Amsterdam Light Festival

Waanzinnige lichtkunstwerken zetten Amsterdam in de schijnwerpers

Amsterdam Light Festival Nieuws door
Foto 1. Error, Vendel & De Wolf (artist impression). Ontdek alle tot de verbeelding sprekende lichtinstallaties. Foto: Amsterdam Light Festival

archief oud artikel 27 november 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het donker wordt in Amsterdam doorbroken met waanzinnige projecties en lichtinstallaties tijdens het Amsterdam Light Festival. Loop langs de grachten of stap aan boord van een rondvaartboot en bewonder alle lichtkunstwerken.

Twintig lichtkunstwerken

Een magisch spektakel, zo kunnen we het Amsterdam Light Festival wel noemen. Al voor de twaalfde keer verlicht het internationale lichtfestival onze hoofdstad met schitterende kunstwerken. En het belooft ook in deze winter weer prachtig te worden! De route van dit jaar bestaat uit meer dan twintig kunstwerken, gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle installaties bevinden zich in of rondom de beroemde grachten. Je kunt op eigen houtje door de stad lopen met de nieuwe Amsterdam Light Festival-app. In de app kun je de speciale routekaart (€7,99) aanschaffen om ervoor te zorgen dat je echt niks mist. Trek wel je stevige stappers aan want als je alle werken op één avond wilt zien, ben je 7,5 kilometer verder. Tip: er zijn ook wandeltours met een gids die al je vragen beantwoord en je bovendien helpt om perfecte foto's te maken.

Foto 2. Chairwave, VOUW (artist impression)Amsterdam wordt magisch. Foto: Amsterdam Light Festival
Bezoek het Amsterdam Light Festival van 30 november tot en met 21 januari dagelijks van 17:00 uur tot 22:00 of 23:00 uur (afhankelijk van de dag). Op 31 december blijven de lichten uit.

Amsterdam Light Festival rondvaart

Je kunt de kunstwerken natuurlijk vanaf de kade bewonderen, maar de lichtinstallaties komen het best tot hun recht wanneer je ze vanaf het water bekijkt. Boek daarom een rondvaart van zo'n 75 minuten bij een van de deelnemende Amsterdamse rederijen, zoals Lovers, Blue Boat Company,Stromma, Amsterdam Circle Line of Amsterdam Boat Cruises. Voor de full experience is er een speciale audiotour beschikbaar die je voorziet van interessante achtergrondinformatie over de werken, de kunstenaars en het thema. Of boek een tour in een open boot of een salonboot van bijvoorbeeld Friendship Amsterdam. Heb je zelf een boot tot je beschikking? Download dan de gratis festivalapp en schaf de routekaart aan met daarin alle info die je nodig hebt en ga te water.

Foto 3. Cell Phone, Liam Campbell (artist impression). Het thema van 2024 wijst je op het effect van technologie en AI. Foto: Amsterdam Light Festival

Thema: LOADING… Revealing Art, AI and Tech

Het Amsterdam Light Festival zoomt met het thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech dit jaar in op het effect van technologie en kunstmatige intelligentie (AI) op ons leven. Hoe kan de samenleving hierdoor veranderen en wat betekent dat voor ons? Je ziet de smartphone voorbij komen, dat ding waar we allemaal zo'n beetje mee vergroeid zijn, maar ook gezichtsherkenning en zelflerende algoritmes. Dat is het tipje van de sluier die de organisatie voor ons oplicht, de rest is nog loading en zul je dus zelf moeten ontdekken! Leuk: sluit af of begin de route juist in de festivalhub in de Hoftuin, waar je nog twee lichtkunstwerken vindt en een gezellig horecapunt.

Foto 4. Is it really you?, Studio MAST (artist impression). Foto: Amsterdam Light Festival
Nog geen genoeg van al die stralende kunstwerken?Check dan (gratis) de permanente plaatsingen van kunstwerken uit eerdere edities van het Amsterdam Light Festival. Sommige pronkstukken hebben namelijk op andere plekken in de stad een vaste plek gekregen.
Foto 5. Error, Vendel & De Wolf (artist impression). Foto: Amsterdam Light Festival

Laatst gewijzigd: 2023-11-27 14:42:18 · Gepubliceerd: 27 november 2023 - 2351