Reallifesoap in de nestkast - kijk mee!

Beleef de Lente - webcams |  deel via WhatsApp | Nieuws door

In de natuur zijn de lentekriebels niet van de lucht

21 februari 2018 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Normaal gesproken krijgen we daar op de grond niet veel van mee, maar door de webcams van Beleef de Lente kunnen we ongegeneerd gluren in het vogelnest. En daar zijn de lentekriebels niet van de lucht! Kijk mee in het nest van de zeearend, de ooievaar, de ijsvogel of de bosuil en zie hoe de lente zich ontvouwt...

Foto 1. Ook op de steenuil staat de webcam gericht. Foto: Koos Dansen / Vogelbescherming Nederland

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dichtbij een kerkuil of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente.

"Het gaat met zoveel haken en ogen, beren en leeuwen en ups and downs gepaard, dat van ieder paartje voor de webcams een complete speelfilm kan worden gemaakt. Elk broedseizoen is voor al die afzonderlijke vogels een uniek verhaal", zo schrijft Louis van Oort, medewerker Vogelbescherming Nederland.

Nieuwe acteur: de zeearend

Voor het eerst krijgen we ook de kans om het nest van een wel heel imposante vogel mee te kijken. In Nationaal Park De Alde Feanen is een paartje zeearenden driftig op zoek naar de perfecte broedplaats. Kiezen ze voor hun oude nest waar de webcam op gericht staat of gaan ze voor een nieuw onderkomen? Het blijft nog even spannend of alle nieuwsgierige ogen dit voorjaar mogen genieten van een nest met een of meerdere jonge zeearenden.

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Speur op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen.

Foto 2. Kijk mee in het nest van de ijsvogel. Foto: Hans Peeters / Vogelbescherming Nederland

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-02-21 09:12:41 · Gepubliceerd: 2018-02-20 11:50:39 - 846