Leuke dagjes uit voor op Tweede Kerstdag

Dagje uit? Dit is er allemaal te doen op Tweede Kerstdag

Dagje uit in de kerstvakantie Redactioneel door
Foto 1. Zelf marshmallows roosteren boven een vuurtje tijdens Winter aan de Kade in het Maritiem Museum. Foto: Maritiem Museum Rotterdam © Marco de Swart

archief oud artikel 25 december 2023 Toerisme Landelijk Zin in een winters dagje uit tijdens de kerstdagen? Onderstaande uitjes zijn allemaal open op Tweede Kerstdag! Van bijzondere kerstevenementen met een extra feestelijke sfeer tot gezellige uitjes speciaal met kinderen. Fijne kerstdagen!

Oer-Hollandse winterdag

ARNHEM - Als de schemer valt en het vroeg donker is, dan is het extra gezellig in het Nederlands Openluchtmuseum. Geniet samen van de ouderwetse winter in het sfeervol verlichte museumpark en doe mee met verschillende winterse activiteiten. Bezoek de Winterkermis op het Entreeplein, de knusse wintermarkt op het Zaanse Plein, volg op het Kindererf de lichtjesroute langs verschillende feesten, leef je uit op de rolschaatsbaan en maak een ritje in de nostalgische tram. Voor de echte waaghalzen ligt in het donkerste stuk van het museum het Witte Wievenpad. Wie durft? Of maak iets moois voor thuis in de Ambachtenwerkplaats. Lees meer over de winter in het Openluchtmuseum.

  • Het Nederlands Openluchtmuseum is op Tweede Kerstdag open van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Foto 2. Maak je eigen lichtje op het Kindererf. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Kerst aan het water

ROTTERDAM - Honderden lichtjes weerkaatsen in het water bij het Maritiem Museum Rotterdam. De warme chocolademelk en glühwein staan al op je te wachten en vuurtjes knetteren, klaar om er marshmallows boven te roosteren. Het is namelijk Winter aan de Kade bij het museum. De museumhaven is prachtige versierd en binnen ontdek je de maritieme wereld van nu, vroeger en de toekomst. Neem een kijkje in de smederij, doe mee met een workshop op een schip en maak een winterse rondvaart.

Foto 3. Bezoek de feestelijk verlichte museumhaven, waar bijzondere gastschepen liggen. Foto: Maritiem Museum Rotterdam © Theo de Man

Winter in GaiaZ00

KERKRADE - Bezoek de dieren van GaiaZOO tijdens deze donkere dagen. Hier maak je in één dag een wereldreis langs allerlei dieren. Tijdens je wandeling door een glooiend heuvellandschap ontmoet je bijzondere diersoorten als rode panda’s, veelvraten, giraffen en gorilla’s. Breng ook zeker een bezoek aan limburgHUIS, waar je oog in oog staat met diverse bedreigde diersoorten van eigen bodem.

  • GaiaZOO is op Eerste en Tweede Kerstdag open van 10:00 uur tot 16:00 uur. Ga je vroeg? Bestel met je tickets dan ook meteen een lekker GaiaOntbijt.

Foto 4. Ontmoet naast koning leeuw ook heel veel andere dieren in GaiaZOO. Foto: GaiaZOO

Winter in de middeleeuwen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vier de winter in de prehistorie, bij de Romeinen en in het middeleeuwse stadje Gravendam. Tijdens Vier de Winter worden alle gebouwen, boerderijen en hutten van Museumpark Archeon bewoond en volledig winters ingericht, met knapperige haardvuren. De bronsgieter werkt hard aan z'n bronzen voorwerpen en en bij de jagers en de hunebedbouwers zie je hoe ze vuur maken. In de middeleeuwen kun je een kaarsje en een vilten armbandje maken. Of leer vechten met een zwaard en schiet met een boog. In het middeleeuwse klooster treedt een goochelaar op. Een tovenaar tovert met de tijd en op de ijsbaan zwier je weg op de (gehuurde) schaatsen.

  • Op Eerste en Tweede Kerstdag is Archeon open van 10:30 uur tot 16:30 uur.

Foto 5. Ontmoet de bewoners uit verschillende tijden en ga lekker schaatsen in Archeon. Foto: Museumpark Archeon

Op de lange latten

RUCPHEN - Had je gehoopt op een mooie witte laag sneeuw, maar werkt het weer niet mee? Zoek de sneeuw dan zelf op bij een skihal waar je geen verse sneeuw nodig hebt om de lange latten onder te binden. Veel skihallen zijn op Tweede Kerstdag geopend, bijvoorbeeld SnowWorld Rucphen, waar je meteen de unieke wintersportsfeer voelt. Typische wintersporthuisjes, dennenbomen, sneeuw, ijs en een nachtblauwe hemel vormen een sfeervol decor voor snowboarders en skiërs. Suis als een pro over de kraakverse sneeuw, of volg een proefles in de beginnerspiste. Hier vind je sneeuwpret voor elk niveau.

  • SnowWorld Rucphen is op Tweede Kerstdag open van 09:00 uur tot 22:00 uur en op Eerste Kerstdag van 9:00 uur tot 18:00 uur.

Foto 6. Sneeuwpret bij SnowWorld! Foto: SnowWorld © Meijs

Ontmoet de gekste dieren

VLISSINGEN - Even de kou ontvluchten? Stap dan eens binnen in de wondere wereld van Reptielen Zoo Iguana en sta oog in oog met de exotische bewoners. Hier kruipen echt de gekste dieren rond zoals schorpioenen, vogelspinnen, gifkikkers en een van kleur verschietende kameleon. Iguana vangt dieren op die niet meer terug kunnen naar de natuur en hier kun je ze van heel dichtbij bekijken. In de babykamer zie je voor je neus hoe eieren worden uitgebroed en hoe de jonge dieren worden verzorgd.

  • Iguana is op Tweede Kerstdag open van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 7. Ooit een gifgroene kikker van zo dichtbij gezien zodat je al zijn oranje tenen kunt tellen? Het kan bij Iguana. Foto: Reptielen Zoo Iguana

Magische kerstdag tussen de sprookjes

ENKHUIZEN - Op zoek naar een magische kerstdag met de kinderen? Dan is Sprookjeswonderland een echte topper. Je stapt er namelijk in een magisch Sprookjeswinterland, waar overal lichtjes branden als sterretjes, zelfs de kabouters prachtig versierde kerstboompjes hebben en de kerstman in een van de sprookjeshuisjes is komen wonen. Het feest begint al bij de ingang, waar een gigagrote kerstboom staat van wel 15 meter hoog. Ontdek de sneeuwmannen in het park, neem een kijkje in de toekomst bij de waarzegster en zing mee met de bewoners van Berenwinterland. Er is genoeg te beleven in Sprookjeswinterland!

  • Sprookjeswonderland is op Tweede Kerstdag open van 11:00 uur tot 18:30 uur.

Foto 8. In welk huisje woont de kerstman? Sprookjeswinterland is een sprookje... Foto: Sprookjeswonderland, deel uit de poster voor Sprookjeswinterland

Dit vind je vast ook leuk

Foto 9. Zelf marshmallows roosteren boven een vuurtje tijdens Winter aan de Kade in het Maritiem Museum. Foto: Maritiem Museum Rotterdam © Marco de Swart

Laatst gewijzigd: 2023-12-25 14:47:48 · Gepubliceerd: 2015-12-24 13:35:45 - 131849

Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam

Nu te bezoeken

Bestemming havenstad


Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Offshore Experience


Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...