Trend: bezoek een immersive experience

Leef als een dj, reis door de mens of dans in een Mondriaan

Musea in Nederland   Redactioneel door
Foto 1. De ontwerpen van Gaudí­ op de wanden van Fabrique des Lumières. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

22 maart 2023 Trends Landelijk Je komt het woord immersive experience steeds vaker tegen in de wereld van dagjes uit. Letterlijk vertaald: onderdompelende ervaring. Maar wat voor ervaring dan? En waarin word je precies ondergedompeld? We leggen het uit én geven een aantal toffe voorbeelden van dit type uitje in Nederland.

Wat is een immersive experience?

Misschien is het concept van een immersive experience het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Een ervaring waarbij je letterlijk wordt ondergedompeld. Duiken. Stel je voor: je zit op een bootje, klaar om de onderwaterwereld te ontdekken. Zodra je jezelf achterover laat vallen en naar beneden laat zakken, ben je binnen een aantal seconden in een totaal andere wereld. Nieuwsgierige vissen, dansend koraal en misschien zelfs wel een schildpad of een haai. Je voelt slechts de watertemperatuur en hoort niets anders dan je eigen ademhaling.

Een andere wereld

En zo werkt het eigenlijk ook met een immersive experience: het ene moment sta je buiten, even later ben je compleet ergens anders. Een immersive experience neemt je mee in een andere wereld. Er worden meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld en het liefst is er ook nog sprake van interactie. Jij reageert niet alleen op je omgeving, maar je omgeving reageert ook op jou. In de praktijk gaat dit vaak gepaard met grote digitale installaties, videoprojecties, licht- en geluidseffecten, special effects en objecten die je mag aanraken.

1. Airborne Experience: ervaar de slag om Arnhem

Arnhem, Gelderland Wil je ervaren hoe Arnhem eruit zag tijdens de Slag om Arnhem? Het Airborne Museum neemt je voor even mee terug naar de donkere dagen in september 1944. In de Airborne Experience ben je voor even tachtig jaar terug in de tijd. Stap in nagebouwd vliegtuig dat je achter de vijandelijke linies dropt. Even later sta je midden op de hei. Zodra je verder loopt hoor je overal om je heen schoten en schreeuwende soldaten. In het bezette Arnhem hangen nazivlaggen en er staan reclamezuilen volgeplakt met Duitstalige pamfletten. Kijk binnen in kapotgeschoten ramen en vlucht vervolgens door de loopgraven naar Oosterbeek.

Foto 2. Loop door het Arnhem van 1944. Foto: Airborne Museum © Jimmy Israel

2. Fabrique des Lumières: beleef digitale kunst

Amsterdam, Noord-Holland Bij Fabrique des Lumières - gevestigd in de voormalige Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam - stap je middenin wereldberoemde kunstwerken. Meer dan honderd haarscherpe projectoren vullen de zeventien meter hoge muren van de oude fabriekshal met kunstwerken, zoals je ze nog niet eerder zag. De zestig speakers vullen de ruimte vervolgens met kraakheldere muziek en geluidseffecten. Je weet niet waar je moet kijken en beleeft de kunst op een totaal andere manier dan in een 'normaal' museum. Je wordt écht ondergedompeld in kunst en daarom mag deze attractie in de hoofdstad niet ontbreken in het lijstje met immersive experiences.

Tekst gaat verder onder de video

ONSTAGE Experience: leef het leven van een dj

Breda, Noord-Brabant Droom je weleens van het leven van een superster? Bij ONSTAGE Experience kruip je stap voor stap in de huid van wereldberoemde dj's als Tiësto en Hardwell (beide afkomstig uit Breda). In zeven interactieve ruimtes word je klaargestoomd voor het grote werk: optreden voor een groot publiek op een festival. Inclusief lichtshows en pompende beats. Maar eerst heb je natuurlijk je eigen megahit, een goede artiestennaam en persfoto's nodig. De aftermovie? Die krijg je natuurlijk mee naar huis. Drink een heerlijke cocktail in de Backstage Lounge om je artiestenbestaan af te sluiten.

Tekst gaat verder onder de video

4. CORPUS: reis door het menselijk lichaam

Oegstgeest, Zuid-Holland Bij CORPUS maak je letterlijk een reis door de mens. Je start in de knie en gaat via roltrappen steeds dieper het gigantische lichaam in. In een klein uurtje ontdek je alle organen in interactieve ruimtes. Je ziet niet alleen van alles. Ook je andere zintuigen worden aan het werk gezet. Hoor hoe je darmen aan het werk zijn en voel aan alles wat je tegen komt. Ondertussen kom je door gave 5D-theaters. Hoe voelt het om rood bloedlichaampje te zijn die zich door het hart beweegt? In 'Mijn CORPUS' speel je games die je iets vertellen over je eigen gezondheid. Uiteindelijk kom je uit in het topje van het 35 meter hoge lichaam: de hersenen. Hier beleef je de hersenshow die je laat zien hoe zo'n brein eigenlijk functioneert.

Foto 3. Corpus: een immersive experience voor het hele gezin. Foto: CORPUS

5. Remastered: oude versus nieuwe Hollandse Meeste

Rotterdam, Zuid-Holland Remastered, onder de Erasmusbrug in Rotterdam, steekt Hollandse meesters van welleer in een modern jasje. Wandel dwars door 'de Sterrennacht' van Vincent van Gogh en waag een dansje in een schilderij van Mondriaan. En zoals het hoort bij een immersive experience, reageren de kunstwerken op jou. Stuur bijvoorbeeld een school vissen de andere kant op! Maar behalve met de kunst van de grootheden van vroeger, ga je ook aan de slag met je eigen meesterwerk. Helemaal tof: je eigen creatie wordt getoond om het grootste LED-scherm van Europa. Voor de audio - die uit meer dan vijftig speakers klinkt - is samengewerkt met 'nieuwe Hollandse Meesters', waaronder de wereldberoemde dj Sam Feldt.

Foto 4. Wandel door een Van Gogh. Foto: Audiovisual experience Remastered

6. Our House: het eerste dancemuseum ter wereld

Amsterdam, Noord-Holland Nog meer dance en dj's vind je in Our House. In de voormalige club iT in Amsterdam, waar de dancescene haar eerste stapjes in ons land zette, is nu het eerste dancemuseum ter wereld gevestigd. Een bezoekje aan dit 'museum' is een complete festivalervaring die je in 75 minuten meeneemt langs veertig jaar dancehistorie. De experience start met een openingsshow, waarbij fragmenten van echte classics aan je voorbij flitsen. Vervolgens waaier je uit om zelf aan de slag te gaan. Plaatjes mixen, een beat maken op de grootste drumcomputer ter wereld en je eigen kennis testen, het kan allemaal. Vervolgens keer je met z'n allen terug voor de spectaculaire eindshow op de dansvloer.

Foto 5. Maak een beat op de grootste drumcomputer ter wereld. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Meer experiences

  • Lichteffecten, lasers, visuals, rookmachines en kraakhelder geluid zijn onmisbaar op grote dance-evenementen. Bij Amaze Amsterdam beleef je het allemaal in ruim een uur tijd;
  • Motion Imagination Experience is een verbeeldingswereld van licht en geluid waarin je zelf de hoofdrol speelt. Met bijzondere effecten die je normaal gesproken in grote lichtshows ziet.
  • Aan het Leidseplein in Amsterdam neemt Rembrandt Amsterdam Experience je in een digitale voorstelling van zo'n vijfentwintig minuten mee door het Amsterdamse leven van kunstschilder Rembrandt van Rijn.
Foto 6. Overal om je heen kunst in Fabrique des Lumières. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-04-05 10:41:01 · Gepubliceerd: 2023-03-22 14:38:27 - 1567

Activiteiten Our House

Nu te bezoeken

Our House Museum


Our House is een modern museum over elektronische muziekcultuur. Ontdek de evolutie van elektronische dance muziek via deze high-tech, audio-visuele tentoonstelling, verteld in talloze interactieve...