De leukste dagjes uit in de kerstvakantie

Wat is er te doen in de kerstvakantie?

Dagje uit in de kerstvakantie Redactioneel door
Foto 1. Ho,ho,ho! Ga je mee met de Kerst Expres? Foto: © Benno Ellerbroek / Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

archief oud artikel 17 december 2023 Toerisme Landelijk De donkere dagen van de kerstvakantie zijn gevuld met twinkelende lichtjes, warmte en gezelligheid. Bind de schaatsen onder, ontdek een gaaf museum of beleef de feestdagen als een royal. Dit zijn de leukste dagjes uit voor de kerstvakantie. Fijne vakantie!

Verken samen het sfeervolle Gouda

Gouda, Zuid-Holland Plan een gezellig dagje stad in de kerstvakantie en verken samen het sfeervolle Gouda, wat helemaal in winterse sferen is. Bind de schaatsen onder in de binnenstad, waar rond het historische stadhuis een tijdelijke ijsbaan ligt te glinsteren. Samen zwieren, misschien wel de de eerste slagen van de kinderen op de schaats en dan nog even langs bij de Koek & Zopie. Super gezellig! Nog steeds trek? Kijk dan eens binnen in de echte Goudse Siroopwafelbakkerij, waar deze heerlijke koek gebakken wordt. Vraag de bakker naar het geheim van deze lekkernij en zet zelf de deegkom in beweging. Ook echt Gouds is natuurlijk de Goudse kaas, waar je in de Gouda Cheese Experience van alles over te weten komt. En ook Museum Gouda is leuk voor het hele gezin, helemaal in de kerstvakantie met extra activiteiten. Kinderen maken hier hun eigen koninklijke portret!

Bekijk hier nog veel meer leuke uitjes voor kids in Gouda voor in de kerstvakantie.

Foto 2. Plan een gezellig dagje in sfeervolle winterstad Gouda. Foto: VVV Gouda

Beleef een avontuur in virtual reality

Amsterdam, Den Haag en Eindhoven Wil je de grijze luchten en de regen het liefst ver achter je laten? Of heb je helemaal geen zin in kerstmarkten of andere typische kerstuitjes? Ga dan naar The Park Playground in Amsterdam, Den Haag of Eindhoven voor een gave experience in virtual reality! Zet een vr-bril op en betreed nieuwe en wonderlijke werelden om een missie te voltooien. Reis samen naar Nieuw-Zeeland om mee te doen aan 'Wie is de Mol?' of ga de ruimte in op zoek naar een onuitputtelijke energiebron. Dat zijn nog eens avonturen! De VR experiences van The Park Playground zijn meestal geschikt vanaf 12 jaar, maar er is ook een experience voor jongere kinderen. Mask of the Pharaoh is een spannend avontuur voor iedereen vanaf zeven jaar in een Egyptische piramide. Redden jullie de professor die hier gevangen zit?

Tip: reserveer op tijd, want de plekken raken snel vol rond de feestdagen. Boek snel je kerstuitje bij The Park Playground!

Foto 3. Beleef samen een avontuur in virtual reality. Foto: The Park Playground

Welkom op het Winter Station!

Utrecht, Utrecht De treinen in het Spoorwegmuseum zijn een stukje opgeschoven en maken in de kerstvakantie plaats voor een heuse ijsbaan. Trek snel een paar schaatsen aan en schaats tussen de treinen op dit sfeervolle Winter Station. Geniet van de gezelligheid in het prachtig verlichte en versierde museum en rooster marshmallows boven het vuur. En maak een rondje in de antieke carrousel! De hele dag door vind je tussen de schaatsbaan en het restaurant leuke live-acts die korte optredens geven. Is het al 16:00 uur? Dan gaat de muziek wat harder en de knippen de discolampen aan. Tijd voor een discoparty op het ijs! Tip: met een dalurenticket kun je het museum vanaf 15:00 uur goedkoper bezoeken. Een heerlijk gezinsuitje voor de kerstvakantie!

Foto 4. Schaats tussen de treinen op het sfeervolle Winter Station. Foto: Spoorwegmuseum

Kerst op het paleis

Apeldoorn, Gelderland - Paleis Het Loo houdt de kou buiten met prachtige kerstversiering van voormalige koninklijke bewoners. Hoe maakten zij het vroeger gezellig op het paleis? Denk aan prachtig gedekte tafels, gezellige verlichting en lekker eten, maar ook dingen waarmee ze Paleis Het Loo vroeger met kerst versierden. Wandel door het feestelijke paleis en volg de familieroute met grappige verhalen over dit bijzondere huis. Hoe zou het zijn om hier te wonen? Buiten is het paleis spectaculair verlicht. Leuk: in stal 1 op het Stallenplein is de Grote Kerstfilm te zien en in het knutsellokaal achter het Juniorpaleis maak je zelf een cadeaubon, wenskaart of cadeaupapier. En aan dit vrolijke hof zijn nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen. Tip: reserveer meteen een tijdslot bij de ontvangstbalie om hier op bezoek te gaan.

Foto 5. Zoek de warmte op in het feestelijke versierde en prachtig verlichte Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo

Piepkleine kerstmarkten en sneeuwpoppen

Den Haag, Zuid-Holland - Lichtjes, lichtjes en nog veel meer lichtjes! Tijdens de gezellige Winterweken, van 6 december tot en met 8 januari, is heel Madurodam prachtig verlicht. Loop door het winterse park en spot de schaatsers op de grachten en de piepkleine kerstmarkten op de pleintjes. Je kijkt je ogen uit, terwijl de kinderen dansen in de silent disco of fanatiek aan de slag gaan met de winterspeurtocht. Deze speurtocht is de hele kerstvakantie beschikbaar en kinderen kunnen zich ook laten schminken. En oh ja, op 24, 25 en 26 december komt ook de kerstman nog op bezoek!

Foto 6. De Madurodammertjes maken het gezellig tijdens de Winterweken in Madurodam. Foto: Madurodam

Kerst Expres

Hoorn, Noord-Holland Ga je mee op zoek naar de kerstman? In Hoorn rijdt de Kerst Expres voor en neemt je mee voor een verrassende rit in de stoomtrein. De reis voert door een winters landschap naar het stationnetje in Wognum uit 1887. Onderweg krijgen de passagiers hoog bezoek, want de kerstman komt langs! En natuurlijk heeft deze beste man voor elk kind een leuk cadeautje bij zich! De Kerst Expres rijdt van 23 tot en met 30 december elke dag om 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur. De rit duurt, inclusief kerstpuzzel bij het museum in Hoorn, ongeveer twee uur.

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Winterse gezelligheid in het Openluchtmuseum

Arnhem, GelderlandWinter, dat betekent winterpret! In het Nederlands Openluchtmuseum is het van 2 december tot en met 14 januari volop winter. Kom je zwieren op de rolschaatsbaan en zweven op de gloednieuwe Winterkermis vol nostalgische attracties? Draai eindeloos rond in de Grand Carrousel, een oude dame uit 1890, of ga de lucht in met de zweefmolen uit 1920. Ouderwets plezier! In de historische Spiegeltent, met de prachtige Amsterdamse Westerstraat als decor, kun je een rondje maken op rolschaatsen. Rolschaatsen zijn gratis te leen en na wat zwierige rondjes rol je zo richting de suikerspinnen en verse oliebollen. Op het Kindererf kun je samen een kaars maken en alles leren over de lichtjesfeesten. Een winterdag die voorbij vliegt!

Foto 7. Winterpret voor het hele gezin in het Nederlands Openluchtmuseum, met winterkermis en rolschaatsbaan. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Onbeperkt springen en plezier maken

Amstelveen, Noord-Holland Heb je na al dat lekkere eten en binnen zitten rond kerst wel zin in wat beweging? Dan zit je goed bij Fun Center Amstelveen! Hier kun je onbeperkt jumpen op de trampolines, lasergamen, poolen en karaoke zingen. Jump over de trampolinevelden en probeer al springend de bal in de basket te gooien. Of ga de strijd aan in de lasergame-arena, een nagebouwd havengebied met meerdere zones. Spannend! Met de all-in experience kun je 1,5 uur onbeperkt springen, minimaal 1 sessie lasergamen, onbeperkt poolbiljarten en gamen op groot scherm. Wedden dat die tijd zo voorbij is?

Foto 8. Zin in een actief uitje deze kerstvakantie? Kom jumpen, lasergamen en poolen bij Fun Center! Foto: Fun Center Amstelveen

Meer leuke uitjes in de kerstvakantie

Foto 9. Een winterse dag vliegt voorbij in het gezellige Nederlands Openluchtmuseum. Foto: © Linde Berends / Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2023-12-17 22:51:00 · Gepubliceerd: 17 december 2023 - 3638