Rondje driedubbel D in Gelderland

Doesburg |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ontdek Doesburg, Dieren en Deventer

14 juli 2011 Cultuur Doesburg, Gelderland Soms is een stad niet groot genoeg om er een dag lang rond te slenteren. Maak daarom eens een extra groot rondje naar wat kleinere plaatsen in de buurt. Deze week rondje driedubbel D: Doesburg, Doetinchem en Dieren. Proef de authentieke Doesburgsche mosterd, leef je uit in De Spelerij, of eet je buik rond op het Pannekoekschip.

Cultuur

Zowel Doesburg als Doetinchem hebben op cultureel gebied genoeg te bieden. In Doesburg vind je bijvoorbeeld het Fruitmuseum 't Olde Ras. In de museumtuin zijn meer dan 1.500 fruitsoorten te vinden. Van simpele appels en peren, tot Japanse dwergkeeën en mispellen. Eet smakelijk! Doesburg is vooral trots op het kleine museum De Roode Toren. Beleef de geschiedenis van deze stad in bijvoorbeeld een nagebouwde kruidenierswinkel. In Doetinchem neem je een duik in de geschiedenis van het openbaar vervoer in het Openbaar Vervoer Museum. Van treinen, trams en bussen op schaal nagemaakt tot aan conducteursuniformen, kaartjes en andere gebruiksvoorwerpen uit de wereld van het ov. Dat vind je hier allemaal. Het grootste museum van Doetinchem is het Stadsmuseum. Centraal staat het thema Doetinchem voor de oorlog, want toen zag de stad er heel anders uit.

Kids

Even de benen strekken na al deze informatie? Kinderen opgelet! Wat dacht je van Binkie Speelparadijs in Doesburg? Een rodelbaan, spookhuis en klimwanden maken een dagje Gelderland hartstikke avontuurlijk. Creabea's gaan aan de slag in De Uitvinderij in Dieren. Ze kunnen hier plastic buigen, figuurzagen en metaal bewerken met echt gereedschap. Bijkomen doen ze daarna in De Spelerij, die er heel anders uitziet dan je gewend bent van een speeltuin. Honger gekregen van al dat spannends? In het centrum van Doetinchem ligt op de Oude IJssel 't Pannekoekschip. Vroeger werd dit schip gebruikt als binnenvaartschip om te varen op de ondiepe Franse kanalen. Nu is het een gezellige plek om je buikje rond te eten met ambachtelijk gebakken pannenkoeken.

Must-see

Tijdens je rondje langs Doesburg, Doetinchem en Deventer zijn er ook een paar plekjes die je echt niet mag missen. In Doesburg is dat de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Doesburg staat namelijk bekend om haar typische mosterd en in deze fabriek kun je zien hoe het gemaakt wordt. En je kunt een potje mee naar huis nemen. Authentieke, handgemaakte boerenmosterd, die de fabrikant met oude afvulapparaten verdeeld over de klaarstaande potjes. Een kaasje, wat pittige Doesburgsche mosterd en dan kan een wijntje natuurlijk niet uitblijven. Bezoek Domein Hof te Dieren, dat is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Geniet hier van de heerlijkste wijnen en ontdek het proces van wijnmaken, van druif tot glas.

Hotels

Verliefd geworden op deze prachtige Gelderse steden en wil je de volgende dag nog een keer terug naar je favoriete plek? Blijf dan overnachten en boek een hotel! DagjeWeg.NL heeft genoeg idee├źn. Na een drukke dag kom je helemaal tot rust in Hotel Villa Ruimzicht, net buiten het centrum van Doetinchem. Het hotel bevindt zich in een prachtig monumentaal pand, wat vroeger een internaat was. Nu is het helemaal omgebouwd tot luxe viersterrenhotel. Zin in nog wat Doesburgsche mosterd? Slaap dan een nachtje in Hotel Doesburg. Het hotel beschikt over een restaurant met een prachtig uitzicht over rivier de IJssel. Vlakbij het treinstation van Dieren vind je het Huis met de Leeuwenkoppen, een prachtig appartement met twee verdiepingen, een dakterras en een badkamer met bubbelbad. Dat wordt genieten! Ook op Kasteel Slangenburg in Doetinchem kun je overnachten. In dit historische gebouw voel je je meteen een prinses of een landheer.

Vind nog veel meer uitjes in Doetinchem, Doesburg en Dieren.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:42:05 · Gepubliceerd: 2011-07-13 11:48:55 - 7484