1

Natuurlijk Nijmegen

Tips voor een dagje natuur in en om Nijmegen

Wat te doen in Nijmegen? Redactioneel door
Foto 1. Een groene oase in de stad: Stadskruidentuin Nijmegen. En zo zijn er hier nog veel meer duurzame en natuurlijke uitstapjes te beleven! Foto: Stadskruidentuin Nijmegen.

3 juni 2019 bijgewerkt: 26 mei 2023 Natuur Nijmegen, Gelderland Waar moet je heen voor de groenste uitjes? Natuurlijk naar Nijmegen! In en rondom deze Gelderse stad vind je de mooiste parken, de leukste kinderboerderijen en zelfs een natuurmuseum: De Bastei.

Musea

De natuur kun je op verschillende manieren beleven. Buiten, maar ook binnen. Natuurmuseum De Bastei is dé plek om tijdens een regenachtige dag toch te genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Alles over het Gelderse rivierengebied ontdek je in dit museum. Vlak bij het museum ligt het mooie natuurgebied de Gelderse Poort, leuk voor een fietstocht of wandeling. Niet helemaal natuur, maar wel heerlijk groen is historische tuinderij De Warmoes in Lent. Hier zie je hoe vroeger groentes en fruit geteeld werden, vanaf de zeventiende eeuw tot in 1920. Doe ideeën op voor je eigen moestuin, of kom zelf groentes en fruit oogsten!

Kinderboerderijen

Geen grote dierentuin in de omgeving van Nijmegen, maar wel veel gezellige kinderboerderijen. Bij kinderboerderij 't Boerke is het een leuke beestenboel. Ontmoet gezellige geiten, mekkerende schapen, katten en pony's. Midden in het Goffertpark ligt kinderboerderij de Goffert. Hier leren kinderen alles over dieren, natuur en milieu. In het mooie Florapark met zijn hoogteverschillen bevindt zich Dierenweide Kobus. Het leuke aan deze kinderboerderij is dat je bijna alle dieren mag aanraken en aaien. Op de boerderij wonen ook twee pony's en soms kun je zelfs een ritje met ze maken op de ponywagen.

Parken

Het bekendste park van Nijmegen is het Kronenburgerpark. Frank Boeijen zong er zelfs een lied over. Het Kronenburgerpark ligt tegen de oude stadswal. Vanaf het Rondeel naast de Kronenburgertoren heb je een prachtig uitzicht over het hele park met zijn meandervormige vijver, waterval met sprookjesachtige grot, knuppelbrug, volière, hertenkamp en de meer dan 150 soorten bomen! Loop de parkwandeling en bekijk het allemaal van dichtbij. Ook Hortus Nijmegen is een bezoekje waard. Elk seizoen heeft er zijn eigen kleuren. In deze prachtige botanische tuin vol bijzondere planten, struiken en bomen leven ook veel dieren. Je ontmoet er spechten, eekhoorns, karpertjes, spinnen, kikkers, padden, libellen en vlinders. En daarna heerlijk genieten op het mooie terras in de Theetuin.

Meer natuur in en bij Nijmegen

  • Doe mee met een leuke workshop of bewonder het kruidenwinkeltje bij Stadskruidentuin Nijmegen. Een groene oase in de stad, waar je ook wildplukwandelingen op andere locaties in en om Nijmegen kunt boeken.
  • Veel mensen vinden de stekende zwart-gele beestjes heel vervelend. Maar de honingbij is eigenlijk ontzettend handig. Hoe kunnen we anders genieten van het vloeibare goud? Imkerij Immenhof vertelt alles over dit wonder van de natuur. Een wandeling door de tuinen van de imkerij is ook zeker aan te raden!
  • Het bekendste stukje natuur van het centrum van Nijmegen is de Waal. Met de Pannenkoekenboot ontdek je de geheimen van deze rivier. Helemaal leuk: je kunt lekker smikkelen tijdens een rondvaart terwijl de natuur en de stad aan je voorbij glijden.
  • Ietsje verder van het centrum van Nijmegen, maar ook zeker de moeite waard is het Land van Maas en Waal met zijn heerlijkheden. Het verhaal van het Land van Maas en Waal begint hier. Een verhaal van kastelen, heren en ridders. Een verhaal van sporen in het landschap, mooie vergezichten en bijzondere dieren en planten. Ga voordat je begint met een wandeling of fietstocht eerst even langs bij het bezoekerscentrum Bakhuis Leur.

Meer te te doen in Nijmegen

Foto 2. Vaar over de Waal, een van de mooiste stukjes natuur in Nijmegen. Foto: Pannenkoekenboot Nijmegen.

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:08:13 · Gepubliceerd: 3 juni 2019 - 11789