Wat is er te doen met Pasen 2016?

De leukste uitjes voor Pasen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tien tips voor Eerste en Tweede Paasdag

14 maart 2016 Natuur Landelijk De uitbundig gekleurde eieren en verse croissantjes voor de paasbrunch lachen je in elke supermarkt toe. En de paashaas is in iedere vorm alweer gespot, van ludiek plakje kaas tot een paashaas van roomboter. Maar gaan we echt alleen maar eten tijdens de paasdagen? Heerlijk natuurlijk, maar wat is er meer te doen met Pasen? Nou, een heleboel! DagjeWeg.NL zocht tien leuke uitjes voor je uit.

Foto 1. Paaspret in Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Foto: Frank Bedijs

Blind de paashaas achterna

NIJMEGEN - Paaseieren zoeken een makkie? In het muZIEum in Nijmegen is de jacht op paaseieren een stuk intensiever dan de gemiddelde zoektocht in de achtertuin. Kinderen gaan hier in het pikkedonker op zoek naar eieren, onder leiding van een blinde of slechtziende gids. Een bijzondere ervaring, die inzicht geeft in het dagelijks leven van een blinde of slechtziende. Wie een paasei vindt, mag deze na de rondleiding beschilderen. Maar ook hierbij ben je slechtziend, door een speciale bril. Weet je het ei dan ook mooi te beschilderen?

Pasen lijkt een beetje in het water te vallen. Bekijk snel deze indoor uitjes!

Lammetjes, natuurlijk lammetjes!

KAMERIK - De Lammetjesdag op boerderij De Boerinn is een bekend evenement in de wijde omgeving. Geen wonder, want op 26 maart en Tweede Paasdag kun je naar hartenlust knuffelen met lammetjes. Maar ook spelen in de zandbak, een ritje maken op een pony of ezel en de mooiste paascreaties knutselen. Kinderen zijn hier de hele dag zoet! En op het terras van Boerderij De Boerinn geniet iedereen - hopelijk in een mooi lentezonnetje - van lekker eten en drinken.

Hier vind je meer lammetjes.

Paaspret voor kaboutertjes

OSPEL - De paashaas hupst op Eerste Paasdag rond in de Groote Peel. Om precies te zijn bij de kabouterpicknickplek. Hier heeft de vrolijke flapoor heel veel eieren verstopt en alle kinderen mogen helpen zoeken tijdens dit Kabouterfeest! Natuurlijk lopen ze het hele Kabouterpad af, met kaboutermuts en knapzak. Deze leuke wandeling kun je bijna elke dag starten bij Bezoekerscentrum De Pelen, dus ook een leuke tip voor een andere dag. Dan zonder paashaas natuurlijk!

Bescheiden theepartijtje op het water

LEIDEN - Verken de mooie stad Leiden vanaf haar grachten in het paasweekend. Bootjes en Broodjes verwelkomt gasten aan boord met een zogenaamde mini-tea. Lekkere hapjes en een kopje thee maken een rondvaart door Leiden nog leuker! Je mag ook meevaren zonder een mini-tea te boeken. Met een beetje geluk kan de overkapping van de boot eraf en vaar je lekker in het lentezonnetje.

Preview op Pampus

MUIDEN - Pas op 1 april gaat het nieuwe seizoen van start op Forteiland Pampus. Maar wie staat trappelen kan in het paasweekend al de oversteek wagen! In het opgeknapte Pampus Paviljoen 1874 staat een paasbrunch op het menu, speciaal voor deze Pampus Preview. Iets te eten is geen overbodige luxe, want op het programma staat een eierrace en een zoektocht naar eieren in de 75 ruimtes van het fort. Daar kun je wel wat energie voor gebruiken! Kaarten vooraf bestellen en een plekje reserveren op de veerboot wordt aangeraden. Dus plan dat uitje meteen in voor Pasen.

Het verhaal van Pasen

HEILIG LANDSTICHTING - Waarom vieren we eigenlijk Pasen? En wat is het ware verhaal achter deze vrije dag? In Museumpark Orientalis deelt verteltheater Netty Gebbing het verhaal, gezien door de ogen van Maria Magdalena. Ook kunnen bezoekers tijdens het paasweekend aansluiten bij een thema-rondleiding. Naast dit stukje historie om van te leren, is ook veel te doen in het museumpark. Kuikentjes maken van wol of wandelen met een ezel. En geen zin om thuis de tafel te dekken? Meld je dan aan voor de paasbrunch.

Paasklompjes beschilderen

ENKHUIZEN - Op je paasbest naar het Zuiderzeemuseum Enkhuizen voor een flinke portie paaspret! Het buitenmuseum is na een lange winter weer open en voor de gelegenheid springen er in het paasweekend een paar vrolijke paashazen rond. In het knutselatelier gaan kinderen aan de slag met een paasklomp, een paaskuiken of een paasschilderij. Door de paasspeurtocht te volgen, leren ze het buitenmuseum van een andere kant te bekijken. En aan het einde wacht een beloning voor elke speurder.

Prijs voor de beste speurneus

HELVOIRT - Ook Duinoord in het Brabantse Helvoirt beloont fanatieke speurders! Samen met de paashaas zoeken grote en kleine kinderen de speeltuin af naar paaseieren. Maar let niet alleen op de eieren, want wie een gouden paashaas vindt, wint een prijs! En natuurlijk mag iedereen lekker spelen in de mooie binnen- en buitenspeeltuin, het klimbos en de laserschietbaan. in de horecastraat mag je onbeperkt smullen van onder meer soepen, broodjes, pizza's, pannenkoeken, friet, grill en desserts.

Paasbrunch bij de Theefabriek

HOUWERZIJL - Omarm een traditie in De Theefabriek. Op Eerste Paasdag schuif je hier aan voor een paasbrunch. Ambachtelijk gebakken brood, bolletjes en suikerbrood staan op tafel, naast scrambled eggs, saucijsjes en witte bonen in tomatensaus. Na de lekkere brunch gaan alle gasten mee naar het bezoekerscentrum Nationaal Park Lauwersmeer, waar enthousiaste vrijwilligers graag meer vertellen over het natuurgebied.

Vind het koninklijke ei

BAARN - Schitterend zijn ze, niet te missen zou je denken. Maar toch is het nog een hele uitdaging om één van de twintig gouden eieren in de tuinen van Paleis Soestdijk te vinden. Voor het Paasfestijn 2016 op Tweede Paasdag liggen er op deze koninklijke locatie meer dan 16.000 eieren verborgen. Wie weet ze te vinden? En wie weet de hand te leggen op een gouden exemplaar? Wie moe is van het zoeken, kan zich laten schminken en lekker knutselen in de Watertoren.

Bekijk alle uitjes voor Pasen voor nog meer inspiratie. Veel plezier!
Foto 2. Klaar voor Pasen? Foto: Pexels.com
Foto 3. Forteiland Pampus is het paasweekend open! Foto: Pampus
Lammetjesdag bij Boerderij De Boerinn in Kamerik. Foto: De Boerinn
Speuren naar paaseieren in Duinoord.
Geniet van een paasbrunch bij de Theefabriek.
Zoek het gouden ei op Paleis Soestdijk. Foto: Paleis Soestdijk

Laatst gewijzigd: 2016-07-28 11:28:16 · Gepubliceerd: 2016-03-08 14:52:53 - 16065