1

Dit is er te doen tijdens de Sneekweek 2023

Een week vol zeilwedstrijden, feesten en activiteiten

Sneekweek 2023 Nieuws door
Foto 1. De Sneekweek is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa. Foto: Sneekweekgids.nl

archief oud artikel 30 juli 2023 Sport Sneek, Friesland Het eerste weekend van augustus is bijna hier en dat betekent... Sneekweek! In 1934 vond de eerste editie plaats en van 4 tot en met 10 augustus is het alweer tijd voor de 86ste editie van het populaire evenement. Een week vol zeilwedstrijden en feest rond het Sneekermeer en in de stad Sneek zorgen voor een toestroom van bezoekers uit het hele land. Wij zetten op een rijtje welke activiteiten je niet mag missen tijdens de Sneekweek 2023.

Starteiland

Het epicentrum van de Sneekweek is Kolmeersland, een eiland in het Sneekermeer beter bekend als Starteiland. Bekijk vanaf hier de zeilwedstrijden van het grootste binnenwater zeilevenement van Europa (iedere dag vanaf 10:00 uur). Terwijl op het meer zo'n 800 boten het tegen elkaar opnemen, proef je aan wal de gezellige sfeer. Bij Café Restaurant It Foarûnder is er van alles te beleven. Drink iets op het terras, in het café óf in de gezellige feesttent. Speciaal voor de jongste bezoekers is er op donderdag de gratis Kindermiddag met onder andere een stoere stormbaan. Vervolgens kunnen kinderen zich laten schminken en is er een kinderdisco.

Het eiland is bereikbaar met een elektrisch pontje (€2,50 voor een retourtje) of de Poieszboot (€0,50 enkele reis vanaf de Oosterkade).

Foto 2. Bekijk de wedstrijden vanaf het water en geniet van de sfeer. Foto: Sneekweekgids.nl
Tip: Blikvanger van de stad Sneek is de monumentale Waterpoort uit 1492. Binnen kijken is niet altijd mogelijk, maar wel tijdens de Sneekweek op 4 en 5 augustus van 14:00 uur tot 16:00 uur. De gidsen van het Fries Scheepvaartmuseum vertellen je alles over de trots van de stad. Reserveer vooraf wel even je (gratis) ticket. Tegelijkertijd bezichtig je ook de Boot van het Jaar buiten in de gracht.

Vlootschouw

De Sneekweek wordt jaarlijks feestelijk geopend met de Vlootschouw in de Kol voor de Waterpoort in de binnenstad van Sneek. De deelnemende zeilklassen worden dan voorgesteld in de verlichte grachten. Een magisch beeld! Zoek een mooi plekje langs de kade om alvast in de stemming te komen voor de rest van de week. De Vlootschouw zelf start om 21:30 en eindigt om 22:30 uur. Maar je kunt al vanaf 19:30 uur terecht voor het voorprogramma met demonstraties en vrolijke muziek. En als je dan toch in het bruisende stadje bent, ga dan na afloop voor een afzakkertje in een van de gezellige kroegen.

Foto 3. De Vlootschouw is de feestelijke opening van de Sneekweek. Foto: Sneekweekfeest.nl © JD Gorter

Muziekpleinen

De meer dan honderdduizend bezoekers komen niet alleen naar Sneek voor de zeilwedstrijden. Ook de feesten en activiteiten in de stad zijn een trekpleister voor mensen uit heel Nederland. Onder andere de Marktstraat, de Kleine Kerstraat, de Prins Hendrikkade en de Parkstraat stromen vol met mensen die genieten van fijne optredens op de muziekterrassen. Op het Schaapmanplein dans je de hele week op lekkere beats van bekende dj's als Tony Junior, Quintino en The Partysquad. Houd je meer van lounge, soul en disco? Neem dan een kijkje bij het minifestival Local Vibes aan de Oude Oppenhuizerweg (tickets: €7,50).

Foto 4. Vier feest door heel Sneek met fijne optredens. Foto: Sneekweekgids.nl

De gracht op

Maar er zijn nog veel meer leuke activiteiten die je niet wilt missen. Wat dacht je van de Rubberbootrace op maandag 7 augustus om 15:00 uur in de grachten. Meld je aan en peddel met z'n tweeën in een rubberbootje (of iets anders opblaasbaars) zo snel mogelijk naar de bel. Geen zin in een nat pak? Ga dan zeker even kijken, want het ziet er spectaculair uit. Op 8, 9 en 10 augustus kunnen ook kinderen van 8 tot en met 12 jaar (met zwemdiploma A) te water door mee te doen aan de gratis lessen zeilen en kanovaren van Optimist On Tour. Ook hiervoor is het nodig om jezelf vooraf in te schrijven. Eenmaal op de kant spelen de kinderen voor waterprofessor met leuke en leerzame waterproefjes.

Foto 5. Doe mee aan de Rubberbootrace! Foto: Sneekweekgids.nl

Meer activiteiten in het centrum

Maar er er is nog veel meer te doen in het centrum van Sneek. Zo is er de hele week een grote zomerkermis op het Martiniplein. Maak een rondje in de zweefmolen, ga in de Power Polyp of stap in de nieuwste thriller: Energizer. Ook voor de jongste kermisklantjes zijn er natuurlijk leuke attracties te vinden op het plein. Op 8 augustus stuit je overal in het centrum op straatartiesten en muzikale acts tijdens het Sneekweek Straatheater. Ben je op 9 augustus in Sneek? Snuffel dan rond op de Hardszeildag Braderie en scoor leuke spullen voor thuis of een hapje eten.

Foto 6. Spot de straatartiesten op 8 augustus in het centrum van Sneek. Foto: Sneekweekfeest.nl © JD Gorter

Ook interessant

Foto 7. Bekijk de wedstrijden vanaf Starteiland. Foto: Sneekweekgids.nl

Laatst gewijzigd: 2023-07-27 15:38:08 · Gepubliceerd: 30 juli 2023 - 2182