1

'Teylers Museum wordt Werelderfgoed'

#Teylers Museum op Voorlopige #Werelderfgoedlijst UNESCO

Teylers Museum Nieuws door

archief oud artikel 12 november 2010 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Het Teylers Museum in Haarlem is op de Voorlopige Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. De Nederlandse Commissie Herziening voorlopige lijst Werelderfgoed heeft het kabinet geadviseerd om het museum op te nemen.

Dat meldt het museum op zijn Twitterpagina met de volgende woorden: "We did it! Teylers Museum staat op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed van #Unesco".

'Kansen beperkt'

Het Teylers was in eerste instantie niet zo zeker over de plaatsing. "Er staan eigenlijk geen musea op de #UNESCO werelderfgoedlijst. Kansen voor Teyler zijn dus beperkt. Straks uitslag!", twitterde het museum drie uur voor dat het bekend gemaakt werd.

De Voorlopige Lijst is een nationale voorselectie van natuur- en culturele erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde, die kansrijk zijn voor een voordracht voor de Werelderfgoedlijst. UNESCO vraagt iedere lidstaat van het Werelderfgoedverdrag om zijn lijst iedere tien jaar te herzien.

Voorlopige Lijst

Naast het Teylers Museum staan op de Voorlopige Lijst: het Bonaire Marine Park, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, de Maatschappij van Weldadigheid, de Van Nellefabriek, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, het Plantagesysteem van West Curaçao en het Sanatorium Zonnestraal.

Afvallers zijn de Afsluitdijk, het Binnenhof in Den Haag, de Bollenstreek, de binnensteden van Delft en Breda, de Friese Elf Steden en Panorama Mesdag in Den Haag.

Volg DagjeWeg.NL op Twitter

Welke UNESCO Werelderfgoederen staan op de huidige Nederlandse lijst?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 november 2010 - 376