Heerlijk wegdromen tijdens een winterwandeling

Meer uitjes in de natuur |  
Redactioneel door
Foto 1. Nationaal Park Dwingelderveld. Foto: Natuurmonumenten © Erik Bethlehem.

Trek je wandelschoenen aan en verwonder je over de schoonheid van Nederland

20 december 2021 Natuur Landelijk De winter levert de meest adembenemende plaatjes in de natuur op. Dus pak je verrekijker, trek je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Wij geven je vijf tips voor de mooiste winterwandelingen. De bezoekerscentra waar sommige wandelingen starten zijn op dit moment dicht, maar de paaltjes wijzen je nog steeds de weg.

Een oase van rust

OSSENZIJL - Uitgestrekte rietlanden, bloemen en moerasbossen. Het cultuurlandschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden vormt een oase van rust. Dit is dé plek om kennis te maken met de aalscholver en zilverreiger. Als je geluk hebt, kom je ook otters tegen. Liever een route? Start dan bij Bezoekerscentrum De Wieden en volg het ongeveer drie kilometer lange Natuurpad Weerribben. De rode paaltjes leiden je door alle soorten landschappen van dit gebied, eigenlijk de Weerribben in het klein! Onderweg kom je ook infopanelen tegen.

Urenlang wandelen door glooiende heidevelden

NIJVERDAL - Wandel door glooiende heidevelden en bossen en kom meer te weten over de geologie en historie van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. In het prachtige natuurgebied van maar liefst 35 vierkante kilometer raak je niet uitgekeken. Urenlang wandelplezier gegarandeerd! Ook een leuk wandelgebied voor kinderen, want vanaf Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vertrekken speelse routes als de speelbosroute of het dierenvriendjespad.

Op de grote stille heide

RUINEN - Vogelliefhebbers opgelet! Neem je verrekijker mee tijdens een stevige lange winterwandeling in Nationaal Park Dwingelderveld. De kans is groot dat je de klapekster of een passerende ruigpootbuizerd tegenkomt. Zorg voor goede waterdichte schoenen of trek laarzen aan en ga op stap door de grote stille heide, langs tientallen vennen en over hoge zandruggen. Wie weet kom je de herder met zijn hond en schaapskudde tegen. Of zie je een slang snel weg kronkelen, want in dit gebied leven werkelijk álle Nederlandse slangensoorten.

Ontmoet de kabouters

NUNSPEET - Volg de kabouters en ontdek de schoonheid van de Veluwse bossen. Volg vanaf Bezoekerscentrum Nunspeet de kleurrijke kabouters, die de weg wijzen langs een wandelpad van ongeveer één kilometer. Hier en daar wil er nog wel eens een boomwortel uit het pad steken dus kijk goed uit waar je loopt. Onderweg lekker speuren in de natuur en klimmen over een omgewaaide boom. En dan met rode wangetjes weer naar huis.

Ga op vogeltour

LAUWERSOOG - Beeld je eens tienduizenden kol- en brandganzen langs het water in. Zie je het voor je? In de winter leven deze en andere vogels overal langs Nationaal Park Lauwersmeer. Wie op een mooie winteravond rond de schemering naar dit gebied gaat kan genieten van de duizenden luid gakkende ganzen, die laag overvliegend een veilig heenkomen op het Lauwersmeer zoeken. Onvergetelijk. Met je verrekijker in de aanslag kun je hier ook steltkluten, lepelaars en zelfs grauwe franjepoten observeren. Maar het meest onvergetelijk is het wanneer je de zeearend spot die hier al een aantal jaren broedt.

Meer prachtige natuurparken

Foto 2. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Foto: Natuurmonumenten © Herman Veerbeek.
Foto 3. Sallandse Heuvelrug. Foto: Natuurmonumenten © Max Albers.
Foto 4. Konikpaarden in de mist in Nationaal Park Lauwersmeer. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. Nationaal Park Weerribben-Wieden. Foto: Natuurmonumenten © Bert van der Stelt.

Laatst gewijzigd: 2022-01-24 15:47:15 · Gepubliceerd: 2016-11-25 10:55:24 - 6113