1

De leukste dagjes uit in de meivakantie

Wat is er te doen in de meivakantie?

Doen in de meivakantie Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Doe mee aan de Spoorweg Spelen deze meivakantie. Foto: Spoorwegmuseum © Marleen Schlichting

archief oud artikel 19 april 2023 Toerisme Landelijk De bomen worden steeds groener, de dagen steeds langer en het zonnetje laat zich weer wat vaker zien. Echt een tijd om eropuit te trekken. Gelukkig is er van alles te doen deze meivakantie! Ga op een spannende wetenschapsexpeditie, ontdek wat je allemaal in Gouda kunt doen met de kinderen of bezoek het enorme skelet van een Tyrannosaurus Rex. En er is nog veel meer waar je heen kunt: dit zijn de leukste dagjes uit voor de meivakantie. Veel plezier!

Spannende expeditie op 3 mei

MIDDELBURG - Ga deze vakantie op expeditie met een professor uit de toekomst! Expeditie NEXT neemt je mee door de historische binnenstad van Middelburg, op zoek naar belangrijke kennis. Want die is allemaal verdwenen in de toekomst. Er zijn zes routes vol spannende opdrachten, proefjes en quizzen. Haal onder andere DNA uit een aardbei, ontdek wat een camera obscura is, test of je slimmer bent dan een computer en bouw je eigen zeedijk met LEGO. Onderweg verzamel je wetenschapsmunten voor je expeditiekaart. Dit Nationale Wetenschapsfestival speciaal voor kinderen wil je niet missen, dus geef je snel op via de site van Expeditie NEXT!

● Praktische info: de expeditie is op woensdag 3 mei van 11:00 uur tot 17:00 uur, voor gezinnen met kinderen tussen de zes en twaalf jaar. De expeditie is gratis voor kinderen. Volwassenen betalen € 7,50, dit is inclusief twee drankjes.

Foto 2. Ga op een bijzondere expeditie met een professor uit de toekomst. Foto: Expeditie NEXT © Lucas Kemper

Ontdek Gouda met de kinderen

GOUDA - Een mooie historische stad vol leuke straatjes en winkeltjes? Check! Leuke activiteiten voor de kinderen? Check! Wie deze meivakantie een dagje uit zoekt waar het hele gezin van geniet, is in Gouda aan het goede adres. Want er is ook heel veel te doen met kinderen in deze mooie historische stad. Ga bijvoorbeeld naar de dino's, leer alles over kaas bij de Gouda Cheese Experience, neem ze gratis mee naar Museum Gouda voor een leuke kindertour, vaar met een bootje door de grachten en nog veel meer. Zo ontdek je ook zelf de stad op een heel andere manier. Aanrader: de speciale kinderspeurtocht Ontdek de geheimen van de stad, die je meeneemt naar de leukste plekken. Tussendoor een hapje eten in het oudste pannenkoekenhuis van Nederland en jullie dag kan niet meer stuk!

Foto 3. Ontdek de geheimen van Gouda met een speciale kinderspeurtocht. Foto: Gouda VVV

Spoorweg Spelen in het Spoorwegmuseum

UTRECHT - Tsjoektsjoek! Het is weer tijd voor de Spoorweg Spelen in het Spoorwegmuseum. Puzzelen, je krachten testen, snel en behendig zijn: het is allemaal belangrijk als je ervan droomt om bij het spoor te werken. Weeg de bagage en zie hoe snel je bent in de kofferrace. Koppel de locomotief en wagons in de juiste volgorde aan elkaar. Ontdek wat de spoorwegseinen betekenen en gooi de kolen op het vuur van de locomotief. Ook leuk: ontwerp de trein van de toekomst! Zo kom je er op een speelse manier achter of je het in je om de nieuwste machinist, rangeerder of schaalknecht te worden. De Spoorweg Spelen vinden plaats van 22 april tot en met 6 mei.

Foto 4. Wie slaagt er het beste in om de treinwagons naar de juiste plek te krijgen? Foto: Spoorwegmuseum © Marleen Schlichting

Ontdek de verhalen van MiniWorld

ROTTERDAM - Laat je niet afschrikken als er steigers staan voor de ingang van MiniWorld Rotterdam: het museum is gewoon open! Gelukkig maar, want er is deze meivakantie nog meer te zien dan anders. Hier bewonder je niet alleen de hotspots van Rotterdam die steeds verder worden aangevuld, de bedrijvigheid in de haven, het polderlandschap rondom de stad en een stuk van de Nederlandse kust. Nee, je kunt er ook nog Groot-Brittannië bezoeken! Dit aparte deel van MiniWorld is weer een flink stuk uitgebreid. Reis met de trein van de krijtrotsen van Dover door glooiende heuvels naar de bergen in de Schotse Highlands. En hou onderweg je ogen goed open. Want wie goed kijkt ziet overal sporen van het verleden en de opmars van de industriële revolutie. Wauw...

Bestel tickets voor Miniworld Rotterdam met 15% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Foto 5. Je kijkt je ogen uit in MiniWorld Rotterdam, zoveel details zijn er te ontdekken. Foto: MiniWorld Rotterdam © Arnold Moser

Naar T. Rex in Natuurmuseum Fryslân

LEEUWARDEN - In Natuurmuseum Fryslân draait deze meivakantie alles om de expositie T. Rex in Town. Dat belooft wat! Met eigen ogen het indrukwekkende skelet van Tyrannosaurus Rex zien en ook nog eens meedoen met toffe activiteiten. Zo kun je met allerlei opdrachten dinotanden verzamelen voor je eigen dinomasker. Of het T. Rex spoor volgen door het museum. Zelf fossielen opgraven is natuurlijk helemaal te gek. Bij de Vertelkar zoeken ze voor je uit wat je gevonden hebt. Op 3 en 4 mei vertelt Frank Belt over een bijzonder ei in het dinonest. En op 3 mei zie je ook nog een dino-expert werken aan de dinobotten. Gewoon, waar jij bijstaat.

● Het museum is niet alleen tijdens de officiële meivakantie van 29 april tot en met 7 mei op maandag open, maar ook de week daarvoor. Want ook dan hebben veel scholen vrij. Ze zijn wel gesloten op 27 april en 5 mei.

Foto 6. Wat groot! Sta oog in oog met het skelet van een Tyrannosaurus Rex. Foto: Natuurmuseum Fryslan

Magie van de media in het Mediamuseum

HILVERSUM - Maak deze meivakantie kennis met het fonkelnieuwe Mediamuseum - Beeld & Geluid. Regisseer een speelfilm, ga aan de slag als influencer, ontdek hoeveel invloed media hebben op ons dagelijkse bestaan en word zelf een nieuwsmaker in dit interactieve museum. Hier is van alles te doen! Een bezoek begint bij de Tune in, waar je binnen een paar minuten je eigen Mediaprofiel maakt met persoonlijke interesses en voorkeuren. Daarvoor moet je eerst even de Mediamuseum-app downloaden. Deze app geeft tijdens het museumbezoek jouw persoonlijke resultaten weer, van bijvoorbeeld spelletjes die je speelt of zelfgemaakte filmpjes. Zo maak je je eigen persoonlijke reis door Medialand.

● Verder kun je van 28 april tot en met 7 mei de spectaculaire game Nova & De Herinneringsmachine spelen! Daarin krijg je contact met Nova, een elfjarig meisje uit de toekomst waar alle herinneringen zijn verdwenen. Krijg jij de herinneringsmachine weer aan de praat en weet je genoeg herinneringen te verzamelen om de toekomst te redden?

Foto 7. Speel in de meivakantie het spannende spel Nova & de Herinneringsmachine! Foto: Mediamuseum - Beeld & Geluid

Stap in een virtuele wereld vol avonturen

AMSTERDAM/DEN HAAG/EINDHOVEN - Heb je verveelde tieners op de bank die nergens naar toe willen? Neem ze mee naar The Park Playground en je hebt geen kind meer aan ze! Hier belanden ze in een fantasiewereld vol zombies, bevrijden ze gijzelaars uit een bank of spelen ze De Mol in een ander deel van de wereld. Allemaal levensecht, omdat je vrij beweegt door een grote ruimte van maar liefst 100m2! Dus stil zitten is er niet bij. Met jongere kinderen is dit trouwens ook een cool uitje. De games zijn meestal geschikt vanaf twaalf jaar, maar de game Mask of the Pharaoh is geschikt voor iedereen vanaf zeven jaar. Kom ook een professor redden uit een Egyptische piramide.

Foto 8. Ren, spring en beleef met het hele gezin avonturen in een waanzinnige VR-wereld. Foto: The Park Playground

Bijzonder museum vol oude ambachten en speelgoed

TERSCHUUR - Maak deze meivakantie een trip naar het verleden in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Daar zie je met eigen ogen hoe vroeger manden werden gevlochten, wol werd gesponnen, klompen werden gemaakt en nog veel meer. Hier komen niet minder dan 160 oude ambachten tot leven! Het vuur brandt in de oude smidse en je kunt een kijkje nemen in enkele ouderwetse winkeltjes. Voor kinderen zijn er speurtochten, ze kunnen zelf aan de slag in het oude schooltje en ze mogen lekker spelen met oud-Hollands speelgoed. Wat was vroeger alles anders! Tip: probeer opa en oma mee te krijgen, want zij hebben vast allemaal leuke verhalen bij de nostalgische voorwerpen die je tegenkomt.

Bestel tickets voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum met korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Foto 9. Even kijken bij de mandenvlechtster, één van de vele oude ambachten die hier nog worden uitgevoerd. Foto: Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Kunstzinnige feestdagen in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Er is altijd van alles te beleven in het Zuiderzeemuseum. In het buitenmuseum wandel je door een historisch vissersdorpje vol activiteiten en ook in het binnenmuseum is van alles te zien en te doen. Zeker ook voor kinderen. Tijdens de meivakantie komen daar nog de drie kunstzinnige feestdagen bij van Tussen Kunst & Kidz. Van 29 april tot en met 1 mei kun je op het Schelpenplein lekker meedoen met allemaal workshops, je eigen graffitikunst of sokpop maken en je laten je schminken. In het Kinderfeesttheater hoef je niet alleen te kijken, maar speel je ook zelf mee. Overal zie je amateurkunstenaars aan het werk achter hun schildersezel om een stukje van het museum te schilderen. En Hakim, de goochelaar van Sesamstraat, treedt op met wervelende goocheltrucs. Waanzinnig, hoe doet hij dat?

● Ook leuk: vier op 27 april Koningsdag in het Zuiderzeemuseum, met onder andere een historische koningsdagviering in de Marker haven van het buitenmuseum. Allemaal voor een fijne korting, want op die dag betaal je slechts € 7,50 voor een ticket!

Foto 10. Theaterartiest, goochelaar en mimespeler Hakim treedt op in het buitenmuseum tijdens de meivakantie. Foto: Zuiderzeemuseum © Studio Merike

Nog meer leuke uitjes in de meivakantie

Foto 11. Ontdek hoe leuk wetenschap is met de spannende Expeditie Next. Foto: Expeditie NEXT © Lucas Kemper

Laatst gewijzigd: 2023-04-24 14:32:17 · Gepubliceerd: 19 april 2023 - 4111

Activiteiten Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Vanaf volgende week te bezoeken

Workshop: Maak je Barbie of stoere jongens zeep!


Maak tijdens deze workshop je eigen Dino of Barbie zeepjes! €4,50 voor 2 zeepjes (dino's of Barbie)

Kom verkleed als Barbie of Ken & Win een cadeau!


Kom verkleed als Barbie of Ken & Win een leuk cadeau!

Workshop: Maar een lekkere Scrub voor Moederdag!


Workshop: Maar een lekkere Scrub voor Moederdag!

Binnen enkele weken te bezoeken

Workshop: Treinhuisje bouwen bij het museum!


Workshop: Treinhuisje bouwen (ochtend + middag)

Moederdagactie!


Voor alle moeders die deze dag het museum bezoeken staat er een gratis gebakje klaar voor bij de koffie of thee!

De Poppendokter


De Poppendokter bij het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Poppendokter bij het Ambachten & Speelgoed museum!


Of het nou een jonge pop is of een antiek exemplaar. Een knuffeldier van 5 of 50 jaar oud; het is altijd vervelend wanneer deze iets mist of mankeert. De dokter repareert poppen en beren zodat ze...

Armel's Ladies afternoon - High Tea & Presentatie


Geniet van een heerlijke roze high-tea en geniet daarna van een presentatie van Armel Rood over de gehele wereld en evolutie van Barbie+ een private rondleiding door de expositie Barbie Around the...

Barbie Meet & Greet


Krijg een privé rondleiding door de Barbie Expositie!

Workshop: Treinhuisje bouwen


Tijdens deze dag kan je je eigen treinhuisje maken en creatief bezig gaan!

Barbie Taxatie & Spa middag


Wil je weten wat je oude Barbie of Barbie accessoires waard zijn of wil je deze weer zo goed mogelijk in de oude staat terugbrengen?

Later dit jaar

Neem je mooiste Barbie of Ken mee & Win een cadeau


Win een cadeau als je de mooiste Barbie of Ken meeneem naar het museum!

Maak je eigen Barbiejurkje van stof - ballonnen


Knutseldag: Maak je eigen Barbiejurkje van stof of ballonnen:

Vaderdagactie


Krijg een gratis gebakje op vaderdag!

Het museum = jarig!


Ook jarig deze week? Dan krijgt u gratis entree!

De Poppendokter

 
De Poppendokter bij het Oude Ambachten en Speelgoed museum

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...