100 jaar De Stijl: kunst & cultuur tips voor een leuk dagje uit

De Stijl |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Dompel jezelf onder in de wereld van Mondriaan en Rietveld

6 mei 2017 Cultuur Landelijk Rood. Geel. Blauw. Deze drie kleuren doen je meteen denken aan het wereldberoemde schilderij van Piet Mondriaan met ruitvormig geschilderde vlakken. Het zijn ook de kleuren die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kunstenaarsbeweging De Stijl, vernoemd naar het tijdschrift De Stijl dat Theo van Doesburg in 1917 in Leiden oprichtte. De belangrijkste leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár en Bart van der Leck. Welke impact heeft deze kunststroming op ons land gehad? Dat kun je alleen maar ontdekken door het zelf te ondervinden. Dompel jezelf onder in het feestjaar Mondrian to Dutch Design. Wij geven tips voor een cultureel dagje uit.

Foto 1. Gerrit Rietveld, Red and Blue Chair, 19191950, coll. Stedelijk Museum Amsterdam en Elsworth Kelly, Blue and Red Rocker, 1963, coll. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Stedelijk Museum Amsterdam.

Geboortestad van De Stijl

LEIDEN - In de geboortestad van De Stijl barst het vanzelfsprekend van de activiteiten. Zo slaap je van 2 tot en met 4 juni in het OpenluchtHotel in Stijl. Geniet van unieke STIJLkamers ontworpen door kunstenaars en breng de nacht door onder de Leidse sterrenhemel.

Meer culturele uitjes in Leiden

100 jaar De Stijl in Amersfoort

AMERSFOORT - In de Kunsthal KAdE opent van 6 mei tot en met 3 september de nieuwe tentoonstelling De Kleuren van De Stijl. De focus ligt op het kleurgebruik van de verschillende Stijl-kunstenaars waaronder Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

Meer STIJL-volle uitjes in Amersfoort

  • Kunstvaartroute De Stijl. Ontdek de kunst in de Amersfoortse grachten vanaf een bootje.
  • Laat je inspireren in het Mondriaanhuis, het huis waar Piet Mondriaan de eerste jaren van zijn leven werkte. In het Doe-het-zelf-atelier creëer je je eigen kunstwerk!
  • Bekijk Amersfoort door de ogen van Mondriaan tijdens een wandeling met Amersfoortse gids.

De invloed van Rietveld tijdens de wederopbouw

UTRECHT - Leuk weetje: Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden letterlijk op fietsafstand van elkaar geboren. Fiets langs de geboortegrond en verdiep je in de levens van deze beroemde kunstenaars. Onderweg kom je onder andere langs het Centraal Museum, het Rietveld Schröderhuis en het Mondriaanhuis. Maar ook het graf van Rietveld en verschillende villa's ontworpen door Rietveld en Van ’t Hoff liggen op de route. De route is gratis te downloaden.

Ontdek De Stijl in Utrecht

In deze musea vind je De Stijl ook terug

Foto 2. In het Mondriaanhuis leer je alles over zijn werk in New York, waar hij de Victory Boogie Woogie maakte. Foto: Mike Bink.

Laatst gewijzigd: 2018-01-09 09:59:21 · Gepubliceerd: 2017-05-05 15:39:36 - 750