Waar kun je in de natuur zwemmen in Gelderland?

Mooie locaties om te zwemmen op de Veluwe

Stranden in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Zoef zo naar de overkant met de kabelbaan op Zeumeren. Foto: Leisurelands

22 juni 2023 bijgewerkt: 26 juni 2023 Toerisme De geur van dennen, vermengd met zonnebrandcrème en zand. Op de Veluwe in Gelderland vind je genoeg plekken om verkoeling te zoeken tijdens de warme zomerdagen. Houd je niet zo van kriebelend zand tussen je tenen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon voor een buitenzwembad gaan. Wij geven vijf locaties waar je lekker kunt zwemmen in Gelderland.

Zandenplas - zwemmen tussen de eeuwenoude bossen

NUNSPEET - Verscholen tussen de eeuwenoude bossen van het Veluwse Nunspeet ligt het heerlijke recreatiegebied en zandstrand de Zandenplas. Kinderen vermaken zich urenlang met het bouwen van zandkastelen, met een strandbal in het water of op de speeltoestellen. Neem een goedgevulde koelbox mee en je hebt er een fantastisch goedkoop dagje uit. Er is ook een kiosk waar je terechtkunt voor een heerlijk verkoelend ijsje, drankje of een bakje friet. De toegang tot de Zandenplas is gratis, voor het parkeren betaal je wel.

Foto 2. Duik in het water bij de Zandenplas. Foto: Leisurelands
Bloedheet? Check deze dagjes uit met warm weer en boek je tickets met korting.

Heerderstrand - schoon zwemmen en spelen

HEERDE - In het Veluwse Heerde brengen vakantiegangers en omwonenden de zomer door op het Heerderstrand wat een slag groter is dan de Zandenplas. Ga voor een heerlijk dagje zandstrand en dobber lekker met je luchtbed op het rustige water van dit prachtige recreatiegebied. Houd je niet zo van zand? Dan kun je er ook voor kiezen om neer te ploffen op de ruime ligweide van het Heerderstrand. Naast het waterplezier dat dit strand biedt zijn er ook vele speeltoestellen waarop de kids zich kunnen uitleven. En voor de lekkere trek kun je terecht bij de kiosk.

Strand Horst - beste surf- en kitesurflocatie

ERMELO - Vanaf de snelweg bij Ermelo en Harderwijk is Strand Horst al duidelijk te zien. De fleurige zeilen van de vele surfers springen als eerste in het oog. Omdat dit strand eigenlijk een meer is met ondiep water is dit een van de beste surf- en kitesurflocaties van Nederland. Je kunt er zelfs surflessen nemen en een surfplank huren. Voor bootliefhebbers is er de jachthaven en een botenhelling op Horst-Zuid waar je met je boot het water op kunt. Uiteraard is Strand Horst ook een heerlijke plek voor een dagje strand. Tussen Ermelo en Harderwijk heb je keuze uit verschillende zandstranden en ligweiden. Daarnaast zijn er talloze horecagelegenheden waar je lekker kunt lunchen of dineren.

Foto 3. Boek een lesje kitesurfen bij Telstar Surfclub of neem een duik op het recreatiestrand. Foto: Telstar Surfclub

Zeumeren - zwemmen en waterskiën

VOORTHUIZEN - Een populaire outdoor-locatie voor dagjesmensen is Recreatiegebied Zeumeren. Op het strand staan verschillende klim- en speeltoestellen voor kinderen en er is genoeg ruimte om heerlijk te spetteren in het water. Ook vind je hier Zeumeren Watersport, waar je kunt waterskiën en wakeboarden. Of breng een bezoek aan Speelparadijs SchatEiland, wat aan het recreatiegebied grenst. Hier beleven kinderen een spannend piratenavontuur.

Foto 4. Gezellige drukte op het strand van Zeumeren. Foto: Leisurelands

Boschbad Apeldoorn - buitenbad voor warme zomerdag

APELDOORN - Zwemmen in het grootste openluchtzwembad van Nederland? Kom dan naar het Boschbad in Apeldoorn. In de maar liefst drie verwarmde baden, een recreatiebad, het wedstrijdbad, peuterbad en waterspeeltuin is het hier heerlijk toeven op een warme zomerdag. Durf jij een spectaculaire duik te nemen vanaf de hoge duikplank? Roetsj van verschillende snelle glijbanen, speel een potje volleybal op een van de beachvolleybalvelden of maak een salto op een airtrampoline. Het is ook mogelijk om bij het Boschbad te midgetgolfen, te voetballen en te tafeltennissen.

Foto 5. Nederland zit vol met fijne afkoelplekjes! Wat dacht je van het grootste openluchtzwembad van Nederland: het Boschbad in Apeldoorn. Foto: Openluchtbad Boschbad © Rob Voss

Bospad Putten - groot buitenzwembad Veluwe

PUTTEN - Liever een buitenzwembad dan een dagje strand? Kom naar Bosbad Putten. Neem een verfrissende duik in het gigantische buitenzwembad met spectaculaire glijbaan en geniet van het zonnetje op de grote ligweide. Voor de kids is er ook nog een heerlijke buitenspeeltuin met een klimpiramide van maar liefst negen meter hoog. Tip: uitgezwommen? Ga dan waterfietsen of kanoën in de mooi aangelegde vijver die ook bij Bosbad Putten hoort.

Meer tips om te doen met warm weer

Foto 6. Maak mooie zandkastelen op het strand van de Zandenplas. Foto: Leisurelands

Laatst gewijzigd: 2023-06-26 15:31:00 · Gepubliceerd: 22 juni 2023 - 24519