Limburgs mergelstelsel is een ondergronds avontuur

Maastricht Underground   Reportage door
Foto 1. Op ontdekkingstocht in de mergelgrotten! Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos

1 maart 2022 bijgewerkt: 18 april 2023 Cultuur Maastricht, Limburg Onder Zuid-Limburg bevindt zich een labyrint van duizenden gangen: de mergelgrotten. Harde werkers die krijt- en kalksteen uit de grond haalden groeven de gangen, maar zij zijn er nu niet meer. Talloze tekeningen en opschriften zijn stille getuige van al het harde werk dat zij hier verricht hebben. DagjeWeg.NL ging op ontdekkingstocht in de koele krochten van de Sint-Pietersberg.

Begin op de Maas

"Full engine please!", roept de kapitein door de luidsprekers. We zijn aan boord van een rondvaartboot van Rederij Stiphout en zullen eerst een rondvaart maken over de Maas. Een stevig geronk begint en de rondvaartboot glijdt het spiegelgladde water van de Maas op. Een harde wind suist door de haren van de toeristen. Even bukken voor de Servaasbrug en daarna languit genieten op één van de bankjes op het dek. Voor koukleumers is het binnenin het schip ook prachtig. Aan de rechterkant van de Maas slenteren bezoekers door de straten van Maastricht. Links verrijst het Bonnefantenmuseum met zijn opvallende toren. De kapitein vertelt van alles over de toeristische trekpleisters, van ontstaansgeschiedenis tot architect. Ondertussen kijken zwanen het schip verbaasd na.

Boek een overnachting in Maastricht en neem ook de tijd om deze fraaie historische stad verkennen. Hier alvast 8 toffe tips voor een dagje Mestreech.

Sint-Pietersberg

De boot mindert vaart en is aangekomen bij de Sint-Pietersberg. Tijd voor een stevige klim naar boven. Op de helft van de tocht puft een vrouw even uit: "Ik voel mijn kuiten nu al!" Eenmaal boven is het uitzicht over de Maas prachtig! Na een kwartiertje rust haalt de gids ons op voor een mysterieuze reis door de mergelgangen. "De airco staat hier aan!", grapt hij. Koud is het al voor de grotten en het duurt niet lang of de vestjes en jassen worden uit de tas getoverd. In de grotten is de temperatuur altijd elf graden. Nadat de traliehekken met een grote sleutel zijn geopend en de lampen zijn aangestoken, kan het avontuur beginnen.

Tweede Wereldoorlog

Door de winning van mergel is in de loop der eeuwen in de grotten van de Sint Pieter een labyrint ontstaan met meer dan 20.000 gangen. Maar een grot is geen goede benaming voor het prachtige bouwwerk dat zich in de Sint-Pietersberg bevindt. Mergelgroeven is juist, maar ook dit doet eigenlijk geen recht aan het architectonische hoogstandje. Prachtige grotschilderingen sieren de wanden, drie kapelletjes zorgen voor de juiste religieuze sfeer en wie honger heeft zou nog steeds een broodje kunnen bakken in één van de ovens.

Oorzaak van deze metamorfose van de groeven is de Tweede Wereldoorlog. Rondom de bevrijding in 1944 gebruikten duizenden mensen het stelsel als schuilplaats. In die tijd zijn er ook verschillende kinderen geboren. "Frits Beks is de enige die het heeft overleefd. Hij inmiddels al op leeftijd en is hier voor zijn verjaardag nog een keer langsgekomen", vertelt Mark. Er hangt van hem ook een foto in de groeven zoals hij er nu uit ziet, naast een schildering van hem als baby.

Verdwaalde paters

Met groot gemak leidt de gids ons door het 250 kilometer lange mergelstelsel. "Vroeger kwam ik er vaak met mijn vader toen de grotten nog geen beschermd natuurgebied vormden. Hij leerde mij de weg. Toen er een hek omheen werd gezet en er rondleidingen werden gegeven, heb ik me meteen aangemeld als gids!", lacht hij. "Er is nog nooit iemand verdwaald", vertelt de gids. "Nou ja, één keertje dan."

In het jaar 1600 gingen vier paters op ontdekkingstocht in de grotten. "Om niet te verdwalen bonden ze zichzelf vast aan een touw, dat ze vanaf de ingang steeds verder afrolden. Maar de hoeken waren scherp en de touwen scheurden. Er was geen weg meer terug. De paters werden diep in de grotten teruggevonden, zonder vingers." Het gerucht gaat dat of de vingers door het aftasten van de muren zijn afgesleten, of dat de paters door de honger hun eigen vingers hebben opgegeten. Gelukkig hebben wij genoeg licht en een goede gids.

Hard werken

Door het harde werken van de mergelhouwers kunnen wij genieten van deze prachtige ondergrondse tocht. De blokken die zij uit de muren tevoorschijn toverden waren enorm en wogen 1300 kilo per stuk. Dit werk was zo zwaar dat ze per dag niet meer dan twee of drie blokken de groeven uit konden krijgen. Eenmaal bij de uitgang aangekomen smokkelen wij ook stiekem een klein mergelblokje mee naar buiten. Mergelhouwers in de dop!

Goed om te weten

  • Vanaf Maastricht kun je in een klein half uurtje wandelen naar de Grotten Noord. Onze tocht ging door de Grotten Zonnenberg bij Buitengoed Slavante, wat verder weg van Maastricht. Deze tour duurde ongeveer een uur;
  • In de Grotten Zonnenberg is een enorme houtskooltekening van Rembrandts Nachtwacht te vinden, getekend op ware grootte. En een meterslange Mosasaurus die uit het mergel is gekapt. Je komt er langs met een langere tour van bijna twee uur;
  • Niet zo'n fan van lopen? In de Grotten Zonnenberg kun je ook mee met een rondleiding op de step;
  • Bij de Grotten Noord ligt Fort Sint Pieter dat via gangen met de grotten verbonden is. Er zijn handige combitickets voor wie beide wil zien;
  • Wist je al dat je ook aan de westkant van Maastricht een tour onder de grond kunt maken? Daar ligt de ingang naar de Kazematten. Of bezoek er het Schuilkeldermuseum.

Meer grotten?

  • Ook in Valkenburg zijn er mergelgroeven die je kunt verkennen. Maak zelf een kunstwerk van mergel in het grottenatelier!
  • Ga op avontuur in de Fluweelengrot, ook in Valkenburg.
  • Geen grot, maar de Steenkolenmijn in Valkenburg is ook de moeite waard.
Foto 2. Overal in de mergelgrotten onder de Sint-Pietersberg kom je prachtige muurschilderingen tegen. Foto: Maastricht Marketing © Hugo Thomassen
Foto 3. De meeste gangen en plekken zijn hoog en breed, maar niet overal. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos
Foto 4. Hoe hard of zacht is een steen van mergel nou eigenlijk echt? Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos
Foto 5. Op de step door de Zonnenberg grotten. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos

Laatst gewijzigd: 2023-04-18 17:29:10 · Gepubliceerd: 2010-07-20 11:57:37 - 33647

Activiteiten Sint-Pietersberg

Vanaf volgende week te bezoeken

Herfstvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Maak dit najaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

Ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op Gooilust


Ga mee met de boswachter door het Bos van Blaauw en ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op Buitenplaats Gooilust in s-Graveland. Deze twee uur durende wandeling, inclusief een bezoek...

Wadloopsnuffeltocht op Schiermonnikoog


De wadloopsnuffeltocht is bedoeld voor iedereen die wel eens alle facetten van het echte wadlopen wil gaan uitproberen.

Avondwandeling Schiermonnikoog


Nachtleven, eilander legendes en misschien wel de mooiste sterrenhemel van Nederland...

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Natuurwandeling met eilandgids Folkert Abma


Eilandgids Folkert Abma neemt je mee op een stevige wandeltocht langs een afwisselende route op Schiermonnikoog. Folkert is geboren en getogen op Schiermonnikoog. Vanaf zijn vroege jeugd is hij...

Smederij Museum Vaartocht Nieuwkoopse Plassen


Ga mee met de smederijtocht! Geniet van de herfstkleuren als we met de Blauwjantje de Nieuwkoopse Plassen op varen, laat je onderdompelen in de geschiedenis van turf en leer meer over het smederij...

Vaartocht bij volle maan in de Nieuwkoopse Plassen


Tijdens deze nachtelijke vaartocht geniet je van de rust op de plas en het landschap onder de volle maan.

Nu te bezoeken

Ontdek Fort Nieuwersluis


Bezoek Fort Nieuwersluis en kom thuis met een hoofd en hart vol verhalen. Ervaar het leven in de commandopost uit de Koude Oorlog en neem een kijkje in de munitiekelder en ontdek de boeiende...

Rondleiding met gids op Fort bij Spijkerboor (incl. entree)


Bekijk Fort bij Spijkerboor van binnen en van buiten met een gids! Tijdens de rondleiding bezoek je ook het unieke en originele draaikoepelgeschut.

Buiten uitbuiken wandeling Dintelse Gorzen


Even buiten uitbuiken rond de feestdagen en lekker wandelen door de Dintelse Gorzen!

Vanaf morgen te bezoeken

Expeditie naar vogeleiland Griend


Breng een exclusief bezoek aan vogeleiland Griend! Tussen Vlieland en Terschelling ligt vogeleiland Griend. In het voorjaar worden er duizenden sterns en meeuwen geboren, zelfs de lepelaar heeft er...

Struinen langs kwelder, duin en strand


Op laarzen of hoge wandelschoenen lopen we vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp.

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Zeehondentocht met zandplaatexcursie (Silverwind)


Vlak voor laag water vertrekt deze zeehondentocht vanaf de veersteiger om tussen de zandbanken door te varen. Na ongeveer een uur varen kun je van boord om onder leiding van een gids op een...

Herfstvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Maak dit najaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

Kerkenpad Schiermonnikoog


Een wandeling langs en een bezoek aan de kerken van Schiermonnikoog

Leer het eiland fietsend kennen


Eilander Thijs de Boer neemt u graag mee op deze fietsexcursie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het dorp en de gevarieerde landschappen van het eiland, vol bijzondere planten en dieren.

Strandpalenwandeling om de west


Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers je alles over strandpalen en brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt.

Op stap met de boswachter op de Sprengenberg


Wil je meer over de natuur en de geschiedenis van De Sprengenberg weten? Onze boswachter vertrekt elke woensdag van 12 juli t/m 27 september om 11:00 uur bij Herberg de Pas. Ga mee en ontdek meer...

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Boswachterexcursie 'Beheer Brunssummerheide'


Glooiende heuvels vol paarse heide, dromerige vennetjes, mystiek hoogveen: op de Brunssummerheide vind je het allemaal. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Om het gebied zo mooi en afwisselend te...

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.

Nazomervaartocht in Botshol


Kom nazomeren in Botshol! Geniet met de wind in de haren op een deinende boot van dit typische Hollandse laagveengebied.

OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen


Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

Beleef het mysterie van Fort bij Abcoude


Verscholen achter een groene wal ligt het allereerste fort van de Stelling van Amsterdam. De dikke deuren van de kazerne zijn alle dagen potdicht, maar samen met een fortengids mag jij een kijkje...

Binnen enkele weken te bezoeken

Chieko Collective


NMF Kamermuziekfestival: Chieko Collective speelt in het Plofhuis bij Fort Uitermeer Het middelpunt van het Chieko Collective is celliste en zangeres Chieko Donker Duyvis. Een musicus pur...

Doppler Duo (harp & altviool)


NMF Kamermuziekfestival: Doppler Duo (harp & altviool) speelt op Fort Nieuwersluis. Sinds 2016 vormen Rinde Yildiz (altviool) en Michelle Verheggen (harp) het Doppler Duo. Die naam is...

Barokmuziek met Consort of Voices om 13:00


NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk. Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit...

High Tea en muziek van het Eudora Kwartet


Zoals Fort Nigtevecht de hoofdstad Amsterdam moest beschermen tegen de vijand, beschermt het Eudora Kwartet de muziek van vrouwelijke componisten. De vier leden van het kwartet wonen in Nederland,...

Anna Petrovitsch & Emily van Baaren


NMF Kamermuziekfestival: Anna Petrovitsch (harp) & Emily van Baaren (viool ) spelen op Fort Uitermeer Harpiste Anna Petrovitsch neemt regelmatig deel aan prestigieuze competities. En met...

Barokmuziek met Consort of Voices om 15:00


NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit...

Anton Spronk Duo (viool & cello)


NMF Kamermuziekfestival: Anton Spronk Duo (viool & cello) spelen op Fort Nieuwersluis. De "Innerlijke burcht" (Castillo interior) van Teresa van vila (1515-1582) beschrijft de geestelijke...

Bang Percussion Trio


NMF Kamermuziekfestival: Bang Percussion Trio speelt op Fort Nigtevecht. BANG...De stokken tikken virtuoos tegen de houten staven en metalen klokken. Met ritmische klanken en mysterieuze...

Stoere band: crossover-groep Brewed


NMF Kamermuziekfestival: Brewed speelt op Fort Uitermeer In een stoer torenfort klinkt een stoere band: crossover-groep Brewed bestaat uit viool, cello, contrabas en gitaar. Benjamin de Boer...

Wervelend Muziekensemble TROMPO


Het nieuwe ensemble T R O M P O legt zich toe op de muziek van nu. De drie musici ontmoetten elkaar tijdens hun studies in het plezier van samen muziekmaken. Ze verleggen de grenzen van hun...

Duo Giulio Greci & Stefano Bruno


NMF Kamermuziekfestival: Duo Giulio Greci & Stefano Bruno spelen op Fort Uitermeer. Giulio Greci (viool) en Stefano Bruno (cello) zijn als duo de trotse winnaars van het Grachtenfestival...

Merel Vercammen & Ties Mellema


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Merel Vercammen & saxofonist Ties Mellema spelen op Fort Uitermeer Violiste Merel Vercammen speelt een bijzonder programma met saxofonist Ties Mellema....

Violiste Rua 't Hart om 13:00


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Rua t Hart. Inmiddels met haar masterdiploma op zak is ze een veelzijdige musicienne op zowel moderne als barokviool. Ze speelt onder andere in het prijswinnende...

High Tea en muziek van het Felix Quartet


NMF Kamermuziekfestival: Geniet van een high Tea en muziek van het Felix Quartet op Fort Nigtevecht In het monumentale fort, Unesco Werelderfgoed, klinkt vandaag een cultureel monument: het...

Merel Vercammen & Ties Mellema om 15:00


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Merel Vercammen & saxofonist Ties Mellema spelen op Fort Uitermeer Violiste Merel Vercammen speelt een bijzonder programma met saxofonist Ties Mellema....

Violiste Rua 't Hart om 15:00


NMF Kamermuziekfestival: Violiste Rua t Hart. Inmiddels met haar masterdiploma op zak is ze een veelzijdige musicienne op zowel moderne als barokviool. Ze speelt onder andere in het prijswinnende...