De 7 leukste gratis musea in Nederland

Gratis musea |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Loop door miniatuurlandschappen en loods een schip door een megasluis

30 juli 2020 Cultuur Landelijk Een leuk dagje uit naar een museum hoeft niet duur te zijn. Ook in Nederland vind je veel gratis musea! DagjeWeg.NL heeft de leukste 7 op een rij gezet.

Foto 1. Bij het Landschapmuseum loop je langs prachtige miniaturen van typisch Nederlandse cultuurlandschappen. Foto: Valentijn te Plate.

Museum in een schip

DORDRECHT - Een museum in een schip, hoe leuk is dat? Binnenvaartmuseum Dordrecht is het enige museum in Nederland over de binnenvaart en bevindt zich aan boord van de duwboot Rene Siegfried. In grote vitrines zie je de geschiedenis van de binnenvaart via foto's, modellen en gebruiksvoorwerpen. Voor de Rene Siegfried ligt een grote, drijvende container, net als het schip vroeger door de rivieren duwde. Nu is het een van de museumruimtes, waar je onder andere de ontwikkeling van de binnenvaartschepen ziet. Alleen open op donderdag en zaterdag, behalve als je met een groep gaat. Dan kun je ook een bezoek op andere tijden aanvragen.

Oog in oog met een levende das

BEEK-UBBERGEN - Leer alles over het Nederlandse cultuurlandschap in het Landschapmuseum. Je begint in het binnenmuseum, waar schitterende foto's laten zien hoe belangrijk het in stand houden van onze oude cultuurlandschappen is. In een aquarium zie je wat er leeft in een boerensloot. Buiten stap je in een Madurodam van landschappen! Via het glooiende landschap van zuidwest Engeland kom je bij elf typisch Nederlandse landschappen: de heuvels van Zuid-Limburg, polders met de molens die ze droog hielden, zelfs een van de Waddeneilanden. In dit bijzondere museum leeft ook das Dommel in zijn dassenburcht. TIP: Kom op wandelschoenen en eindig je bezoek met een wandeling door een onvervalst stukje Nederlands landschap: het dal 'Palland'. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het Rijndal.

Door het Doesburg van vroeger

DOESBURG - In Museum De Roode Toren ontmoet je de Doesburgers van vroeger. Stap een kruidenierswinkeltje binnen uit 1890, loop door een nog werkende tabakskerverij, ontmoet nog meer bewoners van die tijd en vergaap je aan een schaalmodel van de historische schipbrug. Je ziet ook fraaie archeologische vondsten, keramiek en bijzondere munten. Naast de vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen. Elke dag open, behalve op maandag.

Met je neus bovenop de grootste sluis ter wereld

IJMUIDEN - Bij IJmuiden bouwen ze de grootste sluis ter wereld en dat kun je van dichtbij meemaken. SHIP is echter niet zomaar een museum, het is een belevenis! Hier reis je op een schip razendsnel van de Noordzee via het Noordzeekanaal naar de haven van Amsterdam. Je kunt even zelf sluiswachter zijn en een schip door de sluis loodsen. Maquettes laten je tot in detail zien hoe de grote nieuwe sluis wordt gebouwd en door een speciale duikbril zie je wat voor vissen langs de sluizen zwemmen. SHIP ligt midden tussen de sluizen van IJmuiden en van het dak kun je ze allemaal zien. Daar heb je ook een prachtig uitzicht op de bouw van de nieuwe megasluis.

Zestig jaar bierreclame

BREDA - 'Kracht en gezondheid', 'Royaal bier voor in je paleis', 'Als drinkwater niet bruikbaar': zomaar wat leuzen die te zien zijn op de affiches in het Bierreclame Museum. In dit museum in Breda vind je de grootste collectie bierreclames van Europa uit de periode 1900 tot 1960. Kijk je ogen uit in het kleurrijke café en bestel aan het eind van je bezoek je favoriete bier van de tap. Vergeet je ID-kaart niet!

Dertien ambachten onder één dak

GOES - Aan een sfeervol marktpleintje met allemaal oude pandjes houden allemaal ambachtslieden hun atelier. In het overdekte Ambachtscentrum stap je binnen bij een oud-Hollands snoepwinkeltje, een handweverij, een smid en een kaarsenmakerij. Heeft je kind een kapotte pop? Breng 'm naar Poppendokter Jippie! In 't Baretje vind je allerlei leuke hoedjes en petten en bij De Kralenboom kun je aanschuiven bij een workshop kraalarmbanden maken. Genoeg te doen in dit centrum om de hoek bij Omnium Goes. Bekijk meer leuke uitjes in Zeeland.

Schaatsen op een koeienbot

SAPPEMEER - Wist je dat men in de vijftiende eeuw ook al schaatste? Om zich voort te bewegen op ijs, schroefden ze een koeien- of paardenbot onder hun schoen. Zo'n zogeheten 'glis' bewonder je in het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer, zo'n twintig minuten van Groningen vandaan. Regen, sneeuw of zonneschijn, hier duik je het hele jaar lang in de winterse wereld van de schaatssport. Bewonder schaatsen in alle soorten en maten, nostalgische posters en plaatjes, kleurige wintermutsen, tegeltjes en medailles.

Nog meer budgettips

Foto 2. Museum SHIP ligt midden tussen de sluizen bij IJmuiden. Binnen in dit gebouw, dat lijkt op een grote container, is veel te zien en te doen. Foto: Rijkswaterstaat/SHIP.
Foto 3. Het Depot beeldengalerij gezien vanuit het arboretum. Je vindt de beelden binnen, maar ook buiten in het arboretum. (ook een gratis museum, maar op dit moment tot nader order gesloten) Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Wat leeft er in de Nederlandse boerensloten? Je ziet het in het aquarium in het Landschapmuseum. Foto: Valentijn te Plate.

Laatst gewijzigd: 2021-09-15 13:10:12 · Gepubliceerd: 2019-04-18 08:29:06 - 8553