1

Bingewatchen als een Oranje: bezoek de filmzaal van Paleis Soestdijk

Thuisbioscoop Bernhard en Juliana tijdelijk open voor publiek

Paleis Soestdijk   Nieuws door
Foto 1. Hier plofte prins Bernhard neer om een filmpje te pakken - het liefst Rambo. Foto: Paleis Soestdijk.

2 januari 2018 Opmerkelijk Baarn, Utrecht Of hij er met een bakje popcorn op schoot zat weten we niet, maar prins Bernhard bracht aardig wat uurtjes in de filmzaal van Paleis Soestdijk door. Hij keek er graag naar Rambo en naar Disneyfilms en de Oranjes gebruikten de privébioscoop om samen familievideo's te kijken. Vanaf 2 januari tot en met 28 januari is de thuisbioscoop open voor publiek. Zelf neerploffen om een filmpje te pakken zit er niet in, maar je kunt wel een rondleiding door de historische filmzaal volgen.

Rondleiding door filmzaal Bernhard en Juliana

Groot is-ie niet, maar de filmzaal in Paleis Soestdijk zit tjokvol geschiedenis en mooie verhalen. Tijdens de rondleiding van twintig minuten ontdek je allerlei leuke weetjes over de koninklijke familie en hun minibios. Het tapijt komt bijvoorbeeld nog van de man die ook achter de iconische look van Theater Tuschinski in Amsterdam zit en de stoelen zijn van ontwerper Willem Hendrik Gispen. Bewonder de ouderwetse projector, de luxe stoelen (vooral luxe voor die tijd, met verstelbare hoofdsteunen en al) en denk je in hoe prins Bernhard en andere royals hier Disneyfilms en Rambo zaten te bingewatchen. Nederlandse premières kregen de Oranjes gewoon thuisbezorgd om privé te kijken - dat scheelde weer een wandeling over de rode loper.

Reserveren is niet mogelijk

Voor de reguliere prijs kun je Paleis Soestdijk bezoeken en een plekje in de rondleiding proberen te bemachtigen. Inderdaad; proberen. De rondleiding is namelijk een tijdelijk extraatje; je kunt je er niet vooraf voor opgeven of een plekje reserveren. Paleis Soestdijk waarschuwt daarom ook dat je niet altijd zeker bent van een plekje. Elke rondleiding duurt twintig minuten en het aantal plekken is beperkt. Ook handig om te weten: de bioscoopzaal is niet goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn.

Openingstijden en prijzen Paleis Soestdijk

  • Van 2 tot en met 28 januari is het mogelijk om tussen 12:00 uur en 16:30 uur de filmzaal te bezoeken op vertoon van een toegangsbewijs voor het paleis.
  • Entree voor Paleis Soestdijk is €13,50 voor volwassenen en €10,- voor kinderen. Kinderen tot en met drie jaar hebben gratis toegang. Een parkeerkaart kost €5,-.
Foto 2. De filmzaal is in jaren niet meer gebruikt, maar nog steeds geheel intact. Foto: Paleis Soestdijk.

Laatst gewijzigd: 2018-01-16 08:53:15 · Gepubliceerd: 2018-01-02 13:15:18 - 848