1

Naar het theater! 6 leuke kindervoorstellingen

Musical, theater of opera? Bezoek een voorstelling met het hele gezin

Naar het theater Redactioneel door
Foto 1. Van de gymzaal tot de gamewereld door een explosie van emoties in Emoji Explosie. Foto: © Bart Grietens

archief oud artikel 19 januari 2024 Cultuur Landelijk Duik samen met je kinderen weg in een warm theater en verwonder je over wat er allemaal op het toneel gebeurt. Wedden dat je daarna heel veel te bespreken hebt? Een kindervoorstelling bezoeken is een heerlijk uitje, helemaal als het buiten donker en guur is. Deze 6 leuke kindervoorstellingen kun je in de eerste maanden van 2024 bezoeken.

Ga met Mees Kees op kamp

Mees Kees, de favoriete meester van elk kind, staat op de planken! Na de het succes van de boeken van Mirjam Oldehave en al een paar bioscoopfilms verovert de jonge meester nu het theater in een eigen musical. Kom kijken hoe Mees Kees met zijn klas op kamp gaat, met natuurlijk een stevig werkplan van de strenge directrice Dreus. Want het moet wel een leerzame werkweek worden! Maar daar hebben de kinderen natuurlijk helemaal geen zin in. Daarom doet Mees Kees er met zijn klas van alles aan om aan het lesplan een creatieve draai te geven. En dat draait uit op een week vol avontuur! Mees Kees op Kamp is een heerlijke familievoorstelling, die tot en met 12 mei 2024 te zien is in verschillende theaters door heel Nederland.

Foto 2. Ga mee op kamp met Mees Kees. Foto: Visual Mees Kees de Musical
Tip: vanaf mei 2024 is de musical Frozen te zien in AFAS Circustheater.

Gamewereld vol emoties: Emoji Explosie 8+

Ken je die emoji met een ontploffend hoofd? Dat is de emoji waar deze voorstelling mee begon! Voor de voorstelling Emoji Explosie dook regisseur Eva Line de Boer in de verschillende emoties die je kunt ervaren. Soms zijn dat er zoveel tegelijk dat je hoofd er van uit elkaar lijkt te knallen! Hoofdpersoon Mo heeft dat gevoel vaak tijdens de gymles, waarin ze zich niet op haar gemak voelt. Het liefst wil ze dan verdwijnen in een vloer van lava en zichzelf teleporteren naar haar favoriete game, waarin ze de allerbeste is. In de voorstelling Emoji Explosie switch je steeds tussen de gamewereld en de gymzaal en ervaart Mo allerlei emoties. Een herkenbare voorstelling, met de boodschap aan de kinderen dat al hun emoties er mogen zijn. Emoji Explosie toert tot en met 23 februari langs de Nederlandse theaters.

Foto 3. In Emoji Explosie komen allerlei emoties voorbij. Foto: HNTJong

Voor oudere kinderen: Musical De Tocht

Of ze het ooit nog gaan meemaken is de vraag, maar een beetje Elfstedengevoel kun je de kinderen toch wel meegeven. In Musical De Tocht in het Friso Theater in Leeuwarden schaatsen de deelnemers van de Tocht der Tochten helemaal om het publiek heen. Het speciaal gebouwde theater heeft een draaiende ijsvloer, wat deze musical tot een echt spektakelstuk maakt! De musical vertelt het verhaal van vijf jeugdvrienden die de Elfstedentocht gaan rijden, een belofte die ze ze als kind aan elkaar deden. En als het dan zover is voel je even de magie van de Elfstedentocht, de spanning, de barre omstandigheden en de euforie bij het halen van de finish. Een musical die je van begin tot eind met grote ogen bekijkt. Musical De Tocht is nog tot en met 28 april 2024 te zien in het Friso Theater in Leeuwarden.

Foto 4. Krijg de Elfstedenkoorts als de schaatsers langs je glijden over de draaiende ijsvloer van het Friso Theater. Foto: campagnebeeld Musical De Tocht

Anders is een hele normale Zweedse voornaam

Alles wat heel gewoon is, wordt een vraag in de familievoorstelling Anders is een hele normale Zweedse voornaam. Draag je schoenen alleen aan je voeten? En als je een fietsband een hamer noemt, kun je hem dan gebruiken om te timmeren? Je raakt totaal in verwarring als er geen regels meer zijn, net als de drie mensen die het podium betreden. Wat doe je als niets is wat het lijkt en je alle voorwerpen zelf een naam mag geven? Een grappige voorstelling vol bizarre taferelen. Laatste kans: nog te zien Anders is een hele normale Zweedse voornaam is tot 28 januari 2024.

Een klassiek verhaal opnieuw: Reinaert de Vos (7+)

Het verhaal van Reinaert de Vos is een oud heldenverhaal over de sluwe vos Reinaert die met zijn streken iedereen te slim af is. Alle dieren klagen over zijn daden en als Koningin Nobel Hofdag houdt moet Reinaert verschijnen aan het hof. Bruun de Beer en Tibeert de Kater moeten Reinaert gaan halen, maar hij is ze telkens te slim af. Pas als zijn dochter Rosseline aandringt komt hij opdagen. Met een slim verhaal lijkt hij onder zijn straf onderuit te komen, maar dan is daar zijn dochter... Hoe dat afloopt? Bekijk het zelf in de familievoorstelling met poppenspelers en dansers van Duda Paiva Company, musici van het New European Ensemble en zangers van Holland Opera. Reinaert de Vos is nog te zien tot en met 13 april 2024 in verschillende theaters.

Bonte avond met Fien en Teun

Ook voor de kleintjes is er genoeg te beleven in het theater! Neem ze mee naar de vrolijke musical van Fien en Teun. Dit bekende boerenduo maakt het gezellig en organiseren een echte Bonte Avond. Maar wat is dat eigenlijk? En wat heb je ervoor nodig? Met hulp van al hun dierenvriendjes weten ze er een spetterend feestje van te maken. Dat wordt natuurlijk zingen en dansen met het hele publiek! Leuk: voor en na de voorstelling kunnen kinderen zich vermaken in de Boerderij Experience. En na afloop zijn Fien en Teun er zelf ook voor een leuk fotomoment en natuurlijk een dikke knuffel voor de kinderen. Fien & Teun De Musical is te zien tot en met 26 mei 2024

Meer leuke dagjes weg met kinderen

Foto 5. Haalt Mo het hoogste level in haar favoriete game? Je ziet het in Emoji Explosie! Foto: Bart Grietens

Laatst gewijzigd: 2024-03-26 17:51:29 · Gepubliceerd: 19 januari 2024 - 1380