer informatie.

Foto 5. Spanning en sensatie, maar ook thema's die nog steeds actueel zijn in de musical Robin Hood. Foto: Nationaal Jeugd Musical Theater © Marije Slingerland Fotografie

Assepoester De Musical

Wie kent eigenlijk niet het wereldberoemde sprookje Assepoester? Over het weesmeisje dat van haar stiefmoeder alles in en om het huis moet doen en niet naar het bal mag in het koninklijke paleis? Maar gelukkig is daar de goede fee die er met haar toverspreuken voor zorgt dat Assepoester toch naar het bal kan, waar de prins alleen met haar wil dansen. In Assepoester De Musical komt dit sprookje tot leven met betoverende liedjes, magische dansnummers en een flinke dosis humor. Daar zorgen de gemene stiefmoeder, stiefzuster en stiefbroer wel voor! Kom verkleed, want bij elke voorstelling kun je meedoen aan een sprookjesverkleedwedstrijd.

● Assepoester De Musical (4+) speelt tot en met 11 juni in de theaters. Bekijk de hele speellijst op de site van Assepoester De Musical.

Foto 6. Assepoester komt tot leven in Assepoester De Musical. Foto: Van Hoorne Entertainment © Wim Lanser

Kikker is verliefd

Daar is het huisje van Kikker, aan de rivier! En ook zijn vriendjes lopen rond over het podium. Wat een feest! Kinderen herkennen de figuren uit de beroemde boeken van Max Velthuijs meteen. En nu zien ze ze in het echt, in het theater, tijdens de musical Kikker is verliefd. Hij vaart in zijn bootje, vist met Rat, krijgt een taart van Varkentje en gaat toch maar even naar de dokter. Want zijn hart bonst af en toe zo en waarom moet hij lachen en huilen tegelijk? Gelukkig komt hij er uiteindelijk achter met zijn vriendjes en vooral dankzij Eend. Want bij haar klopt zijn hart het hardst. Natuurlijk helpen de kinderen tussen de vrolijke liedjes door mee met zoeken naar de oplossing. En na afloop kunnen ze in de foyer Kikker en zijn vriendjes van heel dichtbij ontmoeten en met ze op de foto.

● De musical Kikker is verliefd (3+) komt tot en met 4 juni naar theaters in heel Nederland. Bekijk de complete speellijst van Kikker is verliefd.

Foto 7. Op wie zou Kikker toch verliefd zijn? Kom het ontdekken bij de musical. Foto: Van Hoorne Entertainment © Wim Lanser

De Geheime Tuin

Sara moet gaan wonen bij een oom in zijn gigantische, oude landhuis vol gangen en deuren. Ze mag nergens in en niets aanraken. Alleen de bediendes ziet ze, haar sombere oom is er bijna nooit. Gelukkig ontdekt ze in een hoekje van het landgoed een geheime tuin. Verwaarloosd, maar nog steeds prachtig. Samen met Woodie, een jongen uit het dorp die met dieren en bomen kan praten, brengt ze de oude tuin weer tot leven. En ontdekt ze de oorzaak van het gejammer dat ze 's nachts in het huis hoort. In de musical De Geheime Tuin naar het beroemde kinderboek van Frances Hodgson Burnett dansen de bediendes, leven de schilderijen en swingen zelfs de takken van de bomen op de muziek van het grote live orkest.

● De Geheime Tuin (6+) is te zien van 25 maart tot en met 30 april. Houd de speellijst van De Geheime Tuin in de gaten voor meer informatie.

Foto 8. Ontdek samen met Sara de geheime tuin en wat er allemaal gebeurt in het oude landhuis. Foto: Theater Sonnevanck © Benning & Gladkova

Checkpoint Theater

Liefhebbers van spektakel gaan naar Checkpoint Theater! Een show vol ontploffingen en spectaculaire test waar je al snel met open mond naar kijkt. Gelukkig door een veiligheidsbril en met gehoorbeschermers op. Die worden bij de voorstellingen uitgedeeld, dus je hoeft zelf niets mee te nemen. En het leukste is dat jullie mee kunnen doen! Wie durft het toneel op om te helpen met een test, of met stofzuigers een muur te beklimmen? Raak jij wel de taart met de slagroomspuit terwijl je aan het plafond hangt te zwaaien en weet je de laserstralen te ontwijken? Op je stoel ben je trouwens ook niet helemaal veilig, want het kanon kan zijn slierten en slingers opeens het publiek inschieten. Wegduiken!

● Checkpoint Theater (6+) is tussen 26 maart en 13 mei zes keer in het theater te zien. Bestel snel tickets via de site van Checkpoint Theater, want de voorstellingen waren vorig jaar vrijwel direct uitverkocht!

De tekst gaat verder onder de video.

Foto 9. Wat gebeurt er toch allemaal op de boerderij van Boer Boris? Je ziet het in een vrolijke voorstelling. Foto: Klein Amsterdam Producties © Thijs Maas

Laatst gewijzigd: 2023-04-05 12:31:08 · Gepubliceerd: 10 maart 2023 - 2453