Arcadehallen zijn hot. Een dagje gamen doe je hier

Dagje uit in een arcadehal |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Trotseer flipperkasten en racespellen in deze arcadehals en musea

2 november 2020 Toerisme Landelijk Het heeft iets nostalgisch, samen spelletjes doen. Knuffels grijpen, losgaan bij de flipperkast. Je wordt er weer een beetje kind van. Maar dan wel een extreem competitief kind. Of je nou een middagje met vrienden wilt gamen, je broertje wilt entertainen of indruk wilt maken op je date: arcadehallen zijn the place to be. En voor de gamenerds onder ons zijn er ook genoeg leuke game musea.

Foto 1. Speel Guitar Hero en andere games in arcadehal Funland, aan de boulevard in Scheveningen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Funland

Funland in Scheveningen. Niet heel groot, maar wel een toplocatie. Vanaf de boulevard van Scheveningen loop je zo de arcadehal in. In Funland kun je lekker veel samen doen. Jammen met Guitar Hero, de strijd aangaan in een dance battle, tegen elkaar racen op motors; bijna alle spellen zijn duospellen. Voor de hopeloze romantici zijn er ook knuffelgrijpers (leuk om een knuffel voor elkaar te winnen) en air hockey tafels ('nee, kijk, je kunt het beter zó doen'). Er zijn aardig wat schietspellen, maar voor kids zijn er ook genoeg kermis- en sportspelletjes zonder gewelddadige effecten. Voordeel: als je uitgespeeld bent, loop je zo De Pier op voor wat eten. Of maak een rondje in het reuzenrad en geniet van het supermooie uitzicht over de stad en het strand.

Gamestate

Gamestate in Utrecht. Met 1000 vierkante meter aan games is dit één van de grootste arcadehallen van de Benelux. Van klassieke Pac-Man en een ouderwetse flipperkast tot spannende racesimulatoren en een levensgroot Angry Birds. En omdat het zo giga is, vind je er games voor iedereen. Oudere diehard gamers, kleine kids. Of je nou van de old school games bent of liever het nieuwste van het nieuwste uitprobeert: tussen de honderden games zit er sowieso iets voor je tussen. Klaar met gamen? Ga Utrecht in!

Urban Jump & Playground

Urban Jump & Playground in Emmen. Hier kun je helemaal losgaan op verschillende trampolines, maar dit trampolinepark combineert het jumpen met gamen. Er is een jumpzone waar je al jumpend voor een scherm een game speelt en in de lounge vind je arcadegames. Ga de strijd aan in een potje airhockey of pool en sla een highscore op de old school boksbal.

Bonami SpelComputer Museum

Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Lang, lang gelee speelden we met discs en floppy's in plaats van consoles en was een pc een luxe. O, hoe de tijd vliegt. Het Bonami SpelComputer Museum laat oude en nieuwe spelcomputers zien en heeft digitale én analoge computers in de collectie. Je doorloopt de complete tijdlijn vanaf de allereerste spelcomputer tot de nieuwste edities. Uiteraard waag je je hier ook aan een game: non-stop spelen zit bij je entree in. Maak een ritje in een VR-achtbaan en trotseer zo'n vijftig games en flipperkasten in de Arcadehal van het museum.

Dutch Pinball Museum

Dutch Pinball Museum in Rotterdam. Een compleet eigen categorie in de wereld van games: flipperkasten. Grote kans dat je zo'n ding ooit gespeeld hebt op een kermis, in een café of ergens anders. Een spel voor alle generaties! In het Pinball Museum vind je er zo'n honderd stuks, waarvan de oudste uit 1900 komt. Ongeveer negentig kasten uit de locatie mag je ook nog echt bespelen. Bewonder retro exemplaren in unieke thema's en probeer de beste high score neer te zetten. Leuk: met een rondleiding kom je achter het ontstaan van de flipperkast. Eigenlijk best een vreemde uitvinding, dus niet zo gek dat er vaak bizarre verhalen achter schuilgaan.

Nationaal Videogame Museum

Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer. Was dit ooit een warenhuis, nu zijn alle hoeken en gaten van dit oude pand gevuld met echte klassiekers. Pac-Man, Super Mario en alle games van weleer! In de museum vind je honderden spelcomputers van vroeger en nu. Ook ontwikkelingen in artwork en gameplay komen aan bod - én je gamet er zelf op los in free-play mode. In het Game Lab leer je meer over de toekomst van game art en game technology. In de Barcade speel je airhockey, verschillende retro arcade games en plof je neer voor een hapje en drankje.

Meer arcadehallen en dagjes uit

Foto 2. In Utrecht vind je Gamestate de grootste arcadehal van de Benelux, vol klassiekers en nieuwe games. Foto: Gamestate © Darryl Adelaar.
Foto 3. Een arcadehal is leuk voor een date! Als je een beetje tegen je verlies kunt, tenminste. Foto: Gamestate © Darryl Adelaar.
Foto 4. Neem je kind of kleinkind mee naar een arcadehal. Zijn ze met een paar spelletjes uren zoet - en zelf meedoen is stiekem ook heel leuk. Foto: Gamestate © Darryl Adelaar.

Laatst gewijzigd: 2021-02-01 09:28:38 · Gepubliceerd: 2017-05-09 12:35:24 - 7673