Goud voor het oprapen tijdens Museumweek

Bekijk een overzicht van alle musea |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Museumweek 2018: de pronkstukken en leukste activiteiten

6 april 2018 Cultuur Landelijk Dingen die je nog nooit gezien hebt of waar je het bestaan niet eens van vermoedt. In de Nederlandse musea vind je echte schatten! Speciaal voor de Museumweek trekken ze hun mooiste 'goud' uit de kast. Kom en bewonder de schatten en doe mee aan de leuke activiteiten in de week van 9 tot en met 15 april 2018.

Foto 1. Een echt pronkstuk: het interieur van Museum Willet-Holthuysen. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Caro Bonink

Dit moet je zien: pronkstukken

In de collecties van de Nederlandse musea bevinden zich onnoemelijk veel schatten. Het ene groot en het ander klein, maar altijd met een verhaal. Benieuwd naar deze schatten? Zoek naar een museum in de buurt of bekijk één van deze pronkstukken tijdens de Museumweek:

  • Bewonder het skelet van een potvis in Natuurmuseum Brabant, wat wel vijftien meter lang is! Je kunt in het museum ook zelf natuuronderzoek doen met verschillende materialen.
  • Het mooiste 19e-eeuwse interieur in Museum Willet-Holthuysen. Alleen het textiel in het interieur - wat uit Parijs moest komen - kostte omgerekend al 540.000 euro!
  • Vloeibaar goud vind je in Museum Haarlem, verstopt in kleine flesjes. Het gaat natuurlijk niet om echt goud, maar om de beroemde Haarlemmerolie, die al sinds 1696 gemaakt en verkocht wordt. Het zou een wondermiddel zijn tegen allerhande kwaaltjes.
  • Het Universiteitsmuseum in Groningen bewaart een fraaie harpoenpunt van de Inuit, gemaakt aan het einde van de 19e eeuw. Met een harpoen jaagden de Inuit op walvissen en zeehonden.

Dit moet je doen: de leukste activiteiten

Tijdens de Museumweek kun je niet alleen veel zien, maar ook veel doen. Verschillende musea organiseren extra activiteiten, dus is het de moeite waard om juist in deze week eens naar een museum te gaan. Deze activiteiten staan er onder meer op de agenda:

  • Het Museon staat in het themaweekend Ridders en Kastelen op 14 en 15 april in het teken van de Middeleeuwen - maar dan wel in een moderner jasje. Dat wordt smullen bij de middeleeuwse snackbar en schitteren op de planken als 'Ridder Ruben'!
  • Op Forteiland Pampus mag je zelf naar schatten zoeken! Neem je metaaldetector mee en je mag tijdens de Museumweek vanuit Muiden gratis naar Pampus varen om op het eiland naar voorwerpen te zoeken.
  • Paleis het Loo toont met trots het pronkstuk: de Venusfontein. Ook is er een tentoonstelling te zien over de dieren van de Oranjes. In het Kinderatelier maken kinderen kennis met koninklijke beroepen, zoals koetsier en chauffeur!
  • Bijen hebben het zwaar en worden in hun voortbestaan bedreigd. In De Kruidhof - hortus van Fryslân kun je tijdens de Museumweek prachtige bijenhotels bekijken in de tuinen. En je komt erachter hoe je zelf bijen kunt helpen!

Foto 2. Bewonder het skelet van een potvis in Natuurmuseum Brabant. Foto: Maria van der Heyden

Laatst gewijzigd: 2018-04-09 10:54:31 · Gepubliceerd: 2018-04-05 17:12:53 - 724