Natuurlijk Nijmegen

Wat te doen in Nijmegen? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tips voor een dagje natuur in en om Nijmegen

3 juni 2015 Natuur Nijmegen, Gelderland Waar moet je heen voor de groenste uitjes? Natuurlijk naar Nijmegen! In en rondom deze Gelderse stad vind je de mooiste parken, de leukste kinderboerderijen en zelfs een natuurmuseum De Bastei.

Foto 1. Een groene oase in de stad: Stadskruidentuin Nijmegen. En zo zijn er hier nog veel meer duurzame en natuurlijke uitstapjes te beleven! Foto: Stadskruidentuin Nijmegen.

Musea

De natuur kun je op verschillende manieren beleven. Buiten, maar ook binnen. Natuurmuseum De Bastei is dé plek om tijdens een regenachtige dag toch te genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Alles over het Gelderse rivierengebied ontdek je in dit museum. Vlakbij het museum ligt het mooie natuurgebied de Gelderse Poort, leuk voor een fietstocht of wandeling. Mensen genieten al jaren heel dicht bij huis van de natuur: gewoon in hun eigen tuin. Warmoes Historische Tuinderij in Lent laat zien hoe de tuinbouwtraditie zich ontwikkelde van voor de Tweede Wereldoorlog tot aan nu.

Kinderboerderijen

Geen grote dierentuin in de omgeving van Nijmegen, maar wel veel gezellige kinderboerderijen. Bij kinderboerderij 't Boerke is het een leuke beestenboel. Ontmoet gezellige geiten, mekkerende schapen, katten en pony's. Er is zelfs een leguaan op de kinderboerderij. Midden in het Goffertpark ligt kinderboerderij de Goffert. Hier leren kinderen alles over dieren, natuur en milieu. De kinderboerderij is een leuke bestemming voor een schoolreisje. In het mooie Florapark bevindt zich Dierenweide Kobus. Het leuke aan deze kinderboerderij is dat je bijna alle dieren mag aanraken en aaien. Op de boerderij wonen ook twee pony's en soms kun je zelfs een ritje met ze maken op de ponywagen.

Parken

Het bekendste park van Nijmegen is het Kronenburgerpark. Frank Boeijen zong er zelfs een lied over. Het Kronenburgerpark bevindt zich tegen de oude stadswal. Niet veel verderop vind je de Kronenburgertoren, het Rondeel en de Jacobstoren. Ook de meandervormige vijver, de knuppelbrug, de volière en het hertenkamp zijn het bezoeken waard. In het park bevinden zich meer dan honderd soorten bomen! Geniet van de heerlijke rust in Hortus Nijmegen. In de prachtige botanische tuin ontmoet je spechten, eekhoorns, karpertjes, spinnen, kikkers, padden, libellen en vlinders. Ook zijn er een heleboel bijzondere en interessante planten, struiken en bomen te zien in deze tuin. In de arcadische tuin is het ook heerlijk genieten op het mooie terras.

Meer natuur in en bij Nijmegen

  • Doe mee met een leuke workshop of bewonder het kruidenwinkeltje bij Stadskruidentuin Nijmegen. Een groene oase in de stad, waar je ook wildplukwandelingen op andere locaties in en om Nijmegen kunt boeken.
  • Veel mensen vinden de stekende zwart-gele beestjes heel vervelend. Maar de honingbij is eigenlijk ontzettend handig. Hoe kunnen we anders genieten van het vloeibare goud? Imkerij Immenhof vertelt alles over dit wonder van de natuur. Een wandeling door de tuinen van de imkerij is ook zeker aan te raden!
  • Het bekendste stukje natuur van het centrum van Nijmegen is de Waal. Met de Pannenkoekenboot ontdek je de geheimen van deze rivier. Helemaal leuk: je kunt lekker smikkelen tijdens een rondvaart terwijl de natuur en de stad aan je voorbij glijden.
  • Ietsje verder van het centrum van Nijmegen, maar ook zeker de moeite waard is het Land van Heerlijkheden. Het verhaal van het Land van Maas en Waal begint hier. Een verhaal van kastelen, heren en ridders. Een verhaal van sporen in het landschap, mooie vergezichten en bijzondere dieren en planten. Ga voordat je begint met een wandeling of fietstocht eerst even langs bij het bezoekerscentrum.

Meer te te doen in Nijmegen

Foto 2. Vaar over de Waal, een van de mooiste stukjes natuur in Nijmegen. Foto: Pannenkoekenboot Nijmegen.

Laatst gewijzigd: 2020-10-20 11:18:04 · Gepubliceerd: 2010-06-02 14:10:34 - 9518