1

Ontdek de keramiek van Picasso bij Royal Delft Museum

Ook de keramiek van Picasso is bijzonder

Bezoek een tentoonstelling Nieuws door
Foto 1. Pablo Picasso, Gezicht no. 130, 157, 0, 1963 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023, bruikleen John & Marine van Vlissingen Fine Arts. Foto: Erik en Petra Hesmerg

10 oktober 2023 bijgewerkt: 12 oktober 2023 Cultuur Delft, Zuid-Holland Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de beroemde kunstenaar Pablo Picasso overleed. Royal Delft Museum herdenkt hem daarom met een bijzondere expositie: Picasso. Magisch Keramist. Want al is hij vooral bekend geworden door zijn schilderijen, zijn keramische kunst is net zo bijzonder.

Alleskunner

Pablo Picasso (1881-1973) was een Spaanse kunstschilder, tekenaar, grafisch kunstenaar, beeldhouwer, sieraadontwerper en keramist. Je kon het zo gek niet verzinnen of hij deed het. Hij liet zich ook qua stijl niet in een hokje duwen, maar bleef experimenteren en nieuwe richtingen opzoeken. Ook in de keramiek bleef hij zich ontwikkelen. Royal Delft Museum stelde een bijzondere tentoonstelling samen van deze minder bekende kant van de kunstenaar: Picasso. Magisch keramist.

De expositie Picasso. Magisch Keramist. is te zien van 10 oktober 2023 tot en met 19 mei 2024.

Bijzondere stijl

Net als zijn schilderijen heeft de keramiek van Picasso een bijzondere stijl. De stukken in de expositie variëren van een gedetailleerd vrouwenhoofd tot voorwerpen waarop enkele krachtige strepen voldoende zijn om te herkennen wat het is. Hij maakte vazen, kannen en lampvoeten en beschilderde schalen en schotels. Sommige werken vallen meteen op door de krachtige kleuren. Andere zijn gemaakt met alleen maar bruine tinten of één kleur blauw. En toch zijn ze allemaal onmiskenbaar Picasso: rauw en primitief. De expositie in Royal Delft Museum laat Picasso’s veelzijdigheid goed zien.

Picasso en keramiek

Royal Delft Museum vind je in de Koninklijke Porceleyne Fles: de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw, waar nog steeds het porselein met de hand beschilderd wordt. Een passende plek voor de keramiek van Picasso. In de expositie zie je naast zijn werk ook hoe Picasso kennis maakte met keramiek in een kleine Spaanse kunstenaarskolonie in Montmartre. En hij zich uiteindelijk ontwikkelde tot een ondernemer die door hem ontworpen keramiek in serie liet produceren om te verkopen.

In 1948 had Picasso zijn eerste keramiek expositie, met meer dan honderd keramische objecten. Picasso. Magisch Keramist. bevat een selectie uit die expositie.

Ook interessant

Foto 2. Links: Pablo Picasso, Lampvoet vrouw, 1955 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023, bruikleen John & Marine van Vlissingen Fine Arts. Rechts: Pablo Picasso, Vaas vrouw, 1954 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023, bruikleen Collectie Design Museum Den Bosch/NL. Foto's: Erik en Petra Hesmerg

Laatst gewijzigd: 2023-10-12 13:31:53 · Gepubliceerd: 10 oktober 2023 - 1617