Kleinste hotel heeft groot bed

Ruim bemeten bed en bad in Grand Hotel De Kromme Raake

Grand Hotel De Kromme Raake   Redactioneel door

13 maart 2008 Eenrum, Groningen REPORTAGE - Ooit stond Grand Hotel De Kromme Raake in een Chinese krant. Bijzonder? Ja, want het hotel in Eenrum is niet alleen het kleinste van Nederland, maar zelfs het kleinste ter wereld. "Je zit hier aan het aan eind van de wereld."

Het minihotel is ėėn van de goede vondsten van Klaas Smit, een vijftiger met lumineuze ideeën. In 1989 werd De Kromme Raake geopend door Henk Vonhoff, de toenmalige commissaris van de koningin van Groningen. Wie het hotel binnenstapt, wordt meteen aan die openingshandeling herinnerd. De grootste fles Beaujolais ooit, een Franse rode wijn,ligt in de hal. "De fles vanuit Frankrijk per helikopter naar Groningen vervoerd", zegt Ilse Zijlstra niet zonder trots. Ze is niet alleen bedrijfsleider van De Kromme Raake, maar ook van Kaarsenmakerij Wilhelmus, Sara's Pannenkoekenhuis en mosterdmuseum Abrahams Mosterdmakerij. "De grootste fles Beaujolais in het kleinste hotel. Prachtig toch?" Daarmee stond het Groningse hotelletje in één klap op de wereldkaart. Beide wapenfeiten veroverden in 1989 een plekje in het Guiness Book of Records. Een ingelijste oorkonde aan de muur in de ontvangsthal herinnert daar aan. Sindsdien sliepen vele wereldburgers er een nachtje.

Bijen

De Chinese krant South China Morning Post vond De Kromme Raake in 1990 al een berichtje op de voorpagina waard. En de belangstelling is nog niet voorbij: steeds weer komen de media - als bijen op goudgele honing – op het hotelletje af, zegt Zijlstra. "Vorige week kregen we nog enkele Britse journalisten over de vloer. Omdat vanuit Londen op vliegveld Eelde gevlogen wordt, is onze provincie voor hen makkelijk te bereiken. Gisteren kreeg ik nog een telefoontje van een Portugees tijdschrift."

Gastenboek

Toch zijn niet alleen journalisten te gast. Net als in elk ander hotel komen ze overal vandaan. Het merendeel van de mensen komt uit Nederland, weet Zijlstra. "Voor de meesten van hen is het nogal een eindje rijden. Je zit hier dan ook bijna aan het eind van de wereld." Maar het pittoreske hotelletje kreeg ook bezoek van bezoekers die zelf aan de andere kant van de aarde wonen. Mensen uit alle werelddelen van de wereld sliepen er, zegt Zijlstra. Japanners, Amerikanen of Duitsers. Allemaal sliepen ze in het Groningse dorpje. Toch komen de gasten ook vam minder ver weg. Ook enkele Groningers kwamen naar De Kromme Raake, zo blijkt na een blik in het gastenboek.

Engelsman

Waarvoor ze allemaal naar het hoge noorden komen, mag duidelijk zijn. Het kleinste hotel heeft zijn eigen plek verworven in Eenrum. Het witte huisje met gele kozijnen is na even zoeken opvallend aanwezig in het dorp. Wie de auto op het grindpad geparkeerd heeft, kan de sleutel ophalen in het nabijgelegen mosterdmuseum. Bij binnenkomst hangt – achter de receptie - één sleutel in een roodgeschilderde kast met veertig vakjes. Er is maar één kamer inderdaad. Dat herinnert Zijlstra aan een andere waargebeurde anekdote. "Ooit zaten er een man en een vrouw uit Zweden in het hotel. Omdat het mooi weer was, hadden ze de deur openstaan. Toen liep er een Engelsman binnen en sloeg op het belletje op de receptie. De Engelsman vroeg aan de Zweed of er nog een kamer vrij was. Die beantwoordde de vraag positief. Hij pretendeerde de eigenaar van het hotel te zijn en gaf hem een rondleiding. Toen bleek dat het een grap was, hebben de twee dikke lol gehad. 's Avonds zijn ze samen uit eten geweest in de mosterdmakerij en zijn vrienden voor het leven geworden."

Riviertje

Sierlijke letters op de gevel laten de bezoeker weten hoe het hotel heet: Grand Hotel De Kromme Raake. "Dat 'Grand Hotel' is een parodie op het feit dat wij het kleinste hotel zijn. De Kromme Raake is vernoemd naar een idyllisch riviertje dat hier door de Marnewaard stroomt. Die romantiek moet het hotel ook uitstralen." Het gebouwtje houdt het midden tussen een vakantiehuisje en een hotel. Hoewel er maar een kamer is, zijn er ook een grote badkamer en een eetkeukentje. Hotelkamer nummer 1, uiteraard de enige hotelkamer, oogt alsof de kamer zo uit grootmoeders tijd komt. Een zwart kacheltje, een rode secretaire – met ingebouwde koelkast en een ruim bemeten tweepersoons bedstede roepen een sfeer uit lang vervlogen tijden op. De groene deuren en raamkozijnen doen daar nog een schep bovenop. De luxueuze badkamer met een riant tweepersoonsbad is zwart-wit betegeld. "Alles is in een art-deco-achtige stijl", licht Ilse Zijlstra toe. "We willen een authentieke, romantische sfeer scheppen in het hotel."

Maxima

De massale binnenlandse en buitenlandse media-aandacht zorgt voor een toestroom van gasten. Op tijd boeken is raadzaam, zegt de bedrijfsleidster. Elk weekend zit het hotelletje vol. En doordeweeks slapen er ook regelmatig gasten in de ruim bemeten bedstede. Ook kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Maxima werden ooit uitgenodigd, maar die kozen voor een andere bestemming. "Een ingelijste kaart en foto van het koninklijke paar in de eetkeuken herinnert daar aan." Vaak is het bezoek aan het hotel een verrassingsbezoek, vertelt Zijlstra. "Een van de partners wil de ander een bijzondere overnachting cadeau doen." Een man uit Singapore deed dat bijvoorbeeld. "Die twee heeft meneer Smit persoonlijk van Schiphol gehaald. Het was een man die zijn vrouw in het hotel ten huwelijk wilde vragen. Eigenlijk was hij dat van plan op de Fiji-eilanden te doen. Dit alternatief vond hij een in Singaporees tijdschrift."

Trouwdag

Hoewel de anekdotes over gasten legio zijn, heeft Zijlstra er nog één in petto. "Een man en vrouw die tien jaar waren getrouwd, wilden elkaar verrassen. De mevrouw leek het leuk om op de feestdag zelf in het hotel wakker te worden en had het hotel, zonder medeweten van haar man, geboekt voor de dag en avond voor hun jubileum. De man leek het leuk om op hun tienjarige trouwdag het hotelletje te boeken en 's avonds lekker uit eten in de mosterdmakerij. Hij boekte zonder medeweten van zijn vrouw. Tijdens het inchecken kwamen ze erachter dat ze dubbel geboekt hadden. Onder grote hilariteit natuurlijk."

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 11:06:51 · Gepubliceerd: 2008-03-13 17:11:22 - 8629